Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterowanie ssaniem x17dtl

Featured Replies

Napisano

Witam potrzebuje szybkiej pomocy: A mianowicie astra mojego ojca nie chce odpalać X17DTL powodem najprawdopodobnie jest brak ssania. Kiedy dźwignię ssania pociągnę ręką odpala bez problemu ale nie ma sterowania tego urządzenia podciśnieniowego zamontowanego na pompie odpowiedzialnego od ssania. Jeżeli przewód od tego urządzenia podłącze bezpośredni do vacum pompy odpala , a jeżeli podepnę go spowrotem do tego "czujnika" brak jest ssania nawet w ujemnych temperaturach. Potrzebuję się dowiedzieć co to jest za czujnik może jakiś symbol, cena i gdzie można o dostać. Miejsce podłączenia tego czujnika do sterowania ssaniem zaznaczone na zdjęciu czerwoną strzałką.

post-67113-14352505203666_thumb.jpg

Napisano

A mozna troche spokojniej i jasniej to opisac? kiedy odpala normalnie bo sie zakrecilem i nie jestem pewny czy aby to napewno jest problem. Sprawdziles szczelnosc przewodu?

To co zaznaczone faktycznie odpowiada za obroty zimnego silnika (podnosi o okolo 100rpm) mysle ze trzeba by szukac na szrocie bo podejrzewam ze w ASO bedzie ciezko za normalne pieniadze to wyrwac a zamiennik watpie by istnial.

EDIT: a na cieplym zapala bez problemu? Z tego co pamietam( a niestety nie mam teraz Fki w garazu wiec nie zobacze jak jest) to nim ten przewod podcisnienia przechodzil kolo termostatu przez jakis czujnik ktory przepuszczal zaleznie od temperatury i dopiero wtedy ta gruszka reagowala

Napisano

To co jest zaznaczone na fotce to tylko zbiornik podciśnienia. Można go kupić w ASO za ok 350zł faint.gif

Ale przypuszczam, że nie o niego chodzi, bo ten steruje wolnymi obrotami. Za odpalanie odpowiedzialny jest inny wihajster.

Najlepiej zrób fotkę tego uszkodzonego diwajsu.

Napisano

W ukladzie podawania maksymalnej dawki wtrysku przy rozruchu w tym silniku, o ile dobrze pamietam, wystepuje czujnik temperaturowy, ktory zaleznie od temperatury puszcza podcisnienie w celu uruchomienia, jak to nazywasz "ssania" (umieszczony jest w okolicach pompy wtryskowej). Jesli po podaniu podcisnienia silownik pneumatyczny przesuwa dzwignie dawki maksymalnej, to oznacza, ze jest sprawny, wina lezy gdzies po drodze z silownika do zrodla podcisnienia (w tym wypadku pompy podcisnieniowej). Fotek nie mam, a duzo by wyjasnily.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W ukladzie podawania maksymalnej dawki wtrysku przy rozruchu w tym

> silniku, o ile dobrze pamietam, wystepuje czujnik temperaturowy,

> ktory zaleznie od temperatury puszcza podcisnienie w celu

> uruchomienia, jak to nazywasz "ssania" (umieszczony jest w

> okolicach pompy wtryskowej). Jesli po podaniu podcisnienia

> silownik pneumatyczny przesuwa dzwignie dawki maksymalnej, to

> oznacza, ze jest sprawny, wina lezy gdzies po drodze z silownika

> do zrodla podcisnienia (w tym wypadku pompy podcisnieniowej).

> Fotek nie mam, a duzo by wyjasnily.

> Pozdrawiam

Właśnie o ten czujnik mi chodzi. jeśli samochód jest zimny nie podaje on podciśnienia do tej czarnej gruszki. Jeśli na zimnym silniku pominę ten czujnik i podciśnienie podam prosto z wacum pompy do ta Gruszka działa dobrze i porusza dźwignię od ssania. Potrzebuję właśnie numeru tgo czujnika lub konkretnej jego nazwy.

Napisano

> Właśnie o ten czujnik mi chodzi. jeśli samochód jest zimny nie podaje

> on podciśnienia do tej czarnej gruszki. Jeśli na zimnym silniku

> pominę ten czujnik i podciśnienie podam prosto z wacum pompy do

> ta Gruszka działa dobrze i porusza dźwignię od ssania.

> Potrzebuję właśnie numeru tgo czujnika lub konkretnej jego

> nazwy.

chodzi o ten czujnik ktory jest kolo termostatu? bo innego raczej nie kojarze ktory odpowiada za to hmm.gif

Napisano

> nazwy.

Przełącznik termiczny, nr: 58 51 021, cena w ASO ok. 120zł oslabiony.gif.

Napisano

> Właśnie o ten czujnik mi chodzi. jeśli samochód jest zimny nie podaje

> on podciśnienia do tej czarnej gruszki. Jeśli na zimnym silniku

> pominę ten czujnik i podciśnienie podam prosto z wacum pompy do

> ta Gruszka działa dobrze i porusza dźwignię od ssania.

> nazwy.

No ale przecież tak ma być że dopiero przy ciepłym silniku do tego wynalazku na pompie dostaje się podciśnienie i "ssanie" jest wyłączane. Przynajmniej u mnie tak jest że jak odepnę wąż z pompy podciśnienia to silnik wchodzi na zauważalnie wyższe obroty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.