Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana sprężyn z tyłu [VB]

Featured Replies

Napisano

Witam

JAk wymienić najprościej sprężyny z tyłu w V-B. Da się to zrobić bez demontażu tylnych plastikowych nadkoli i całego amortyzatora ?? Dodam, że kanału nie posiadam.

Napisano

> Witam

> JAk wymienić najprościej sprężyny z tyłu w V-B. Da się to zrobić bez

> demontażu tylnych plastikowych nadkoli i całego amortyzatora ??

> Dodam, że kanału nie posiadam.

niestety, musisz demontować nadkola i cały amortyzator gdyż śruba trzymająca sprężynę jest na górze amortyzatora

chyba że zna ktoś inny patent, ja osobiście nie widziałem smile.gif

Napisano
  • Autor

> niestety, musisz demontować nadkola i cały amortyzator gdyż śruba

> trzymająca sprężynę jest na górze amortyzatora

> chyba że zna ktoś inny patent, ja osobiście nie widziałem

Tego sie obawiałem jak zaglądałem kiedyś jak jest zamocowana. crazy.gif Miałem nadzieję, że ma ktoś patent na to. skromny.gif Poczekam może jednak się da zlosnik.gif

Napisano

> Tego sie obawiałem jak zaglądałem kiedyś jak jest zamocowana. Miałem

> nadzieję, że ma ktoś patent na to. Poczekam może jednak się da

Nie da sie na 100%, trzeba zdjac oslonki bodajze jakis wkrecik i dwa kolki, pozniej cztery sruby pod nadkolem na klucz 16 i jedna na 21 na dole. Amorek na stol, sciski do sprezyn i po zawodach grinser006.gif Nie widze potrzeby siedzenia pod nadkolem, bo naprawde szybko i latwo sie to wszystko demontuje.

Pozdrawiam

Napisano

Jak powyzej, innego rozwiazania nie ma, chyba ze sobie wstawisz cala cwiartke z amortyzatorem, wtedy nadkola nie bedziesz zdejmowal...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie da sie na 100%, trzeba zdjac oslonki bodajze jakis wkrecik i dwa

> kolki, pozniej cztery sruby pod nadkolem na klucz 16 i jedna na

> 21 na dole. Amorek na stol, sciski do sprezyn i po zawodach

> Nie widze potrzeby siedzenia pod nadkolem, bo naprawde szybko i

> latwo sie to wszystko demontuje.

Dzięki za wyczerpujący opis. Muszę się więc rozglądnąć, za czymś do ściśnięcia sprężyn zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak powyzej, innego rozwiazania nie ma, chyba ze sobie wstawisz cala

> cwiartke z amortyzatorem, wtedy nadkola nie bedziesz

> zdejmowal...

icon_rolleyes.gif Propozycja raczej nie na miejscu oslabiony.gif

Napisano

> Dzięki za wyczerpujący opis. Muszę się więc rozglądnąć, za czymś do

> ściśnięcia sprężyn

Tylko niech to bedzie scisk do sprezyn, nie jakis tam lokalny albo wlasny wynalazek, pamietaj ze nowe palce Ci nie urosna grinser006.gif Tylna sprezyna w vb jest miekka ale za to dosc dluga.

Pozdrawiam

Napisano

> Propozycja raczej nie na miejscu

Taki zarcik...jak w bardzo znanym skeczu: "podkresl Jasiu wezykiem, ze to jest dowcip..."

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czym mogę ścisnąć pewnie sprężyny poza ściskiem do tego "stworzonym". Sprężyny nowe mam i stwierdziłem, że ścisnąć je będzie ciężko byle czym.

Napisano

> Sprężyny nowe mam i stwierdziłem, że ścisnąć je będzie ciężko byle czym.

Niczym innym jak tylko ściągaczami do sprężyn. Przy "byle czym" można stracić zdrowie a nawet życie. Ostatnio byłem u kolegi Tosha i widziałem super narzędzie do ściskania sprężyn

(do kolegi Tosha - wtedy co robiliście fiestę bez łożysk w McPhersonie), może kolega Tosh będzie łaskawy i zapoda fotkę tego narzędzia.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Niczym innym jak tylko ściągaczami do sprężyn. Przy "byle czym" można

> stracić zdrowie a nawet życie.

Jak ściągacz wygląda to wiem zlosnik.gif Przecież ludzie wymieniają nie posiadając takiego. Pasy mam ale wydają się za słabe więc nie ryzykuje z nim, dlatego moje pytanie cfaniaczek.gif

Napisano

Pasy mam ale wydają się za słabe więc nie ryzykuje z nim, dlatego moje pytanie

No to sam sobie sam odpowiedziałeś na pytanie. W Norauto widziałem takie proste ściągacze i całkiem niedrogie i solidnie wyglądające, także polecam zanabyć takie ów i będzie bez problemu.

