Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Seat Leon

Featured Replies

Napisano

Czesc braci VAGowa wink.gif Jako, ze to moj pierwszy post tutaj, to sie przywitalem - teraz nie mozecie mi nie pomoc zlosnik.gif

Rozgladam sie za jakims Leonem z 2002-2004r.

Jako, ze zbyt duzo km rocznie (i dziennie) nie robie wolalbym benzynowy silnik. Jako, ze 1.6 na autostradzie podobno glosny i wolny, to marzy mi sie cos w rozmiarze 1.8l smile.gif

Mozecie mi powiedziec na co zwracac uwage przy kupnie? Jakie to auto ma slabe strony? Ciagle sie waham, czy turbina mi jest potrzebna, czy nie spineyes.gif Frajda z jazdy na pewno wieksza, a jakie minusy w porownaniu ze 'zwyklym' 1.8? Jak spalanie? Jak awaryjnosc? I czy 1.8T, to tylko w wersji Cupra?

Napiszcie co wiecie zanim zrobie jakies glupstwo i kupie skarbonke zamiast auta wink.gif

Pozdro 20.GIF

Napisano

1,8 to też mułowaty silnik, przejechałem takim z 10 kkm, przed chipowaniem mojego. Mam toledo 1,9 TDI 110 + chip = 140KM w trakcie modów na 190 KM.

Jeżeli chcesz benzynę to kupuj 1,8 T, tym bardziej że małe przebiegi robisz.

Napisano

> Jeżeli chcesz benzynę to kupuj 1,8 T, tym bardziej że małe przebiegi

> robisz.

No wlasnie napisal ze chyba robi duze przebiegi hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No wlasnie napisal ze chyba robi duze przebiegi

Zjadlo mi sie 'nie' - juz poprawilem ok.gif

Przebiegi faktycznie robie raczej bardzo srednie ok.gif Za to dosc czesto jezdze autostradami, wiec slaby silnik mnie meczy oslabiony.gif

A jak z zywotnoscia turbin? Dlaczego nie zalecacie ich przy duzych przebiegach?

Napisano

>Dlaczego nie zalecacie ich przy duzych

> przebiegach?

myślę, że chodzi tu bardziej o ekonomię niż "nie zalecanie" ;-)

Napisano
  • Autor

Jeśli nie robisz dużych przebiegów, a chciałbyś mieć trochę przyjemności z jazdy, to zdecydowanie szukaj Leona 1.8T ok.gif

Spalanie przy spokojnej jeździe nie jest jakoś zauważalnie wyższe niż w 1.8, sam samochód nie ma jakichś kosztownych usterek, które są typowe.

A cuprę sobie odpuść, no chyba że trafisz okazję wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie robisz dużych przebiegów, a chciałbyś mieć trochę

> przyjemności z jazdy, to zdecydowanie szukaj Leona 1.8T

> Spalanie przy spokojnej jeździe nie jest jakoś zauważalnie wyższe niż

> w 1.8, sam samochód nie ma jakichś kosztownych usterek, które są

> typowe.

> A cuprę sobie odpuść, no chyba że trafisz okazję

Tak wlasnie przejrzalem ogloszenia, poczytalem specyfikacje na wikipedii i nigdzie nie znalazlem modelu 'normalnego' z uturbionym silnikiem hmm.gif

Slabsza wersja 1.8T (180KM) wystepowala w aucie oznaczonym jako Cupra T, a mocniejsze 1.8T (210 i 220KM) jako Cupra R.

Ostrzegajac mnie przed 'Cupra' masz na mysli wersje 'R'? Czy jednak nie doczytalem i jest wersja nie-Cupra z turbo (ale to by znaczylo, ze strasznie ciezko ja dostac)? smile.gif

A moze jednak celowac w golfa..hmm.. hmm.gif chociaz wizualeni naprawde mi ten Leon przypadl do gustu smile.gif

Napisano

> Tak wlasnie przejrzalem ogloszenia, poczytalem specyfikacje na

> wikipedii i nigdzie nie znalazlem modelu 'normalnego' z

> uturbionym silnikiem

> Slabsza wersja 1.8T (180KM) wystepowala w aucie oznaczonym jako Cupra

> T, a mocniejsze 1.8T (210 i 220KM) jako Cupra R.

> Ostrzegajac mnie przed 'Cupra' masz na mysli wersje 'R'? Czy jednak

> nie doczytalem i jest wersja nie-Cupra z turbo (ale to by

> znaczylo, ze strasznie ciezko ja dostac)?

