Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczek krokowy

Featured Replies

Napisano

Pan mam klopot pacjent to CC 1,1 zlosnik.gif

Autko od jakiegos tygodnia mulilo i obroty mu falowaly .... kazdy mi mowil ze to wina krokowca i zebym go podmienil ....

Dzisiaj podmienilem na krokowiec od kumpla pozyczony i autko jeszcze gorzej faluje niz wczesniej .... plusem jest to ze nie muli juz zlosnik.gif

Dodam ze kable i swiece zmieniane ok 4,5miesiaca temu ...

W czwartek bede mial juz swoj krokowiec, bo moj to i tak musze zmienic i teraz pytanie jaka moze byc tego przyczyna - tego falowania silnika

Napisano

TTTM hmm.gifzlosnik2.gif

Ja tez wymienialm krokowca bo z obrotow wolno schodzil i to samo zlosnik.gif

Napisano

a kompa zresetowałeś?

bo nawet jak teraz krokowiec jest dobry to w kompie śmieci są

odłącz aku, odpal auto niech się zagrzeje i wtedy zobacz

sprawdź sobie przewód od serwo może masz nieszczelność i lewe powietrze lapie

Napisano
  • Autor

Nie zresetowalem kompa frown.gif

Zauwazylem ze jak wsadzilem tn od kumpla to na luzie zaczal krecic w pewnej chwili do rownych 4000 i tak trzymal dobrych pare min .... potem jak dalem mu ciutke gazu to znowu zaczal falowac

Napisano

a sprawdzałeś czy jak ręka dolot zatkasz to gaśnie od razu? czy gdzieś syczy (jakaś nieszczelność) i chodzi dalej ?

Napisano
  • Autor

Nie jeszcze nie sprawdzalem ... tylko zamontowalem krokowca od kumpla i przykrecilem spowrotem yanka na miejsce

Napisano

Sprawdź jeszcze czujnik położenia przepustnicy (TPS) bo przeważnie on jest winny jak wolno schodzi z obrotów. Przydało by się jeszcze przeczyścić przepustnice a zwłaszcza kanał który prowadzi do silniczka krokowego.

Napisano

> Morgan po ten juz moj bedzie w czartek masz go jeszcze dla mnie

jak będę miał czym frown.gif

Napisano

winna takiemu zachowaniu możne też być sonda lambda. najlepiej zrobisz jak podjedziesz gdzieś i podepniesz się pod komputer

Napisano

nie powinna, przynajmniej u mnie sie nie paliła jak miałem lambdę padniętą ok.gif

Napisano
  • Autor

Kurcze jak dzisiaj wracalem z pracy na "luzie" ciagle krecil rowne 3000. .. dopiero po rzejechaniu ok 4km zaczal alowac, a wczeniej jak krecil to nic nie falowalo .... Juz sam nie wiem ocb frown.gif

Napisano

Tak jak kolega napisał ni musi się marchewka Świecić

dlatego proponuje podjechać pod komputer

Napisano

> Kurcze jak dzisiaj wracalem z pracy na "luzie" ciagle krecil rowne

> 3000. .. dopiero po rzejechaniu ok 4km zaczal alowac, a wczeniej

> jak krecil to nic nie falowalo .... Juz sam nie wiem ocb

hmmm... a może coś z dolotem? nieszczelny i łapie lewe powietrze?

załóż seryjną puchę i zobacz ok.gif

Napisano

> Seryjnej puchy juz dawno nie mam

> Dzisiaj jade na garage to cosik pokombinuje

jeżeli z 1,1 spi pasuje to mogę Ci pożyczyć ok.gif

Napisano

podjedziesz do mnie po nią czy gdzieś na mieście się ustawimy?

Napisano
  • Autor

Ja kolo 13 na garage jade jak nic nie wymysle z tesciem to podjade po ta puche ....

Poslij na priva koma

Napisano

> Ja kolo 13 na garage jade jak nic nie wymysle z tesciem to podjade po

> ta puche ....

> Poslij na priva koma

priv poszedł zlosnik.gif

Napisano

jak juz bedziesz dzialal na garazu, to:

- zdejmij doloti zaslon duza szmata otwor przepustnicy i ten boczny od powietrza z silnika krokowego. jesli fura zgasnie, to musisz obadac TPSa, sonde lambda, mapsensor. jesli nie zdechnie, to musisz zobaczyc, czy nie ma przedmuchow na korpusie przepustnicy i silnik nie dostaje powietrza juz za silnikiem krokowym. sonde odepnij do testow. klemy mozesz zdjac w miedzy czasie, zeby zresetowac ustawienie kompa do starego krokowca.

Napisano
  • Autor

A powiedz mi jeszcze bo sa dwa rodzaje silniczkow krokowych ktore roznia sie tylko ta glowka jedna ma glowke stozkowata a druga taka polkolista ??

Oba modele sa do silnikow 1,1 ....

I teraz wpinam ten stozkowaty autko lapie wysoko obroty i tak trzyma, jak wcisne gaz to mocno faluje ...

Wpinam ten polkolosty i autko trzyma obroty dobrze, jak wcisne gaz to lapie male fale .... po chwili falowania znowu lapie dobrze obroty ??

