Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczek wycieraczki tylnej

Featured Replies

Napisano
w sc i cc jest taki sam ??
Napisano

> w sc i cc jest taki sam ??

Ludzie nie bójcie sie pisać na technicznym o sprawach związanych z samochodem samym w sobie, przecie od tego to jest.

Podepnę się pod temat przy okazji: co się spsuło gdy wycieraczka tylna sama nie wraca do położenia zero a zatrzymuje się po puszczeniu przycisku w miwjscu w którym akurat się znalazła?

Napisano

> prawdopodobnie zepsuła się elektronika w silniczku:)

nie rozbierałem tego jeszcze nigdy, tam jest jakiś przerywacz? może co zasniedziało po prostu?

Napisano
  • Autor

> są inne

A czym sie roznia ??

Napisano

> nie rozbierałem tego jeszcze nigdy, tam jest jakiś przerywacz? może

> co zasniedziało po prostu?

na trybie jest ślizg (z wycięciem na którym wycieraczka zatrzymuje sie) po którym chodzą dwa styki. Rozbierz i dasz rad sam to naprawić ok.gif

Napisano

> Czyli nie da rady wszadzić z CC do sc??

przednie można, tylnej nie.

Napisano

> Ludzie nie bójcie sie pisać na technicznym o sprawach związanych z

> samochodem samym w sobie, przecie od tego to jest.

> Podepnę się pod temat przy okazji: co się spsuło gdy wycieraczka

> tylna sama nie wraca do położenia zero a zatrzymuje się po

> puszczeniu przycisku w miwjscu w którym akurat się znalazła?

Przy silniczku jest taki plasticzek troche większy od pudełka zapałek i on za to odpowiada, mozna go wysunac z silniczka wink.gif

Napisano

tutaj masz zdjęcie silniczka z sc

283030145-silniczek-sc.jpg

a tutaj z cc

283030145-silniczek-cc.jpg

porównaj te dwa zdjęcia i zobaczysz czym się różnią

post-67339-14352505056094_thumb.jpg

Napisano
  • Autor
oki dzieki ok.gif
  • 2 tygodnie później...
Napisano

> na trybie jest ślizg (z wycięciem na którym wycieraczka zatrzymuje

> sie) po którym chodzą dwa styki. Rozbierz i dasz rad sam to

> naprawić

ale naprawić co? rozebrałem cały mechanizm, uwaliłem sie cały w smarze, wyjąłem tę plastikową kostkę, poczyściłem styki z kółkiem zębatym, styki z wiązką, styki między klapą tylną a budą, styki od tego plastikowego badziewia do silnika i nadal to samo, wycieraczka zatrzymuje się jak odpuszczam przycisk. Co w tym plastiku siedzi że sie popsuło? jakieś zalaminowane to jest.

Napisano

nie znam się za bardzo na elektryce w samochodzie, ale tak myślę sobie. Skoro wycieraczka zatrzymuje się jak puszczasz przycisk,to szukał bym przyczyny od strony przycisku. Sądzę tak ponieważ, za pomocą przycisku podawany jest sygnał (napięcie na wycieraczkę). Puszczasz przycisk wycieraczka staje, czyli brak napięcia. Więc sumując to wszystko silniczek działa, bo rusza wycieraczką, tylko od strony przycisku jest brak styku po podaniu sygnału. Nie ma czasem po drodze jakiegoś przekaźnika czy coś w tym stylu przed silniczkiem?

Napisano

> nie znam się za bardzo na elektryce w samochodzie, ale tak myślę

> sobie. Skoro wycieraczka zatrzymuje się jak puszczasz

> przycisk,to szukał bym przyczyny od strony przycisku. Sądzę tak

> ponieważ, za pomocą przycisku podawany jest sygnał (napięcie na

> wycieraczkę). Puszczasz przycisk wycieraczka staje, czyli brak

> napięcia. Więc sumując to wszystko silniczek działa, bo rusza

> wycieraczką, tylko od strony przycisku jest brak styku po

> podaniu sygnału. Nie ma czasem po drodze jakiegoś przekaźnika

> czy coś w tym stylu przed silniczkiem?

w cc masz dwa przyciski, jeden włącza wycieraczkę, drugi uruchamia spryskiwacz i wycieraczkę jednocześnie.

