Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świeci się kontrolka emisji spalin astra II 1,7 DTI

Featured Replies

Napisano

Hejka.

Po uruchomieniu zimnego silnika zapala się kontrolka, która w instrukcji samochodu nosi nazwę "emisji spalin". Według instrukcji kontrolka ta po zapaleniu silnika powinna zgasnąć. U mnie gaśnie ona dopiero po kilku minutach jazdy (do 10 minut). Na ciepłym silniku zachowuje się tak jak napisane jest w instrukcji. Miał ktoś z Was podobną sytuację? Z czym to jest związane i czy wiąże się to z kosztowną wizytą u elektronika.

Na zimnym silniku (za nim podniesie się lekko temperatura) przy dodawaniu gazu trochę go szarpie a czasami jest lekko mułowaty (pomimo obrotów powyżej 2000). Taka sytuacja zdaża się (rzadko) tylko na zimnym silniku. Ma to jakiś związek z ową kontrolką?

Dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam.

Napisano

Czy to ta kontrolka?

283069679-check.GIF

Jeśli tak to na WoA masz sposób migania kodów za pomocą pedałów.

Spróbuj.

Jeśli zapala się na zimnym silniku to pewnie jakiś problem ze świecami żarowymi.

post-53490-1435250521262_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Czy to ta kontrolka?

Tak dokładnie ta.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj ta sama kontrolka podczas jazdy zaświeciła się na kilka sekund już długo po rozgrzaniu silnika. Od czsu do czasu zrywa silnikiem podczas przyspieszania lub traci moc. Czy może to być awaria EGR-a? Jak sprawdzić te świece żarowe o których wspomniałeś?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeśli tak to na WoA masz sposób migania kodów za pomocą pedałów.

Spróbowałem - niestety żadne miganie się nie uaktywniło także nie wiem nic co jest przyczyną. Przy większej ilości czasu spróbuję jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

Witam.

Udało mi się za pomocą Twojej rady uruchomić procedurę "migania kodów". Oto rezultaty tego co "wymigała kontrolka"

0370 - Nieprawidłowy sygnał prędkości obrotowej silnika z czujnika "A"

0380 - Usterka w układzie świec żarowych

0335 - na stronie brak opisu.

Czy ktoś wie na co wskazuje błąd 0335?

Zauważyłem też że moje auto pali większe ilości paliwa. Przed wymianą UPG na całym baku przejechałem 847 km (miasto, trasa) Teraz po wymianie UPG mam przejechane zaledwie 494 km, a w baku pozostało tylko 1/4 ropy. Co to może być. Wymieniona w poście kontrolka przed wymianąUPG również zachowywała się w ten sam sposób jak w pierwszym poście - tylko palił mniej. Pomóżcie.

Napisano

> Czy ktoś wie na co wskazuje błąd 0335?

Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A"

Napisano

> Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A"

Kody migane bez pracującego silnika więc 0335 i 0370 mają prawo się pojawić wg mnie.

Napisano

> Kody migane bez pracującego silnika więc 0335 i 0370 mają prawo się

> pojawić wg mnie.

No teoretycznie masz rację ok.gif

Napisano

> Kody migane bez pracującego silnika więc 0335 i 0370 mają prawo się

> pojawić wg mnie.

Nie w tym silniku. Tutaj takich błędów nie powinno być.

P0335 to czujnik położenia wału

P0370 to czujnik obrotów pompy (niewymienny).

P0380 świece żarowe.

Na zimnym silniku kontrolka wskazuje uszkodzenie świec żarowych (świeci w momencie grzania), a problemy z obrotami są tego następstwem (świece muszą grzać do osiągnięcia przez płyn chłodzący temp. ok. 50 stopni).

Błędy P0335 i P370 to materiał na osobny temat.

Napisano

> Nie w tym silniku. Tutaj takich błędów nie powinno być.

> P0335 to czujnik położenia wału

> P0370 to czujnik obrotów pompy (niewymienny).

> P0380 świece żarowe.

> Na zimnym silniku kontrolka wskazuje uszkodzenie świec żarowych

> (świeci w momencie grzania), a problemy z obrotami są tego

> następstwem (świece muszą grzać do osiągnięcia przez płyn

> chłodzący temp. ok. 50 stopni).