Nie kombinuj raczej z innymi patentami, nie chciałbym przeczytać o Tobie w książce o nagrodach Darwina 270751858-jezyk.gif

Pozdrowionka VEN

Edit:

O takie cosik widziałem u Tosha

KLIK

Zdjęcia zapożyczone z aukcji z allegro.

283038486-%B6ciagacz_spr%EA%BFyn.jpg

Napisano
  • Autor

> takie proste ściągacze i całkiem niedrogie i solidnie

> wyglądające, także polecam zanabyć takie ów i będzie bez

> problemu.

No ale takie najtańsze z allegro dadzą radę np taki , bo inwestować dużo nie chce. W Warsztacie wymiana ok 50 zł szt.

Napisano

> No ale takie najtańsze z allegro dadzą radę np taki , bo inwestować dużo nie chce.

Gdyby nie te wampirki to normalnie nie rzuciłbym na nie okiem zeby.GIF, a tak poważnie to myślałem o takich konstrukcja wiele się nie różni od tych co Ty pokazałeś, ale kwestia zastosowanego materiału i jego grubości. Poza tym kupisz raz i już nie będziesz się prosił, a może sąsiad - kolega poprosi Ty zarobisz browar i przysłużysz się.

W Warsztacie wymiana ok 50 zł szt.

Jak sam widzisz po pierwszym użyciu tych ściągaczy jesteś do przodu. A może będą jeszcze potrzebne.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Gdyby nie te wampirki to normalnie nie rzuciłbym na nie okiem , a tak

> poważnie to myślałem o takich konstrukcja wiele się nie różni

> od tych co Ty pokazałeś, ale kwestia zastosowanego materiału i

> jego grubości.

Pierwsze pomyślełem o tych co pokazałeś ale potem znalazłem te z mojego linka i teraz się zastanawiam. Testował ktoś jedne albo drugie ??

Napisano

> Pierwsze pomyślełem o tych co pokazałeś ale potem znalazłem te z mojego linka i teraz się zastanawiam. Testował ktoś jedne albo drugie ??

Przyznam się szczerze ja nie testowałem, ale te drugie co pokazałem są identyczne co widziałem w norauto, a tamte zbadałem organoleptycznie i stwierdzam że się nadają.

Napisano
  • Autor

Zanabyłem ściągacze do sprężyn i w środę wymiana zlosnik.gif

Macie jeszcze jakieś wskazówki co do tej roboty cfaniaczek.gif

zdam relację z prac ok.gifpalacz.gif

Napisano

> Zanabyłem ściągacze do sprężyn i w środę wymiana

> Macie jeszcze jakieś wskazówki co do tej roboty

> zdam relację z prac

No to powodzonka i jeszcze jedno mógłbyś się powchwalić tymi sprężynami jakie wkońcu zakupiłeś??

Napisano
  • Autor

> No to powodzonka i jeszcze jedno mógłbyś się powchwalić tymi

> sprężynami jakie wkońcu zakupiłeś??

Postanowiłem się poświęcić i przetestować KYB biglaugh.gif Sprawdzając ich twardość to ciężko ugiąć je ręką zlosnik.gif

Wieczorkiem wrzucę fotki.

Napisano

> Postanowiłem się poświęcić i przetestować KYB Sprawdzając ich twardość to ciężko ugiąć je ręką

> Wieczorkiem wrzucę fotki.

OK, jak się sprawią to może ja do Astrolota zamontuje.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> No to powodzonka

niestety z racji bardzo złych warunków pogodowych odpuściłem sobie dziś montaż oslabiony.gif

> i jeszcze jedno mógłbyś się powchwalić tymi sprężynami jakie wkońcu zakupiłeś??

obiecane foto

283057798-zd001(Medium).jpg

post-55125-14352505191047_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem jedną sprężynkę (za długo mi zeszło z odkręceniem górnej nakrętki na amortyzatorze) oslabiony.gif Mam wrażenie, że auto nic sie nie podniosło a nawet z 1 cm jest niższe boje_sie.gif Za to po "załadowaniu" pasażera i 2 płytek chodnikowych po stronie wymienionej sprężyny nic prawie nie usiadł. Teraz mam pytanko czy można zbyt mocno ścisnąć sprężynę i dla tego stoi niżej ?? Nie wymieniłem nic poza sprężynami. Reszta prac w poniedziałek zlosnik.gif

W jeździe nie odczułem różnicy spowodowanej jedną nową sprężyną biglaugh.gif

Napisano

Mam wrażenie, że auto nic sie nie podniosło a nawet z 1 cm jest niższe

Tak bywa, sprężyny są różne.

