Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana przewodów hamulcowych-kilka pytań i problemów

Featured Replies

Napisano

Witam.

Podczas wymiany rozrządu i pompy wody w serwisie Fiata mechanik zauważył że przewody hamulcowe w moim Punciaku są skorodowane i natychmiast trzeba je wymienić. Jako że nie było mnie około 2 miesiące samochód nieużywany, zebrało się parę złotych i wstawiłem autko do wymiany nieszczęsnych przewodów.

Zadzwonili z serwisu że podczas wybebeszania przewodów hamulcowych znaleźli jeszcze kilka rzeczy które należy wymienić. Koszy ewentualnej wymiany mnie powaliły. Ale po kolei.

Punciak był na akcji 4400 około 6 lat temu, przewody prawdopodobnie nie zostały wymienione tylko zabezpieczone. Koszt wymiany przewodów na miedziane+robocizna około ~600 zł. Niestety niektóre części układu hamulcowego jak cylinderki należy wymienić więc będą kolejne koszty. Przewody instalacji LPG zostały źle zamocowane i trzeba je zamontować do podłogi w innym miejscu, reduktor zasłania pompę hamulcową i trzeba rozebrać częściowo instalację LPG żeby zrobić porządek z hamulcami. Kolejne koszty frown.gif

Plecionka na wydechu skorodowana i prawdopodobnie się rozleci, opaska na zbiorniku paliwa nie wygląda dobrze.

Z rzeczy poza układem hamulcowym: miska olejowa bardzo mocno skorodowana, chłodnica rozszczelniona i lekko przecieka (pewnie ze starości), króciec do pompy wodnej skorodowany.

Nie chce mi się tego wszystkie podliczać bo pewnie przekroczy to wartość auta tongue.gif

Musze załatwić sprawę układu hamulcowego to bez dyskusji i na tym się nie oszczędza.

Miska olejowa oryginalna około 600zł, chłodnica zamiennik około 200zł o oryginał nawet nie pytałem

Moje pytanie to: jakie macie doświadczenia z zamiennikami do miski olejowej, chłodnicy i jaki wydech możecie polecić do Punto I 1.1 ?

Coraz bardziej zastanawiam się czy jest sens inwestować w autko które ma już lada dzień 14 lat a przy sprzedaży nikt mi za to nie dopłaci.

Napisano

Hm... pocieszę Ciebie trochę... nie jesteś sam biglaugh.gif

ja miałem tak <<1>>

i coś o Chłodnicy

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź i pocieszenie.

Trochę przybiła mnie informacja o nakładach finansowych jakie należy przeznaczyć na mojego Punciaka.

W sumie Punciak ma 14 lat, jak do tej pory większych problemów nie miałem.

Zastanawia mnie dlaczego oryginalna miska olejowa jest taka droga ?

Zamienniki są dużo tańsze ale ktoś napisał że nie pasują. Mechanik w serwisie mówił że kiedyś 2 zamienniki zamontowali ale musieli odcinać kawałek ścianki w środku miski bo nie mieścił się smok olejowy.

Może ktoś trafił na dobrze wykonaną miskę zamiennik do P I ?

Jak wygląda sytuacja z zamiennikami chłodnicy a oryginalnymi pod względem ceny i jakości ?

Napisano

> Jak wygląda sytuacja z zamiennikami chłodnicy a oryginalnymi pod

> względem ceny i jakości ?

ja kupiłem oryginał Valeo za 200 zł

Napisano

a co do miski to powiem tak, weź najpierw sam ją oczyść i wtedy zobaczysz czy naprawdę do wymiany jest, to jest gruba blacha więc to że korozja na wierzchu to nie ma tragedii, oczyścić, pomalował farba do pieców i bedzie ok

Napisano
  • Autor

Kiedyś miałem zdjęcia miski olejowej i wtedy wyglądała średnio.

Teraz po kilku kolejnych latach cała miska jest zardzewiała.

Myślę że po próbie oczyszczania miski szczotką zrobiła by się pokaźna dziura.

Obok korka do spuszczania oleju jest ciemniejsza plama.

Nie wiem czy nie zaczyna się tam wyciek. Jak będę miał okazję to zrobię fotkę miski olejowej.

Swoją drogą takie elementy jak rdzewiejące przewody hamulcowe, miska olejowa nie świadczą dobrze o podejściu Fiat-a do pewnych spraw.