> Błędy P0335 i P370 to materiał na osobny temat.

kurde banned.gif im więcej czytam o Y17DT tym bardziej obala się mój mit że ten silnik jest 'jeszcze' w miarę rozsądnym dieslem w oplu :/

o przegrzewaniu wiedziałem, problemach z czujnikami wału i padających modułach pompy również, teraz czytam od Was o niewymiennych czujnikach na pompie wrr furious.gif

brat

Napisano

> teraz czytam od Was o niewymiennych

> czujnikach na pompie wrr

Niewymienny ale baaaardzo rzadko ulegający uszkodzeniu zlosnik.gif

Napisano

To prawda, z moich informacji wynika, ze czesciej pada czujnik polozenia walka pompy wtryskowej w 2,0 DTI/DTH (niewymienny, chyba ze z pompa) niz w 1,7 DTI.

Pozdrawiam

Napisano

Niewymienny bo się nie da, czy niewymienny, bo nie sposób kupić nowego?

Napisano

Wykręcić się go da jak najbardziej, tylko z dokupieniem jest problem, bo Opel nie sprzedaje części zamiennych do pomp Denso.

Ale skoro ktoś tam oferuje zawory, uszczelki do takich pomp, to nie powinno być problemów ze sprowadzeniem czujnika położenia.

Jeśli faktycznie w/w czujnik byłby uszkodzony, to auto nie odpali.

W przypadku uszkodzonego czujnika położenia wału korbowego, sterownik zastępuje wartości tego czujnika dwukrotnie zwiększoną wartością czujnika pompy, oraz sygnalizuje to checkiem i niestabilnymi obrotami biegu jałowego.

Napisano

> W przypadku uszkodzonego czujnika położenia wału korbowego, sterownik

> zastępuje wartości tego czujnika dwukrotnie zwiększoną wartością

> czujnika pompy, oraz sygnalizuje to checkiem i niestabilnymi

> obrotami biegu jałowego.

Odwrotnie (czyli w przypadku uszkodzenia czujnika polozenia walka pompy wtryskowej-czujnik walu korbowego nie przejmuje funkcji sygnalu zastepczego czujnika w pompie dla sterownika silnika) nie dziala, wtedy silnik nie daje sie uruchomic (w przypadku pomp VP 44).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czołem.

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Ztego co piszecie wynika,że coś nie tak z czujnikiem wałka rozrządu. Byłem u elektronika i faaktycznie wywaliło te same błędy co wymigane za pomocą procedury podanej przez Orichimaru. Ponieważ niedawno miałem wymieniany pasek rozrządu oraz UPG to elektronik stwierdził, że może mechanior źle ustawił nieznacznie kąty (nie wiem o co chodzi - ale tak mówił elektronik). Mówił też, że może poleciał czujnik połozenia wałka - choć (i tu mu się chwali) warto wcześniej sprawdzić jeszcze raz rozrząd zanim wymienią czujnik za 300 stówy. Faktem też jest, że mam walnięte świece żarowe (co mnie martwi bo cholerka drogie te świece) i dlatego kontrolka chwilę po odpaleniu silnika świeciła się. Po wymianie świec powinno być ok. Co do czujnika to muszę poprostu pojechać tam gdzie mi wymienili UPG i zobaczymy.

Pozdrawiam

Napisano

Nie mówimy o czujniku położenia wałka rozrządu, bo w Isuzu takiego czujnika nie ma.

Pisaliśmy o czujniku położenia wału korbowego oraz czujniku położenia wałka pompy wtryskowej.

Mało prawdopodobne aby podczas wymiany UPG uszkodzić czujnik położenia wału, gdyż czujnik ten jest zamontowany z tyłu silnika, pod rozrusznikiem.

Zdjęcie czujnika przedstawia foto:

dsc01400us.jpg

Napisano
  • Autor

> Nie mówimy o czujniku położenia wałka rozrządu, bo w Isuzu takiego

> czujnika nie ma.

Masz Rację!

Błąd 0335 wskazuje właśnie na usterkę tegoż właśnie czujnika. Jestem już umówiony na jego wymianę bo prawdopodobnie walnięty jest.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.