Za to po "załadowaniu" pasażera i 2 płytek chodnikowych po stronie

wymienionej sprężyny nic prawie nie usiadł.

I o to chodziło. Sprężyna utrzymuje auto na danej wysokości.

Teraz mam pytanko czy można zbyt mocno ścisnąć sprężynę i dla tego stoi niżej ??

Raczej nie, chyba że ścisnąłeś tak, że zwoje się dotykały i zostawiłeś tak przynajmniej cały dzień.

> Nie wymieniłem nic poza sprężynami. Reszta prac w poniedziałek

> W jeździe nie odczułem różnicy spowodowanej jedną nową sprężyną

Gdyż na trakcję wpływa większości amortyzator.

Powodzenia w dalszej pracy.

PS. ściągacze się sprawiły?? Łatwo w obsłudze?

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Tak bywa, sprężyny są różne.

hmm.gif

> I o to chodziło. Sprężyna utrzymuje auto na danej wysokości.

to mnie cieszy zlosnik.gif

> Raczej nie, chyba że ścisnąłeś tak, że zwoje się dotykały i

> zostawiłeś tak przynajmniej cały dzień.

Coś ty zlosnik.gif żeby trochę ją ścisnąć potrzeba było niezłej siły, a gdzie tam do spotkania sie zwojów hehe.gif

> Gdyż na trakcję wpływa większości amortyzator.

to dla czego zawsze zaleca się wymianę kompletu na osi biglaugh.gif

> Powodzenia w dalszej pracy.

będę walczył dziś jak wrócę z pracy o ile pogoda pozwoli grinser006.gif

> PS. ściągacze się sprawiły?? Łatwo w obsłudze?

sprawdziły się bez zastrzeżeń (ja kupiłem rosyjskie zeby.GIF) Obsługa banalna inaczej się tego używać nie da zlosnik.gif

Napisano

> to dla czego zawsze zaleca się wymianę kompletu na osi

A kto tak powiedział??

Sprężyne wymienia się wtedy gdy pękła lub straciła swoje właściwości tzn. trzymania odpowiedniej wysokości auta w różnych warunkach.

Edit:

Dla przykładu ja u siebie w astrze będę wymieniał sprężyny raczej z tyłu gdyż auto mi usiadło oraz amortyzatory bo jeździ jeszcze na oryginałach, a przednią oś to tylko wymienię raczej same amorki, ale jeszcze się nad zastanawiam gdyż w tej kwestii w aucie nic nie było ruszane od nowości i może sprężyny też wymienię aby za jakiś czas nie było potrzeby tam znowu zaglądać.

Edit II:

Sorka źle zrozumiałem, oczywiście że sprężyny wymienia się parami tak samo jak hamulce, amortyzatory, korektory hamowania i pewnie jeszcze coś by się znalazło.

Dwie nowe sprężyny powinny mieć taką samą charakterystykę pracy (uginania się pod obciążeniem), z wiekiem charakterystyka zmienia się następuje tzw. zmęczenie materiału, ale siły zmieniające tą charakterystykę działają na dwie sprężyny na osi i są one zazwyczaj takie same. Montaż jednej nowej i starej spręży jest nie dopuszczalny gdyż ich praca będzie się za bardzo różniła co w efekcie może doprowadzić do uszkodzenia auta lub nawet i do nieszczęśliwego wypadku.

PZDR VEN

Napisano

> A kto tak powiedział??

Tak mawiają fachowy.......do wyciągania kasy hehe.gif

> Sprężyne wymienia się wtedy gdy pękła lub straciła swoje właściwości

> tzn. trzymania odpowiedniej wysokości auta w różnych warunkach.

Dokładnie jestem tego samego zdania jak mi w VB pękła z przodu wymieniłem tylko jedna. Przez 2-3 dni nowa stała jakieś 1,5-2 cm wyżej później się ułożyła i nie odróżnisz z której strony była wymieniana ok.gif

Napisano
  • Autor

> Montaż jednej nowej i starej

> spręży jest nie dopuszczalny gdyż ich praca będzie się za bardzo

> różniła co w efekcie może doprowadzić do uszkodzenia auta lub

> nawet i do nieszczęśliwego wypadku.

Tak więc wczoraj wymieniłem druga sprężynkę i teraz cieszę się twardym tyłem zlosnik.gif Jedyne z czego nie jestem zadowolony, to liczyłem, że tył się troszkę podniesie, a tak się nie stało oslabiony.gif Za to po załadowaniu bagażnika nie siada tak nisko jak dawniej smile.gif

Dziękuję wszystkim za pomoc

Zrobiłem kilka fotek podczas wymiany, to może kiedyś manual sklecę zlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.