Mam nadzieję że problemy tego typu w PII i tym bardziej w GP zostały dawno zapomniane i wyeliminowane.

Napisano

http://www.allegro.pl/item792737532_chlodnica_fiat_punto_1_55.html mam coś w podobnej cenie (ja mam większa w 1.2 troszke droższa była) od półtora roku i jest ok,myśle,że nie będzie się z nią nic działo w najbliższym czasie.

http://www.allegro.pl/item777064202_777064202.html miske mam taką,wszystko pasowało bez problemu.

Króćca nie szukałem,bo mój jest w dobrym stanie zeby.GIF ,a te przesuwanie przewodu gazowego,to nie jest czasem czyjś wymysł?bo pewnie jest poprowadzony razem z hamulcowymi,i ktoś wymyślił,żeby go odczepić(i tak to trzeba zrobić przy wymianie przewodów hamulcowych)i dac 3 cm dalej,zrobić nowe dziury w podłodze i jeszcze za to skasowac klienta....po raz milionowy utwierdzam się,że dopiero jak już święty Boże nie pomoże,to do mechanika....poza tym obcym ręce precz od auta,wole sam zrobić zeby.GIF

Koszt plecionki to około 60 zł (plus robocizna),opaska (jeśli jest mocno skorodowana,bo pokryta rdzą a przegnita to dwie różne sprawy) to do wymiany,ew.dorobić z odpowiedniej grubości płaskownika.

Aha,600 zł za wymianę przewodów(nie liczę tych nieszczęsnych cylinderków)wraz z płynem,odpowietrzeniem i kosztem przewodów to imo b.dużo - miedziane przewody,odpowietrzniki i płyn kupisz za max 300 zł.Reasumując - jak nie zrobisz sam,to szukaj normalnego mechanika,bo serwis Fiata Cię ogoli doszczętnie,i topowinno Cię bardziej martwić,niż "podejście Fiata do pewnych spraw" jak korodujące elementy w kilkunastoletnim aucie zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Przewody instalacji LPG poprowadzone są razem z przewodami hamulcowymi. Na karcie naprawy napisane było instalacja przewodów niezgodna z przepisami.

Dzięki za linki do zamienników. Myślę że z chłodnicą będzie mniejszy problem ale chciałem zaczerpnąć informacji bo może ktoś ma sprawdzony zamiennik.

Z miską olejową trochę gorzej bo nie bardzo wiem jak to sprawdzić.

Chyba tylko poszukać zdjęcia oryginału i patrzeć czy podobnie ułożone są przegrody w środku. Albo kupić coś do 200zł i liczyć że będzie pasowało.

Znalazłem na stronie ePer cenę za miskę oleju chyba oryginalną

356,83 PLN więc nie wiem z czego wzięła się cena prawie 600zł w sklepie. Rozumie że każdy chce zarobić ale bez przesady.

Co do ceny za wymianę przewodów hamulcowych w Punto i każdy mówił o robociźnie około 300 zł + części. Pracy jest tam sporo, głównie przy rozbieraniu a sam nie będę grzebał przy układzie hamulcowym.

Zostawię to specjalistom.

Elementy które wymieniłem nie korodują po 14 latach tylko po kilku a nie jest to wg mnie normalne. Przewody hamulcowe wymieniane były około 5 lat temu a miska koroduje od kiedy mam ten samochód czyli od ponad 8 lat.

Napisano

Jeślil tak się kształtuje robocizna(te 300 ) toby przynajmniej to jedno pasowało...choc nie wiem czy tam jest roboty na 300(same przewody stalowe - know-how kosztuje)bo ceny reszty,jak Cijeszcze w tym serwisie robotę policzą to wyjdzie 3 kpln boje_sie.gif

Moja miska trzeszczała mocno przy próbie odkręcenia korka,ale nigdzie się nie pociła.Cała była grubo pokryta pęcherzami,obawiałem się a) wymiany oleju,b)pierwszego stuknięcia o kamień czy cuś ....profilaktycznie kupiłem,jak pisałem,wsio pasowało.Odkręcić korek się dało(jak już miałem przygotowaną nową smile.gif ) i dość mocne walenie młotkiem dziury nie zrobiło,mimo obaw o dziury pod każdym pęcherzem,ale warto jeździć spokojnie zeby.GIF wymiana zajmuje koło godziny,koszt - miska +silikon temperaturowy (kole 22 zł).Ile sie da staram się robic sam przy aucie,bo lubie,a jeszzce bardziej lubie jak mi zostaje w portfelu 200 czy 300 za nawet kilka godzin pracy,imo niezbyt ciężkiej - tylko trzeba wiedzieć,jak,niestety.