Czemu tak jest ze sa dwa modele do jednego silnika ??

Napisano
ZTCW, to jest tylko jeden typ krokowca do 1.1 SPI i wlasnie zalozenie takiego od 1.2 daje zle efekty. roznia sie koncowka stozka.
Napisano
  • Autor

A wiec tak ....

Zrobilem jak napisales .... komp zresetowny .... dolot sciagnalem i zakrylem przepustnice i ten otwor po s\krokowcu szmatka ... auto od razu po odpaleniu wskoczylo na wysokie obroty po czym po chwili zaczelo tak falowac jak na tamtym podmienionym przeze mnie krokowcu ...

Czyli sonde mozna wykluczyc .... i to jest chyba wina krokowca hmm.gif

Napisano

po szczelnym zatkaniu szmata silnik nie zdechl?

mozesz mozesz odpiac wtyczke od krokowca i zobaczyc co sie dzieje z obrotami. jak masz drugiego to podlacz do wtyczki i zobacz czy komp reguluje wysow bolca, regulujac doplyw powietrza.

Napisano
  • Autor

No tamten drugi krokowy jest z bolcem stozkowatym i na nim lapie wysokie obroty i strasznie faluje a na tym polkolistym obroty spoko ale faluje

Tak zatkalem szczelnie szmata i nie zdechal tylko jak pisalem wczesniej strasznie falowal i wszedl momentalnie na 4000 obrotow

Napisano

> Tak zatkalem szczelnie szmata i nie zdechal

no to pisalem: jesli po zatkaniu szczelnie glownej dziury przepustnicy oraz tej dziury bocznej, przez ktora leci powietrze dozowane przez krokowca, to masz gdzies przedmuch nizej i nie ma co ruszac krokowca i czujnikow, tylko trzeba szukac nizej miedzy kolektorem, a przepustnica.

Napisano
  • Autor

Ale chodzi ci o to ze lapie gdzies nizej lewy luft ??

A przez takie cosik moze go mulic i palic jak smok ??

Z tego co pamietam jak nie mialem uszczelki pod yankiem to lapal mi lewy luft, ale wtedy to autpo chodzilo jak traktor a teraz smigac smiga tylko czuc takie zaniki mocy

Napisano

> Ale chodzi ci o to ze lapie gdzies nizej lewy luft ??

tak. lapie powietrze, ktorego ilosc nie jest dozowana przez krokowca i otwarcie przepustnicy.

> A przez takie cosik moze go mulic i palic jak smok ??

jak cos jest zebane, to wszystko moze sie dziac.

> Z tego co pamietam jak nie mialem uszczelki pod yankiem to lapal mi

> lewy luft

z mojego doswiadczenia wynika, ze nie ma znaczenia czy masz uszczelke czy nie. powietrze przez dolot jest zasysane swobodnie. zdejmujac dolot na pracujacym silniku albo nie widac roznicy albo obroty wzrosna z 850 na 900obr, wiec mozna pominac. pojecie "lewe powietrze" dotyczy powietrza, ktore dostaje sie pod przepustnica, a nie przez przepustnice, bo tu dozujesz je Ty pedalem gazu i wychylenie talerzyka lub na wolnych obrotach silnik krokowy.

Napisano
  • Autor

A powiedz mi jakby zasysal lewy luft to by ciagle mi tak falowalo itp ...

Bo np. teraz jak wracalem do domu to nic spoko, tylko przy wjezdzie na parking zaczelo znowu falowac niestety

Napisano

> A powiedz mi jakby zasysal lewy luft to by ciagle mi tak falowalo

tak. komputer chce obnizyc obroty - zatyka dolot dodatkowego powietrza bolcem krokowca, ale obroty nie spadaja, wiec odtyka i znowu zatyka.

Napisano
  • Autor

Czyli defakto to nie moze byc lewy luft bo nie caly czas mi tak sie dzieje ...

W weekend bede mial krokowiec z polkolistym bolcem i moze bedzie ok ...

Jutro najprawdopodobniej podjade na kompa do znajomego elektryka zlosnik.gif

Napisano
jak odepniesz wtyczke z krokowca, to obroty powinny przestac falowac i utrzymywac sie na jakims ale stalym poziomie. radze Ci sprawdzic, czy nie zasysa jednak powietrza, a nie jezdzic do elektryka.
Napisano

Michau ale ty mosz dwa różne krokowce,te szpiczasty nie działo tak jak powinien,bo nie jest z tej przepustnicy...godołech Ci bez telefon zeby.GIF sprawdzej ino na półkolistym bo taki powinien być do Twojego silnika(przepustnicy).

Napisano
  • Autor

Szefie ten co nie dziala to jest od kumpla pozyczony, ja ten dobry bede mial w weekend zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A wiec dzisiaj sprawa zakonczyla sie pomyslnie ....

Wychabrowalem krokowca ze trzpieniem polkolistym, zresetowalem kompa, posprawdzalem wszystko jeszcze raz i jest w pytke .... wszystko dziala jak nalezy zlosnik.gif

Temat uwazam za zamkniety zlosnik.gif

Wielkie podziekowania dla Psyhika za porady dzieki ktorym dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy ...

Jeszcze raz dzieki wielkie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.