Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tech2 i RS232 (COM)

Featured Replies

Napisano

Witam

Pożyczyłem od znajomego znajomego zlosnik2.gif Tech2 z interfejsem COM - niestety mój notebook nie posiada złącza COM. screwy.gif

Zakupiłem konwerter USB->COM za całe 8zl, ale wg nie łączy się, poczytałem na necie, że te konwertery to można o kant du.. rozbić, i że tak nie zadziała.

Jest jeszcze wyjście port COM na złączu PCMCIA-> to złącze akurat notebook posiada (kiedyś chyba blueconnect na tym mi działał).

Teraz pytanie czy ktoś to z was drodzy użytkownicy Opla praktykuje takie rozwiązanie, tzn czy działa wam?

Znalazłem na alledrogo http://allegro.pl/item801104435_kontroler_pcmcia_rs232_com_wawa_od_reki.html tylko teraz pytanie czy to zadziała? zeby.GIF Niestety nie widzi mi się wydawać 50zł żeby póxniej nie miał pozytku z tej karty PCMCIA.

Może jest jakieś inne wyjście? Niestety stacjonarnego kompa nie zniose do autka. cfaniak.gif

Napisano

Podany interfejs NIE będzie działał - musi obsługiwać DOS i mieć sprzętową obsługę przerwań IRQ. Z tych co przetestowałem to działają w 100%:

- Argosy 1xCOM, np. link , nie wiem, jak działa Argosy 2xCOM, np. link

- Silicom (mam wersję na 2 porty COM i oba działają jednocześnie (np. ABCom i Amon - LPG)), np. link

Rozwiązanie nie będzie tanie, 50 zł to za mało...

Pozdr.

Napisano

Argosy zadziala, moze nie testowalem osobiscie, ale spotkalem sie z wieloma opiniami, ze sie sprawdza.

Inna opcja: kupic starego laptopa za ok 200 PLN z gniazdem RS 232 (polecam wylacznie IBM i Dell), wszystko bedzie chodzic bez problemow.

Pozdrawiam

Napisano

> Argosy zadziala, moze nie testowalem osobiscie, ale spotkalem sie z

> wieloma opiniami, ze sie sprawdza.

> Inna opcja: kupic starego laptopa za ok 200 PLN z gniazdem RS 232

> (polecam wylacznie IBM i Dell), wszystko bedzie chodzic bez

> problemow.

> Pozdrawiam

Za 200zł to lepiej kupić Opel Scanner albo OP-COM działające na USB wink.gif

Napisano
  • Autor

> Za 200zł to lepiej kupić Opel Scanner albo OP-COM działające na USB

Chyba najlepszym wyjściem będzie zakup starego laptopa z wyjściem COM np Pentium3 do 200zł

Napisano

JA kupiłem w Media Markt coś takiego:

283016092-DSC01495.JPG

I chodzi na wszystkich wybrednych interfejsach, które podłączałem(OS; OP; do gazu). Ceny nie pamiętam, ale coś koło 100-170PLN było. Współpracuje z Lenovo Y530 bardzo dobrze. Wkładasz w złącze jest wykryte, instalujesz stery z płytki i śmiga pod Vistą bardzo dobrze.

post-72224-14352505033137_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podłącz się do programu Tech2naPC lub ABCom i wtedy będzie wiadomo, że interfejs jest super! Ja nie spotkałem poprawnie działającego interfejsu Express Card - COM z tymi programami... Pozdr.

Napisano

> Podłącz się do programu Tech2naPC lub ABCom i wtedy będzie wiadomo,

> że interfejs jest super! Ja nie spotkałem poprawnie działającego

> interfejsu Express Card - COM z tymi programami... Pozdr.

A ja myślałem, że jak na OS poszło to już pójdzie na wszystkim. Programy które wymieniłeś posiadam i jeśli zrobię sobie interfejs to sprawdzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.