Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złącza zwierające CAN

Featured Replies

Napisano

Witam, czy moglby ktos pomoc i wskazac miejsce gdzie sie powinno fabrycznie podpinac can (w eLearn sa to złącza D97 E-J)

szukam ich na gwałt:)) (na nich oczywiscie) bo nie chce wpinac sie w kable przy radiu smile.gif Uprzejmie prosze o konkretne odpowiedzi.

Napisano

> (w eLearn sa to złącza D97 E-J)

To są chyba takie łączówki między wiązkami. Can jest w złączu tzw. OBD gdzie można się podpinać wtyczką.

Napisano
  • Autor

nie mozliwe, jest to po prostu zlacze gdzie wszystko danej lini can jest ze soba zwarte i doprowadzone do centralki body compa

Napisano

> nie mozliwe, jest to po prostu zlacze gdzie wszystko danej lini can

> jest ze soba zwarte i doprowadzone do centralki body compa

Tak to wiem, tylko myślałem że to jest nie rozłączalne (rozbieralne).

Napisano

> szukam ich na gwałt:)) (na nich oczywiscie) bo nie chce wpinac sie w

> kable przy radiu

A co masz przeciw tym kablom przy radiu zlosnik.gif

Wszystko i tak leci do centralki więc co za różnica... podłącz sie pod najbliższą magistrale...

Napisano
  • Autor

no właśnie najbliższa jest chyba te D97 (wydaje mi sie ze to jest gdzies w okolicach tunelu srodkowego), pozatym chciałbym w miare możliwości miec instalacje podpięta w oryginalnej konfiguracji:)) a bede podpinac fotele elektryczne podgrzewane (dostalem kpl welurowy z bokami i tylem za bardzoooo sensowne pieniadze):) wiec chce znalezc jak najblizej ta zlaczke

Napisano

A co Ci to da, jezeli nie ma w body zaprogramowanych funkcji foteli.

Napisano

> tempomatu też nie ma, a działa

Bo ta funkcja nie zależy od body, ale od body(pośrednio) zależy lampka i nie świeci chociaz jest zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Bo fotele sa polaczone na can z body a to miedzy innymi dlatego ze wrzucajac wsteczny auto ustawia automatycznie lusterka w pozycje parkowanie, oraz zeby podczas jazdy nie dalo sie regulowac foteli z komorek pamieci

Napisano

Tylko jak body nie ma w swoim programie wgranych fabrycznie foteli to nie będzie niczego robił z tym związanego.

Napisano
  • Autor

Body komunikuje sie ze wszystkimi urzadzeniami, czego najlepszym przykladem moze byc np Conect Nav+ mimo iz nie masz go od nowosci to po instalacji dziala prawda, wyswietlacz na zegarach abartha tez dziala, po prostu tak jest o juz.

Napisano

> wyswietlacz na zegarach abartha tez dziala, po prostu tak jest o juz.

Tutaj to już z własnego doświadczenia powiem że nie do końca, jak założyłem licznik to pięknie mnie informował o włączeniu tempomatu, ale gdy został zaadaptowany do mojego body to już nie puszcza tej informacji ze sterownika silnika do licznika.

Czy body nie ma nic do tego, tylko podczas adaptacji została usunięta ta funkcja z pamięci licznika, a sterownik silnika wysyła po can informację do licznika bezpośrednio?

Napisano
  • Autor

Z informacji jakie posiadam z firmy Ko-Car (ci od elektroniki fiata co dorabiaja m.in kluczyki w Tychach) powiedzieli ze to wina body compa, dali by rade zaprogramowac ale musieliby miec body compa z auta o takim samym wyposazeniu ale z tempomatem, wtedy moga zrobic tak zeby twoj body dzialal prawidlowo i wyswietlal informacje o wlaczeniu tempomatu, czyli zawiera sie to w BodyCompie zgodnie z ich informacja, a oni sa w tym specjalistami wiec raczej im ufam:)