Napisano

imo mam identyczne podejście do tego, ale co najważniejsze potrzebne są chęci i miejsce najlepiej ciepły garaż i podstawowe narzędzia i wtedy to już spokojnie można się pobrudzić dla przyjemności rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Jasne że taniej zrobić samemu i daję niebywałą frajdę.

Niestety nie ufam aż tak w swoje zdolności manualne że wymieniać cały układ hamulcowy. Jutro jadę odebrać samochód z serwisu i mam nadzieję że cena mnie nie przyprawi o zawał. Może uda mi się porozmawiać z mechanikiem który robił mojego Punciaka i wyciągnąć szczerą opinię na temat stanu ogólnego mojego wozidełka.

Napisano

Ja się wypowiem tylko odnośnie chłodnicy, kupowałem kilka razy najtańsze zamienniki jakie aktualnie były i zawsze spisywały sie bardzo dobrze (okres ok 2 lat potem zazwyczaj auta zmieniały właścicieli).

Napisano
  • Autor

Odebrałem samochód. Rozmawiałem w serwisie z mechanikiem który robił moje Punto. Wszystkie prace zajęły 2 pełne zmiany, robił to jeden człowiek od początku do końca.

Wymienione zostały wszystkie przewody sztywne hamulcowe na nowe miedziane, odpowietrznik, przewód elastyczny hamulca, cylinderek hamulca tylnego, obejma tłumika, plecionka tłumika. Zamocowane w inny sposób przewody instalacji LPG do podwozia. Za wszystko zapłaciłem niecałe 900zł. Może dużo ale sam bym tego nie zrobił a części też sporo kosztowały.

Mechanik powiedział że trzeba się zainteresować miską olejową, wymianą chłodnicy, króćca pompy wody, możliwe że sprzęgłem " bo słabo bierze".

Chłodnica lekko przecieka, króciec przerdzewiały, sprzęgło nie ruszane od nowości prawdopodobnie.

Powala mnie cena oryginalnej miski olejowej w serwisie około 800zł za kawałek blachy wytłoczonej i ukształtowanej, pomalowanej.

Zamiennik chłodnicy, króciec pompy wody nie będą chyba wielkimi kosztami ale miska ze sprzęgłem to już trochę droższa impreza.

Napisano

Ale te naprawy - wymiany nie rób w ASO to będzie o wiele taniej, ktoś ostatnio dawał linka do sprzedawcy a alledrogo który sprzedaje dobrej jakości zamienniki miski olejowej, sprzęgło też dostaniesz w dobrej cenie.

Napisano

> Ale te naprawy - wymiany nie rób w ASO to będzie o wiele taniej, ktoś

> ostatnio dawał linka do sprzedawcy a alledrogo który sprzedaje

> dobrej jakości zamienniki miski olejowej, sprzęgło też

> dostaniesz w dobrej cenie.

Ja dałem,to hurtownia moto w dzielnicy Bytomia o której nie miałem pojęcia zeby.GIF szukałem miski do siebie z opcją bez przesyłki,żebym mógł odebrac.Sprzętw porządku,cena dobra,magazyn z tego co widziałem dosyć spory.

http://www.allegro.pl/item805388955_miska_olejowa_fiat_punto_uno_seicento_cinquecento.html jeszcze raz link do miski 1.1 taka,jak jest potrzebna autorowi - też oglądałem,bo chciałem porównać na żywo michę 1.1 z 1.2 .Można za sprzęgłem zajrzeć w przedmioty użytkownika,lub zapytac go na mail,tudzież telefon - odbierają,można uzyskać info.Jeśliby sprowadzili/wystawili aukcję(teraz nie ma) to byłaby jedna przesyłka.

Napisano

Witam!

Jako że czeka mnie niebawem zejście do kanału i demontaż michy olejowej pytam, czy jest ona montowana tylko na sylikon, czy jest tam jeszcze jakaś uszczelka?