Tak samo się dzieje przy wciskaniu obydwu - dopóki przycisk podaje napięcie, wycieraczka działa, kiedy rozłączam - zatrzymuje się.

Zepsuł się raczej ten pierdolnik przy silniku, który powinien napięcie podtrzymywać po puszczeniu przycisku do czasu obrócenia się wycieraczki w punkt początkowy.

Edit: tak patrze na schemat i na chłopski rozum to tam sie nie ma co popsuć, dochodzą do tego plastiku dwa kable zasilające (jeden po przycisku drugi tylko po bezpieczniku) i masowy. Z drugiej strony są styki do tego kółka od zasilania poza przyciskiem.

Nie ma dojścia tego zasilania z ominięciem przycisku albo z winy kabli albo przez ten plastik gdzieś może co sie spaliło.

Napisano

Tam w tym kółku masz ścieżki o odpowiednio śmigające po nich styki.Wciskając przycisk "wymuszasz" ruch silniczka(kabel + po przycisku)i kółeczko wjeżdża stykiem na ścieżkę do której podpięty jest stały +,puszczasz przycisk,a ten + dalej tam po tej ścieżce jedzie i silniczek kręci.....ta ścieżka się urywa w pewnym momencie i to jest moment spoczynkowy wycieraczki.Jeśli upalony masz styk lub tę ścieżkę,to będzie działać tylko po przycisku,jak puścisz natychmiast się zatrzyma(tak masz).Jeśli nie będzie tego stałego + ,to samo będzie się działo.Jeśli uważasz,że wyczyściłeś i styki są ok,to jeszcze na tych kostkach w budzie i potem przy zamkniętej klapie na kostce silniczka szukaj,czy masz a)plus po przycisku , b)plus stały, c)masę .Możesz nie mieć punktu b zeby.GIF ,aha sprawdzaj przy przekręconej stacyjce,bo będziesz szukał w wieczność zeby.GIF

Napisano

> Tam w tym kółku masz ścieżki o odpowiednio śmigające po nich

> styki.Wciskając przycisk "wymuszasz" ruch silniczka(kabel + po

> przycisku)i kółeczko wjeżdża stykiem na ścieżkę do której

> podpięty jest stały +,puszczasz przycisk,a ten + dalej tam po

> tej ścieżce jedzie i silniczek kręci.....ta ścieżka się urywa w

> pewnym momencie i to jest moment spoczynkowy wycieraczki.Jeśli

> upalony masz styk lub tę ścieżkę,to będzie działać tylko po

> przycisku,jak puścisz natychmiast się zatrzyma(tak masz).Jeśli

> nie będzie tego stałego + ,to samo będzie się działo.Jeśli

> uważasz,że wyczyściłeś i styki są ok,to jeszcze na tych kostkach

> w budzie i potem przy zamkniętej klapie na kostce silniczka

> szukaj,czy masz a)plus po przycisku , b)plus stały, c)masę

> .Możesz nie mieć punktu b ,aha sprawdzaj przy przekręconej

> stacyjce,bo będziesz szukał w wieczność

faktycznie było tak jak myślałem, nie było zasilania równoległego do przycisku, ale już na kostce przy klapie tylnej, rozkręciłem konsole, pomerdałem kablami, potem też puszke bezpieczników wyjąłem i tam kablami poruszałem, poskłądałem do kupy bo czas mi się zaczął kończyć i na koniec wziąłem woltomierz a tu suprise - działa zlosnik.gif, moim zdaniem coś przy bezpieczniku musiało nie stykać, silnik wycieraczki sprawny w 100%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.