Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Pytanie do użytkowników silników 2.0 DTI

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów

Jak długo nagrzewa wam się silnik do wymaganej temperatury. Przy obecnej temperaturze /kilka stopni powyżej zera/ jeżdząc na krótkim odcinku do pracy /12 km - około 30 minut, korki/ wskazówka ledwo się podniesie. Jak temperatura na zewnątrz się jeszcze barddziej obniży to mój silnik nigdy się nie nagrzeje. Termostat miałem wymianiany WAHLER - w zeszłym sezonie ale radziłem sobie zasłaniając chłodnicę kartonem. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czyli wszystko ok

To znaczy Ten Typ Tak Ma. Na zimę trzeba zasłonic chłodnicę i tyle

Napisano

> To znaczy Ten Typ Tak Ma. Na zimę trzeba zasłonic chłodnicę i tyle

No niestety to nie auta z grupy VAG, że po 5 minutach pracy silnika masz "wrzątek" w układzie chłodzenia. A w sumie może to i lepiej. Dzięki temu cały letni sezon przejeździłem bez sprawnego wentylatora chłodnicy. Tylko kilka razy w korku wspomagałem się włączeniem ogrzewania i nawiewów na full.

Napisano

Wspolczesne diesle (i iesle w ogole) maja wieksza sprawnosc cieplna od silnikow benzynowych, co oznacza, ze wolniej sie nagrzewaja (wiecej energii ze spalonego paliwa idzie na prace, a nie na emisje ciepla). W okresie nizszych temperatur nagrzewanie cieczy chlodzacej trwa znacznie dluzej, na krotkich odcinkach diesel moze sie nie nagrzac do wlasciwej temperatury pracy.

Dlatego tez niektorzy producenci (np grupa VAG czy BMW) wykorzystuja dodatkowe urzadzenia do podgrzewania cieczy chlodzacej. W grupie VAG najczesciej spotykane sa "jeze", czyli obudowa z wkreconymi trzema swiecami zarowymi, zamontowana w ukladzie chlodzenia w celu dodatkowego podgrzewania cieczy. W BMW (rowniez w VAG) stosowane jest Webasto, ktore czesto sluzy tylko i wylacznie szybszemu podgrzaniu cieczy chlodzacej (najczesciej nie da sie z niego korzystac na postoju, sluzy tylko i wylacznie do wspomagania nagrzewania silnika, choc zdarzaja sie rozwiazania hybrydowe).

Tak wiec zjawisko normalne.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak długo nagrzewa wam się silnik do wymaganej temperatury.

U mnie przy ciągłej jeździe (nawiew na 1 i 1/2 na skali ciepła) nagrzewa się do ok 85 C po przejechaniu 11 km

Napisano

U mnie też raczej długo trwa nagrzewanie mimo , iż posiadam elektryczną nagrzewnicę umieszczoną pod nagrzewnicą z układu chłodzenia.

Napisano

> Czyli wszystko ok

Dokładnie, u mnie tak samo przy obecnych 4-5st.C wskaźnik lekko drgnie dopiero po 10-12km/15-20 minutach jazdy.

Napisano

> U mnie przy ciągłej jeździe (nawiew na 1 i 1/2 na skali ciepła)

> nagrzewa się do ok 85 C po przejechaniu 11 km

Zgadza się.

Dodam, żę przynajmniej u mnie, aby cokolwiek się grzało obroty muszą być ponad 2000. W dużym korku silnik normalnie mi stygnie wink.gif

Napisano

> Zgadza się.

> Dodam, żę przynajmniej u mnie, aby cokolwiek się grzało obroty muszą

> być ponad 2000. W dużym korku silnik normalnie mi stygnie

mam dokładnie tak samo waytogo.gif

Napisano

> Zgadza się.

> Dodam, żę przynajmniej u mnie, aby cokolwiek się grzało obroty muszą

> być ponad 2000. W dużym korku silnik normalnie mi stygnie

Jak w ciężarówce. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.