Napisano

nastepni fachowcy od fiata cos slyszeli ale nigdy nie robili

pisalem juz o lampce tempomatu nie raz

Napisano
  • Autor

masz racje marku ale gosciu twierdzi ze jesli dstarczy sie mu body compa z takiego samego auta ale z tempomatem w serii to on uruchomi ta lampke, gosciu sie raczej na tym zna skoro naprawia elektronike Fiatowska i robi to doskonale, nie jest to jakis domorosły facio który grzebie w domu przy lampce ale powazna firma z wlasnym examinerem i pelnym osprzetem, mi np wybebeszyli calego body, wyciagneli z niego kod, dorobil kluczyk, dopisal kluczyki i kilka innych funkcji, tak samo moze ci dorobic kasete silnika jesli jest potrzeba, generalnie jest tak ze cos sie znaja, nie bede polemizowac z toba co i jak bo nie przerabialem jeszcze tego tematu osobiscie:)

Napisano

witam

tylko lampka zalezy od sterownika silnika on daje impulsy itp

niektórzy znaja sie na imobilaizerach poduszkach itd

ogolnie na elektronce ale wgrac soft chipa żeby poprawic osiagi silnika niby proste juz nie robią bo to juz inna dziedzina

niechcem nikogo negowac itp. ale tutaj w elekronice niema we wszystkim madrego

Napisano

Walczę z tematem lampki, ale chwilowo nie mam czasu doprowadzić sprawy do końca.

Chcesz powiedzieć, że wiesz jak ją "aktywować"?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

ok nie bede polemizowac ale z tego co poczytalem chyba nawet w eLearn to tablica przyzadow steruje board comp, z tego co mowil gosc z ko-car (http://www.kocar.com.pl/) to mozna pokombinowac i wlaczyc lampke jesli dysponowac bedziemy body compem z auta ktore ma tempomat w standardzie, nie wiem, nie jestem az tak dobrym eleketornikiem a jesli ktos chce moze polemizowac z nimi, ja tylk przekazuje info ktore otrzymalem. Generalnie jesli ktos wogole ma potrzebe kombinowac z elektronika to sa naprawde najlepsi (mi robili operacjena otwartym body compie:)) gdzies w czipy sie wpinal:), wyciagnal kod elektroniczny auta, wzial examiner (ma wlasny), podpial sie w auto spowrotem i wgral wszystko w ciagu 30-45min (z wyjeciem body compa, rozlozeniem na czesci, zlozeniem i wsadzeniem i zaprogramowaniem) facet robi uslugi dla fiata na slasku oraz dla fabryki w tychach wiec raczej jest niezly, pozatym ma dostep do zasobow fiata w zwiazku z tym (tyle co z nim udalo mi sie pogadac bo jest strasznie zabiegany)

Napisano

> ok nie bede polemizowac ale

Tak naprawde wystarczyło by mieć rodzaj emulatora i znać kod aktywujący tą lampkę ... wpuścić w magistrale CAN ten kod po włączeniu tempomatu i kontrolka sie zapali.... kody można zeskanować, zczytać z innego auta z tempomatem... do sterowania radiem nawet gdzieś miałem te kody przesyłane po magistrali CAN / głośniej, ciszej itp...

Skoro Examiner ja aktywuje to raczej powinno sie udać.... choć kto wie / Examiner może aktywować tylko test wewnętrzny zegarów a sam licznik ją wystawia

Ale to tyle zabawy, że pad.gif

Zapewne jest tak jak Marek pisze - kod "wysyłany jest" z kasety silnika do magistrali .... a w naszym przypadku nie... niewiem.gif

Nic madrego na włoskim forum nie znalazłem ...

Ostatnio zakłądałem tempomat w Nowej Bravo z silnikiem 120 KM MJTD i bez kabli pod wtyczkę silnika .... co ciekawe tam wszystko zapaliło się i informował licznik o włączonym tempomacie lampką i opisem na wyświetlaczu

Napisano

> Zapewne jest tak jak Marek pisze - kod "wysyłany jest" z kasety silnika do magistrali .... a w naszym przypadku nie...

Kaseta silnika wysyła kod o włączeniu, jak założyłem licznik z abartha to pięknie działało, tylko po proxy czy tam osiowaniu została ta funkcja usunięta(zablokowana?) z programu licznika. Jeżeli w liczniku jest to aktywne to z kasety silnika po can leci do licznika i pokazuje. Tak to wydumałem przy zamianie licznika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.