Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uciekający płyn chłodzący a zużyty parownik...

Featured Replies

Napisano

Cześć mam małe pytanie dotyczące parownika emmergaz (jakoś chyba tak to się pisze) od jakiegoś czasu zaobserwowałem uciekający płyn chłodzący, czy przyczyną może być zużyty parownik/membrany przejechane bez wymiany już na nim 220 kkm, dalej chodzi ale mnie niepokoi właśnie ten płyn, pod autem nie ma wycieków...

Napisano

raczej cieknie ci na łączeniach węża np trójnikach

Napisano

> raczej cieknie ci na łączeniach węża np trójnikach

Jak nie ma wycieków jak pisze to niestety jest duża szansa że to UPG frown.gif

Napisano

UPG towarzyszą na ogół inne niepokojące objawy. Jeżeli wyciek jest nieduży to odparowuje i na ziemi nic nie będzie.

Napisano

> np jakie?

Gluty oleju w zbiorniku wyrównawczym, mętny rzadki olej i wzrost jego poziomu, masło pod korkiem wlewu oleju (choć niekoniecznie - może to być też objaw jeżdżenia na krótkich odcinkach jak jest zimno), napęczniałe węże układu chłodzenia po jeździe tak, że nie da się ich ścisnąć.

Niektórzy wąchają spaliny, ale dla mnie to już hardcorowcy:)

Napisano

to ja dorzucę jeszcze.. trudne uruchomianie , nierówna praca silnika, utrata kompresji, kłęby pary z wydechu, zapach spalin w zbiorniczku wyrównawczym

Napisano

No widzisz, wszystko sie zgadza co napisałeś ale u ojca w lanosie było inaczej. Silnik tez 1.5 16V płyn wyciekał przez upg na zawnatrz i parę kropel spadało prawie nie zauwazalnie na ziemie jak silnik był zimny. Po nagrzaniu płyn parował. Usterki bardzo długo mechanicy nie mogli zdiagnozować. Ani nie było oleju w płynie ani płynu w oleju. Węże nie napęczniałe ok.gif

Napisano

> to ja dorzucę jeszcze.. trudne uruchomianie , nierówna praca silnika,

> utrata kompresji, kłęby pary z wydechu, zapach spalin w

> zbiorniczku wyrównawczym

Takich objawów też nie miał ok.gif trzeba sprawdzic wszystko.

Napisano
  • Autor

No to parę objawów mam:

Dziury w mocy i buczenie nagle, nie wiadomo skąd i przechodzi też nagle jak się pojawiło.

Zdaje się, że para za samochodem

Nieraz trudne odpalanie, a nieraz od kopa

Zapach migdałów w spalinach

I ostatnie to chyba za dużo powietrza w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego

Masła na korku nie ma, olej normalny i zapomniałem dodać tłustych plam w płynie chłodzącym też nie ma...

Napisano

> Zdaje się, że para za samochodem

To jest normalny objaw jak jest zimno i jeździ się na gazie (produkuję się więcej pary) - nie świadczy o problemach z UPG

> Nieraz trudne odpalanie, a nieraz od kopa

To może być raczej wina puszczania elekrozaworu przy parowniku, spróbować gasić na benzynie i zobaczyć czy będzie poprawa. Jak odpalanie jest tylko na benzynie może kończy się pompa albo zatkany filtr paliwa.

> Zapach migdałów w spalinach

Czy to objaw spalania płynu chłodniczego? A nie czasem objaw dopalania NOx w katalizatorze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.