Napisano

> Witam!

> Jako że czeka mnie niebawem zejście do kanału i demontaż michy

> olejowej pytam, czy jest ona montowana tylko na sylikon, czy

> jest tam jeszcze jakaś uszczelka?

Jest 14 śrub na klucz 10,żeby odkręcić 4 od strony skrzyni trzeba zdjąć metalową osłonę koła zamachowego,i wyposażyć się w giętkie dojście albo małąnasadkę i dłuuugi cienki pręt do niej zeby.GIF potem podważasz miskę szerokim płaskim wkrętakiem i odejdzie.Dokładnie trzeba oczyścić blok z resztek starego silikonu(tylko silikon jest,fabryczne rozwiązanie),odtłuścić,nałożyć strużkę silikonu na miske i blok,przykleić,poskręcac smile.gif ja zalewałem i odpalałem auto po półtorej godziny w temp około 5-8 st C ,nic nie cieknie.

Napisano

> Odebrałem samochód. Rozmawiałem w serwisie z mechanikiem który robił

> moje Punto. Wszystkie prace zajęły 2 pełne zmiany, robił to

> jeden człowiek od początku do końca.

> Wymienione zostały wszystkie przewody sztywne hamulcowe na nowe

> miedziane, odpowietrznik, przewód elastyczny hamulca, cylinderek

> hamulca tylnego, obejma tłumika, plecionka tłumika. Zamocowane w

> inny sposób przewody instalacji LPG do podwozia. Za wszystko

> zapłaciłem niecałe 900zł. Może dużo ale sam bym tego nie zrobił

> a części też sporo kosztowały.

> Mechanik powiedział że trzeba się zainteresować miską olejową,

> wymianą chłodnicy, króćca pompy wody, możliwe że sprzęgłem " bo

> słabo bierze".

> Chłodnica lekko przecieka, króciec przerdzewiały, sprzęgło nie

> ruszane od nowości prawdopodobnie.

> Powala mnie cena oryginalnej miski olejowej w serwisie około 800zł za

> kawałek blachy wytłoczonej i ukształtowanej, pomalowanej.

> Zamiennik chłodnicy, króciec pompy wody nie będą chyba wielkimi

> kosztami ale miska ze sprzęgłem to już trochę droższa impreza.

Uomatko....

W zeszłym roku wymieniałem cały układ hamulcowy ze szwagrem. Zajęło nam to ca. 4 - 5 h

Cylinderek kosztuje około 25 pln, przewody miedziane kupuje się na metry, elastyczne też coś koło 20 - 30 pln. Części ci nie wyjdzie więcej niż 200 - 300 pln.

Jeśli sprzęgło słabo bierze to popuść nieco linkę ( z pół obrotu nakrętką ).

Chłodnicę wymienisz sam pod blokiem w godzinkę, umiejętność manualna wymagana - odkręcanie i przykręcanie śrubek.

Za taką nową miskę kupisz se cały silnik z miską w lepszym stanie niż twoja

Napisano

> Uomatko....

> W zeszłym roku wymieniałem cały układ hamulcowy ze szwagrem. Zajęło

> nam to ca. 4 - 5 h

No to szybcy jesteście, mi to zajęło w sumie 10 godzin, ale tylko dlatego, że musiałem dokupić jeden przewód z tyłu zlosnik.gif

> Chłodnicę wymienisz sam pod blokiem w godzinkę, umiejętność manualna

> wymagana - odkręcanie i przykręcanie śrubek.

No i jeszcze zalalnie silnika płynem i odpowietrzenie - to mi zajęło najwięcej czasu wink.gif

> Za taką nową miskę kupisz se cały silnik z miską w lepszym stanie niż

> twoja

Ale oryginalną miskę można kupić taniej, tylko trzeba poszukać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Uomatko.... W zeszłym roku wymieniałem cały układ hamulcowy ze szwagrem. Zajęło nam to ca. 4 - 5 h . Cylinderek kosztuje około 25 pln, przewody miedziane kupuje się na metry, elastyczne też coś koło 20 - 30 pln. Części ci nie wyjdzie więcej niż 200 - 300 pln.

Nie każdy ma takiego zdolnego szwagra i umiejętności manualne wink.gif

Wiem że zapłaciłem dużo, może poza serwisem było by trochę taniej.

