Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie na kierownicy, ale bardzo nietypowe ;/

Featured Replies

Napisano

Walczyłem z tym ile się dało sam ale niestety jestem zmuszony się poddać. Chodzi o to że przy bardzo delikatnych ruchach kierownicą prawo lewo podczas jazdy na wprost czuje takie jakby nie płynne jej ruchy, takie lekki skoki...jakby bicie na kołach. Luzów w zawieszeniu nie ma, wahacze nowe, końcówki też, przekładnie wykluczam bo przy jeździe powiedzmy 5-10km/h kierownicą można ruszać i jest ok. A teraz najśmieszniejsze frown.gif dzieje się to, tym bardziej im mniej ciśnienia w oponach...jak mam 1,9 do 2,0 to czuć to, natomiast jak dam 2,3 ! to ustępuje...prawie. Najbardziej odczuwalne jest to na nowych oponach FULDA przy ciśnieniu 2,0 jest masakra, a przy ciśnieniu 2,3 wszystko ustępuje, ale !! do czasu aż zacznie padać deszcz frown.gif bo przy tym ciśnieniu, jak jest mokro zaczynam znów to czuć. Efekt jest wzmacniany jeśli przy niskim ciśnieniu na pokładzie jest więcej osób. Wiem że to wszytko jest co najmniej śmieszne, mnie tez to śmieszy....ale to jest prawdziwe...i nie wiem czego się czepić?

Zaznaczę ze próbowałem zmiany na 3 rożny komplety kół każdy komplet na innej feldze

wykluczam więc oponę itp

Napisano

hmm.gif A łożysko kolumny mc persona sprawdziłeś?

Chociaż one powinny na postoju hałasować.

Może właśnie cały kłopot tkwi w samej maglownicy ?

Napisano
  • Autor

> A łożysko kolumny mc persona sprawdziłeś?

powiem Ci że z tymi łożyskami miałem przejścia jakiś czas temu wymieniałem je oba w tym jedno właśnie po tym jak zaczęły mi się takie jaja....bo sprężyna skrzypiała...ale po wymianie sprężyna ucichła ale to o czym mowa się nie zmieniło

Napisano

> powiem Ci że z tymi łożyskami miałem przejścia jakiś czas temu

> wymieniałem je oba w tym jedno właśnie po tym jak zaczęły mi się

> takie jaja....bo sprężyna skrzypiała...ale po wymianie sprężyna

> ucichła ale to o czym mowa się nie zmieniło

A może końcówka drążka kierowniczego ale po stronie przekładni hmm.gif

Napisano
  • Autor

przedwczoraj byłem na przeglądzie okresowym zwracałem im na to uwagę ale nie było nic niepokojącego

swoją droga musiałby to być luzy niesamowicie wielkie

Jedyne na co mogę strzelać to przeguby bo już od 30kkm chrobotały przy maksymalnym skręcie, ale dbałem o nie, nie obciążając je zbytnio i dawały radę, albo łożyska kół? tylko jaki to ma związek z ciśnieniem w oponie i deszczem? Zauważyłem też przy zmianie kół że krótsza półośka jak kręcę kołem ma bicie które jest widoczna na uszczelniaczu..gdy dobrze popatrzyłem to okazało się że to półoś razem z uszczelniaczem ma bicie ale pytałem mechaników i mówili ze gdy samochód jest podniesiony przeguby wewnętrzne się wysuwają i dlatego mają prawo nierównomiernie pracować(mieć takie bicie) Nie wiem ile w tym racji ale nawet gdyby....to dalej nie widzę co to ma wspólnego z ciśnieniem?

Napisano

> Walczyłem z tym ile się dało sam ale niestety jestem zmuszony się

> poddać. Chodzi o to że przy bardzo delikatnych ruchach

> kierownicą prawo lewo podczas jazdy na wprost czuje takie jakby

> nie płynne jej ruchy, takie lekki skoki...jakby bicie na kołach.

> Luzów w zawieszeniu nie ma, wahacze nowe, końcówki też,

> przekładnie wykluczam bo przy jeździe powiedzmy 5-10km/h

> kierownicą można ruszać i jest ok. A teraz najśmieszniejsze

> dzieje się to, tym bardziej im mniej ciśnienia w oponach...jak

> mam 1,9 do 2,0 to czuć to, natomiast jak dam 2,3 ! to

> ustępuje...prawie. Najbardziej odczuwalne jest to na nowych

> oponach FULDA przy ciśnieniu 2,0 jest masakra, a przy ciśnieniu

> 2,3 wszystko ustępuje, ale !! do czasu aż zacznie padać deszcz

> bo przy tym ciśnieniu, jak jest mokro zaczynam znów to czuć.

> Efekt jest wzmacniany jeśli przy niskim ciśnieniu na pokładzie

> jest więcej osób. Wiem że to wszytko jest co najmniej śmieszne,

> mnie tez to śmieszy....ale to jest prawdziwe...i nie wiem czego

> się czepić?

