Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie pali i disco bez kluczyka

Featured Replies

Napisano

Witam. Dziś rano próbowałem odpalić asterkę, nawet nie przekręciła. Typowy jak dla mnie w niej objaw rozładowanego akumulatora. Podłączam kable rozruchowe i po kilku razach autko odpala z duuużym trudem. Ściągam kable rozruchowe, chce zgasić autko.... a tu.... przekręcam kluczyk do pozycji wyłączonej a silnik nadal pracuje, wyciągam kluczyk a auto nadal na chodzie.... zgłupiałem. Poczym udaje mi się go zgasić. Odpalam znów kiepsko ale idzie, robię rundkę w około domu. Gaszę auto, wyciągam kluczyk a kontrolki nadal się palą. Po dwóch godzinach, schodzę do auta, nie odpala, miga check i kontrolki nadal się świecą

( nawet nie włożyłem kluczyka) Silnik nie kręci. Ściągam klemy, oczywiście kontrolki gasną po czy zakładam klemy i już mam dyskotekę na liczniku, migający check i światło stałe ikonki oleju i akumulatora. Zabrałem akumulator do domu i podłączyłem do prostownika, choć wiem że to i tak nie pomoże, bo jak podłączę go pod klemy to zaraz na liczniku bez przekręcania kluczyka będzie disco. Cóż to. Czyżby jutro kolejny dzień walki z astrą, plisss poradźcie coś. Pozdr.

Acha w sobotę wymontowałem licznik ponieważ wymieniałem linkę prędkościomierza może coś pomieszałem

Napisano

Skoro beznyniak nie gasnie po wyłączeniu stacyjki to znaczy, że wciąż dostaje prąd. Pierwszą podejrzaną jest stacyjka. Na drugim miejscu zwarcie kabli tuż przy stacyjce (im dalej od niej tym prawdopodobieństwo zwarcia kabli maleje - robi się coraz więcej kabli do zwarcia wink.gif )

Pozdroofka

Napisano

Odłącz ten cienki przewód (albo przewody jak masz obrotek) od alternatora i wtedy sprawdź.

Napisano
  • Autor

a może być tak iż linka prędkosciomierza zwiera sie gdzieś do kabli, choć przeca jest w otulinie, przyznaje iż "puściłem" ją trochę w innymi miejscu, czy to może mieć wpływ.

Napisano

> a może być tak iż linka prędkosciomierza zwiera sie gdzieś do kabli,

> choć przeca jest w otulinie, przyznaje iż "puściłem" ją trochę w

> innymi miejscu, czy to może mieć wpływ.

Wszystko może być, problem jak zawsze w tym żeby stwierdzić przyczynę i nie wymienić do tego czasu połowy elementów w instalacji. Kontrolki zaczęły się świecić bez kluczyka po złożeniu zegarów czy po respiratorze?

Napisano
  • Autor

jak założyłm linkę to skręciłem licznik i przejechałem 15 km, po czym na drugi dzień to sie zaczęło

Napisano

U mnie pękła końcówka wkładki stacyjki... Mimo majstrowania kluczykiem samochód nadal pracował, nie było możliwości odpalenia... kluczyk zachowywał się jak łyżeczka w herbacie. Zdemontuj kostkę od stacyjki (po lewej stronie od kolumny kierowniczej). Jest z tym sporo roboty, ale najprawdopodobniej to jest winowajca. Sama kostka też mogła się rozsypać. Ja za nową stacyjkę zapłaciłem 40 zł w Koninie. Kostka pewnie też koło tego by kosztowała. Jedyny minus tego wszystkiego, to fakt, że muszę nosić 2 kluczyki....

Napisano

Elementy metalowe stacyjki, a szczegolnie bolec sterujacy bebnem elektrycznym stacyjki bardzo rzadko ulegaja zuzyciu, najszybciej wyrabia sie wkladka plastikowa bebna elektrycznego (bolec stacyjki obraca sie w plastiku bebna-mialem taki problem w swoim wozie-pomimo przekrecenia kluczyka silnika nie moglem uruchomic-wstawilem w plastik dodatkowy material i odpowiednio obrobilem, aby pasowal do bolca sterujacego stacyjki), przez co silnika nie mozna uruchomic lub unieruchomic...

Proponuje: zdjac beben elektryczny (to moje nazewnictwo), dostaniesz sie do niego w kilka minut-2 wkrety i jedna sruba w dolnej oslonie kolumny, 2 wkrety pod zaslepkami od strony kierownicy, mozliwe do odkrecenia poprzez obrot kierownicy, zobaczysz, bedziesz wiedzial, o co chodzi), zdjac beben elektryczny (jedna, bardzo mala sruba w aluminiowej obudowie stacyjki), wyjac beben, wlozyc odpowiedni srubokret w plastik (w miejsce, gdzie wchodzi bolec sterujacy stacyjki), sprobowac uruchomic silnik. Jesli bedzie problem, podmienic beben. Jesli po podmianie bebna na sprawny sa nadal powyzsze objawy, podac mase (nawet przewodem rozruchowym) z akumulatora (klema ujemna) na silnik (polaczenie musi byc pewne). Jesli objawy znikna, oznacza to brak dobrej masy na silniku, jesli nie znikna, myslimy dalej....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.