> Chłodnicę wymienisz sam pod blokiem w godzinkę, umiejętność manualna wymagana - odkręcanie i przykręcanie śrubek.

O wymianę chłodnicy i króćca się nie martwię, nie wydaje mi się to wielką trudnością i wspomogę się manualem. Dobrze dobrać zamiennik i powinno być wszystko dobrze.

> Za taką nową miskę kupisz se cały silnik z miską w lepszym stanie niż twoja.

Cena oryginalnej miski jest zabójcza. Nie potrafię zrozumieć czym jest podyktowane. Jeśli będę zmieniał to albo zamiennik albo używana miska.

> Ale oryginalną miskę można kupić taniej, tylko trzeba poszukać

Będę wdzięczny za wskazówki gdzie można nabyć oryginalną miskę taniej niż cena w serwisie lub gdzie można kupić taniej dobrą miskę. Będę wdzięczny za pomoc.

Wiem że dużo taniej było by zrobić tą naprawę samemu, satysfakcja pewnie wielka. Nie wierzę aż tak w swoje umiejętności manualne żeby wymieniać cały układ hamulcowy samemu.

Napisano

> Nie każdy ma takiego zdolnego szwagra i umiejętności manualne

> Wiem że zapłaciłem dużo, może poza serwisem było by trochę taniej.

Chyba krajan pomyliłeś osobę, której odpowiadasz wink.gif Ja wymieniałem przewody na wiosnę w garażu z teściem wink.gif

> O wymianę chłodnicy i króćca się nie martwię, nie wydaje mi się to

> wielką trudnością i wspomogę się manualem. Dobrze dobrać

> zamiennik i powinno być wszystko dobrze.

Poszukaj w intercarsie, ewentualnie u niedziałka, sprawdź tylko wymiary chłodnicy przed zamontowaniem - ja nie sprawdziłem, gość się pomylił i potem miałem problem z jej zwróceniem. W intercarsie chłodnica najtańsza (zamiennik) to Valeo za 199 PLN. Mają też zamiennik miski do Twojego kropka za 135 PLN. Ale to niestety zamiennik.

Ja kupiłem swoją miskę na allegro, ale to było trzy lata temu i znalazłem oryginał za połowę ceny.

Zapytaj na priv Sajgona - jest szefem serwisu fiata we Wrocku, może coś Ci pomoże w tej sprawie wink.gif.

A co do zdolności manualnych - małymi krokami do przodu. Ja też nie wierzyłem w swoje, ale dzięki pomocy teścia i uważnemu czytaniu manuali oraz podpytywaniu tutaj wiele się nauczyłem i mój kropek nie widział warsztatu (oprócz wymiany głowicy i UPG) od 6 lat, a ma najechane już 240 kkm.

Tak więc głowa do góry, zakasać rękawy i do roboty. Jeśli potrzebowałbyś pomocy to daj znać na priv wink.gif

Napisano

> Nie każdy ma takiego zdolnego szwagra i umiejętności manualne

> Wiem że zapłaciłem dużo, może poza serwisem było by trochę taniej.

To na pewno. Też dałbym do wymiany, ale jak była możliwość to czemu nie spróbować smile.gif

> O wymianę chłodnicy i króćca się nie martwię, nie wydaje mi się to

> wielką trudnością i wspomogę się manualem. Dobrze dobrać

> zamiennik i powinno być wszystko dobrze.

> Cena oryginalnej miski jest zabójcza. Nie potrafię zrozumieć czym

> jest podyktowane.

Słowem oryginalna.

Jeśli będę zmieniał to albo zamiennik albo

> używana miska.

> Będę wdzięczny za wskazówki gdzie można nabyć oryginalną miskę taniej

> niż cena w serwisie lub gdzie można kupić taniej dobrą miskę.

> Będę wdzięczny za pomoc.

Szukaj może powypadkowych aut ? Jak walnięty z tyłu czy boku, duże szanse, że micha cała.

> Wiem że dużo taniej było by zrobić tą naprawę samemu, satysfakcja

> pewnie wielka. Nie wierzę aż tak w swoje umiejętności manualne

> żeby wymieniać cały układ hamulcowy samemu.

Spoko, Od drobnych napraw trzeba zacząć smile.gif Człowiek się uczy całe życie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.