Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie na zimnym silniku.

Featured Replies

Napisano

Witam! Moja asia robi sie nieznośna! Przy jeździe na gazie na zimnym silniku po głębszym wcisnieciu gazu szarpie, robi kangurki. Mam wymienione swiece, przewody , filtry, lambda wg moich pomiarów pracuje. Czy to będzie sprawa złej dawki gazu? Jeśli tak, to zbyt bogata, czy zbyt uboga? A może coś innego? Byłem u "mechanika", on spytał jaki mam aparat zapłonowy, bo mógł sie przestawić.Ja mu mówie, że raczej nie, bo mam DIS-a, a on robi minę, świadczącą o tym, że nie wie, co to DIS. Stwierdziłem, ze to go chyba jednak przerasta.Pozdrawiam!

Napisano

ja mam to samo, podejrzewam ze trzeba na regulacje pojechac do gazowych chlopakow, mozliwe tez ze ten czujnik temperaturowy troche pada i za wczesnie pozwala na gaz przerzucic i dlatego jest szarpanie na zimnym silniku...

sam jeszcze nie bylem bo nie mam czasu, ale moze zajade bo tez czasami wku.... angryfire.gif

Napisano

A co jak się silnik rozgrzeje?

Przy jakiej temp. się przełącza?

Napisano
  • Autor

> A co jak się silnik rozgrzeje?

> Przy jakiej temp. się przełącza?

Przełączanie nie ma nic wspólnego, od początku instalacji (2,5 roku) mam opcje przełączania po temperaturze wyłączoną w oprogramowaniu kompa gazowego, przełączałem od razu na zimnym i do tej pory wszystko było ok, bez najmniejszych problemów. Więc jak wszystko jest ok, to nie ma to wpływu, musi byc to cos innego.Pozdro.

Napisano

Ja mam czujnik temperatury albo nie zamontowany albo jest uszkodzony, przełączaniem sterują jedynie obroty bez względu na temperaturę jaką ma w tej chwili płyn chłodzący.

U mnie nie występuje zjawisko szarpania przy przyspieszaniu czy to na zimnym czy to na ciepłym.

Szarpanie jest przy hamowaniu silnikiem zazwyczaj na 3-2 biegu ale to nie za każdym razem - jednak niezależnie czy silnik jest nagrzany czy nie, czy na benzynie czy na gazie

Pzdr!

Napisano

> Przełączanie nie ma nic wspólnego, od początku instalacji (2,5 roku)

> mam opcje przełączania po temperaturze wyłączoną w

> oprogramowaniu kompa gazowego, przełączałem od razu na zimnym i

> do tej pory wszystko było ok, bez najmniejszych problemów. Więc

> jak wszystko jest ok, to nie ma to wpływu, musi byc to cos

> innego.Pozdro.

Czyli masz instalację jeszcze II generacji, zasada jest taka, że silnik musi się rozgrzać aby parownik nabrał temperatury, bo jeżeli jest zimny to gaz się dobrze nie rozpręża, a poza tym zbyt szybkim przełączaniem na LPG nie wróżę twojej instalacji zbyt długiej bezawaryjnej pracy.

Moja w PI śmiga w aucie od 5 lat i przy zachowaniu zasad działa bezawaryjnie do dziś, a ma naśmigane 190tyś.

Obstawiam na parownik.

Napisano
  • Autor

> Czyli masz instalację jeszcze II generacji, zasada jest taka, że

> silnik musi się rozgrzać aby parownik nabrał temperatury, bo

> jeżeli jest zimny to gaz się dobrze nie rozpręża, a poza tym

> zbyt szybkim przełączaniem na LPG nie wróżę twojej instalacji

> zbyt długiej bezawaryjnej pracy.

> Moja w PI śmiga w aucie od 5 lat i przy zachowaniu zasad działa

> bezawaryjnie do dziś, a ma naśmigane 190tyś.

> Obstawiam na parownik.

Zgadza się, lepiej przełączać na lekko ciepłym silniku, ale w ten sposób to ja bym jeździł 50% na gazie i 50% na benzynie (na krótkich odcinkach). Mój astrolot bardzo duzo pali na zimnym silniku, i wolę , żeby palił duzo LPG niż PB. Nawet jeśli wymienię co 2 lata parownik, to i tak dużo bardziej mi sie opłaca. Pozdrawiam.

Napisano

Podłącze się pod temat. Mi z kolei szarpie na zimnym silniku, ale tylko na benzynie. Jak się rozgrzeje, zjawisko to nie występuje. Przelączanie na gaz mam przy temperaturze 25 st. C. Filtr paliwa będe wymieniał w przyszłym tygodniu, ale nie ma dużo najechane, świece wymieniane ok. 40kkm temu a przewody to nie wiem ile mają ale napewno powyżej 100kkm bo odkąd kupilem to nie wymieniałem (podmieniałem na nowe kable, ale nic sie nie zmieniło więc uznałem że nie będe jeszcze wymieniał) Przypuszczam, że może być to wina zapchanego wtryskiwacza, ale wtedy to może i na ciepłym by szarpał. I jeszcze co zauważyłem to jak się jedzie na benzynie to w okolicach 2000 obr. nie chce przez chwile przyśpieszać a później już idzie. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Mam podobnie na gazie, jak wciskam gaz, to przez chwilę myśli, a dopiero później przyspiesza . Po rozgrzaniu tego nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.