Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na postoju śmierdzi gazem... tartarini IIgen

Featured Replies

Napisano

witam, mam w pandzie instalacje gazową Tartarini (czy jakoś tak) IIgen, mój problem jest dość śmierdzący;) tzn śmierdzi gazem jeśli auto zatrzymam, np na światłach itp, czasem sobie również strzeli gazem, (raz na 3dni)

Byłem u gazownika no i nic, sprawdził, układ niby strzelny (5tyś temu remontowany był parownik)

Płyn chłodniczy jest:)

Co to może jeszcze być?

Napisano

> witam, mam w pandzie instalacje gazową Tartarini (czy jakoś tak)

> IIgen, mój problem jest dość śmierdzący;) tzn śmierdzi gazem

> jeśli auto zatrzymam, np na światłach itp, czasem sobie również

> strzeli gazem, (raz na 3dni)

> Byłem u gazownika no i nic, sprawdził, układ niby strzelny (5tyś temu

> remontowany był parownik)

> Płyn chłodniczy jest:)

> Co to może jeszcze być?

Mieszanka na wolnych o wiele za bogata (czy gazownik regulował instalację czy tylko sprawdził czy szczelne?).

Parownik może być do ponownej regeneracji/wymiany - może przy regeneracji użyli membran no-name?

Ja pierwszy raz jak regenerowałem to też membrana no-name, i po 2-3 tys. ją wymieniłem na oryginalną bo były takie kłopoty.

Teraz na oryginalnej membranie zrobiłem już 60 tys.

W dalszej kolejności może też być coś uszkodzone (silnik krokowy, sterownik).

Napisano

mi śmierdziało gazem tak samo jak dojeżdżałem i sie zatrzymywałem przed światłami, układ był szczelny , okazało się ze łącznik elastyczny rury tłumika był uszkodzony i się przez niego spaliny wydostawały .

Napisano

Mialem podobnie, walilo jak siemasz jak sie zatrzymalem na swiatlach na przyklad. Byly rozne teorie: wydech, nieszczelna instalka, walniety reduktor itd, itd....

Ale jesli smierdzi typowo gazem to musi byc jakas nieszczelnosc...

Kup sobie psikacz - sprawdzacz szczelnosci (10 pln na allegro), albo rozrob wode z mydlem albo ludwikiem do mycia garow i sprawdzaj po kolei, wszystkie polaczenia, opaski zaciskowe, reduktor, elektrozawory itd...

U mnie byla peknieta rurka gumowa od parownika do dolotu i tak niby niewiele pod opaska zaciskowa i przeciek byl minimalny a walilo jak siemasz....

Jak jechalem do fachowcow to by mi pol samochodu wymienili...

Jesli strzela ci to sprawdz dodatkowo linie cewka-kable wn-swiece...

Zastanowilbym sie tez nad regulacja instalki + wymiana filtrow gazu....

• 2 tygodnie później...
Napisano

u mnie gaz wylatuje po zgaszeniu auta jeszcze z 10 sek wiem że to elektro zawory przepuszczają zajmę sie tym jak tylko auto odżyje bo teraz mam masakre

• 3 miesiące później...
Napisano

Dołączam się do tematu.

Na postoju śmierdzi, początkowo myślałem, że śmierdzi gazem, byłem u gazownika sprawdzał szczelność piszczykiem, i sprayem, nie znalazł żadnego wycieku.

Śmierdzi od 3-4 miesięcy, 2 mc-e temu wymieniem filtr gazu, instalacja byłą regulowana.

Smród przypomina zgniłą cebulę, śmierdzi z okolicy filtra powietrza, po dłuższej, intensywnej jeździe smród jest większy, śmierdzi tylko na gazie, na benzynie jest OK.

Wcześniej 2-3 lata temu zdarzało się że smród był intensywny, ale było to 4-5 pojedynczych przypadków w roku, teraz śmierdzi na każdym postoju.

Gdzie szukać usterki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.