> Zaznaczę ze próbowałem zmiany na 3 rożny komplety kół każdy komplet

> na innej feldze

> wykluczam więc oponę itp

Mi to wygląda na problem z przegubami (i nie chodzi o luz tylko mogą się zacierać tak jak u mnie oba się zatarły) albo coś z mechanizmem różnicowym.

Napisano

> mechanizmem różnicowym.

No to już mniej przyjemna sprawa by była

Napisano

warto też oglądnąć same zaciski hamulcowe .ja miałem tak że felga delikatnie ocierała o zacisk,nie wiem czemu tak sie działo ,ale wystepowało to też w podobnych okolicznościach( na niedużej prędkosci i przy lekkim skręcie kół).

u mnie szło wypatrzyć otarcia na zaciskachi na tych klinach ustalających (pomiędzy zaciskiem a jarzmem zacisku).

nie naprawiałem tego bo nie byłem pewny z jakiego powodu to występowało (dodam że łożyska były ok),wymieniałem akurat opony i zamontowałem ich na felgi polonezowskie(mają większe odsadzenie)i problem znikł. teraz nic nie obciera koła wypełniają moim zdaniem ładniej wnęki i prowadzi sie lepiej.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Mi to wygląda na problem z przegubami (i nie chodzi o luz tylko mogą

> się zacierać tak jak u mnie oba się zatarły) albo coś z

> mechanizmem różnicowym.

mówisz o przegubach wewnętrznych tak? z tego co mi wiadomo przeguby wewnętrzne lub ewentualne problemy z półośkami powodują przenoszenie wibracji na budę...a nie na koła?

Napisano

Zauważyłem też coś takiego przy moim aucie niedługo po założeniu nowego przegubu zewnętrznego(prawego).Przegub nowy ale jakiś duży bo obejmy nie pasują,wygląda na to,że w sklepie wcisneli mi przegub od łady samary-obejma o rozmiarze samary pasowała.Nie wykluczam tego że zle smaru dałem i się zatarł.A poza tym jest on zrobiony z sera bo jak pukałem w niego młotkiem ze śrubokrętem by zwalić z niego blaszany odrzutnik wody chyba ,to się na przegubie porobiły rysy,a na kawałku blachy uszkodzenia się nie zrobiły.Producent przegubu-Hart.

Napisano
  • Autor

Dobrze...może ktoś zarzuci mi że się czepiam ale czy ktoś z Was jest w stanie jakkolwiek wytłumaczyć mi co mają przeguby do ciśnienia w oponie? jeden fizyczny argument? niskie ciśnienie->większe tarcie->większy opór stawiany układowi kierowniczemu, przegub nie ma tu chyba nic wspólnego? Chyba że łożysko? podczas ruchów na boki daje taki efekt ale w rękach jest to niewyczuwalne... Chce wziąć poświęcić cały dzień na to, wyjąć półosie wyjąć zwrotnice oglądnąć wszytko ale jak stwierdzić ewentualne uszkodzenie takich elementów jak piasta? przegub od strony skrzyni, półoś? żebym nie musiał tego rozkładać 2 razy...

Napisano

mojego kiedyś 'nosiło" na prawo i lewo przy pewnej prędkości (tak między 40,a 70 km/h)i tak zwani fachowcy mechanicy czepiali sie wszystkiego,zajechałem do znajomego lakiernika -przejechał sie kilkanaście metrów i stwierdził że wywalone jest łożysko w skrzyni,wymienił i do tej pory jest ok.

Napisano

> Dobrze...może ktoś zarzuci mi że się czepiam ale czy ktoś z Was jest

> w stanie jakkolwiek wytłumaczyć mi co mają przeguby do ciśnienia

> w oponie? jeden fizyczny argument? niskie ciśnienie->większe

> tarcie->większy opór stawiany układowi kierowniczemu, przegub

> nie ma tu chyba nic wspólnego?

Niższe ciśnienie w oponie to wyzsze opory toczenia,to wyższa siła napędowa.Przegub napędowy (rzeppa/bierfielda)zawsze pracuje pod jakimś kątem,a jak kąt to tarcie jakieś- tym większe im większy kąt i tym większe im większa siła (moment obrotowy)przekazywany na koło.W przegubie jest 5 kul,czyli na jeden obrót koła kierownica 5 razy może drgnąć podczas jazdy ze skręconymi kołami.Ja wyczuwam tak jakby na jeden obrót koła kierownica drgała tak z 1 może 2 razy,ale nie zawsze tak jest,przy małej prędkości jakieś 5 km/h czuje się że może drgać 5 razy na jeden obrót koła,przy 20 km/h to tak jakby 1 do 2 razy na jeden obrót koła.Zaraz po założeniu przegubu tego się nie czuło,dopiero po przejechaniu ok.1000km zacząłem to czuć na kierownicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.