> A moze jednak celowac w golfa..hmm.. chociaz wizualeni naprawde mi

> ten Leon przypadl do gustu

Niema zadnej Cupry T. Jest Leon 20VT (180PS) i Leon CupraR (205 i 220KM).

Z tym ze Leon 20VT od 2001 wystepowal w wersji TOP SPORT z pakietem progow, zderzakow inne fotele itd.

1.6 bym nie bral wogle pod uwage. Jak nie robisz duzo km to szukaj 1,8T wink.gif

Napisano

> Czesc braci VAGowa Jako, ze to moj pierwszy post tutaj, to sie

> przywitalem - teraz nie mozecie mi nie pomoc

> Rozgladam sie za jakims Leonem z 2002-2004r.

> Jako, ze zbyt duzo km rocznie (i dziennie) nie robie wolalbym

> benzynowy silnik. Jako, ze 1.6 na autostradzie podobno glosny i

> wolny, to marzy mi sie cos w rozmiarze 1.8l

> Mozecie mi powiedziec na co zwracac uwage przy kupnie? Jakie to auto

> ma slabe strony? Ciagle sie waham, czy turbina mi jest

> potrzebna, czy nie Frajda z jazdy na pewno wieksza, a jakie

> minusy w porownaniu ze 'zwyklym' 1.8? Jak spalanie? Jak

> awaryjnosc? I czy 1.8T, to tylko w wersji Cupra?

> Napiszcie co wiecie zanim zrobie jakies glupstwo i kupie skarbonke

> zamiast auta

> Pozdro

Jako ze mam 1.8 Benzyne + LPG, to powiem tak, ni to szybkie ni oszczedne, szczerze mowiac wolalbym kupic jakbym jeszcez raz wybieral 1.9 110km, i chiptuningowac.

Jedyna alternatywa byloby 1.8T + Lpg, (nie interesuje mnie jak macie zaklady lpg w ktorych bez hamowni zaklada sie gaz do kuchenek). Branie benzyny w leonie bez lpg mija sie wg mnie z celem, chyba ze ma to byc Cupra 225km dla pasjonatow zalewajacych 98oktanow wzwyz. Inne natomiast zagazowuja sie pieknie, tak samo jak zagazowywalem ostatnio 2.0 T benzyne lagune, a wczesniej w zakladzie Cayenne bylo przed laguna robione.

Co do leona, to tak 1.8 zauwazylem stosunkowo tanio chodza, pozatym wiekszosc z nich to wersje Sport, czyli powinny byc kubelkowe siedzenia jak w moim i klimatronik w serii + 3 ramienna kierownica, jesli tego nie ma to ktos kantuje. Dodam jeszcze ze wiele rzeczy w 1.8 jest innych niz w 1.6, wielkosc tarczy, 2 masowe sprzeglo jak w 1.8T, inna sonda lambda, inny wydech, i niestety czesci z 1.6 mi nie podchodza natomiast z 1.8T tak.

Co do pozostalych silnikow w leonie, to 1.6 wydaje mi sie rozsadnym silnikiem o ile chcesz zminimalizowac koszty zagazowac naturalnie, i stosunkowo malo do niego dokladac. 1.4 pominalbym odrazu, bo to jakas pomylka motoryzacyjna.

Ale jak dla mnie najkorzystniej i tak 1.9 110km, chociaz sam nie mam. Poczytaj sobie tez na motostat jakie leony maja spalania. Zwlaszcza te benzynowe. Jak rowniez polecam ci sie zapoznac jakie sa roznice pomiedzy stella/fr/cupra/topsport/sport bo z allegro to mozna oszalec.

Kolejna sprawa jest dosc powszechne krecenie licznikow w Leonach zwlaszcza Tdi, na ostatnim lokalnym zlocie obydwa nowo kupione mialy przekrecone liczniki jeden o 60, drugi o 130tys km. Takze polecam dorwac znajomego z kablem CAN diagnostycznym, albo weryfikowac vide ASO jesli cos wyglada na bardziej zuzyte, to raczej na 100% bylo krecone. Przy okazji benzyny niestety sprawdzic sie nie da wink.gif Bo nie ma podwojnego licznika. ( Oczywiscie ten z tdi tez moze byc 2x cofniety, ale przewaznie sprzedawcom sie nie chce. )

Napisano
  • Autor

> Niema zadnej Cupry T.

TUTAJ wszystkie 1.8T tez w nazwie oznaczaja Cupra 270751858-jezyk.gif

Wiki tez to potwierdza:

Quote:

The original "León Cupra" (which later became known as the "Cupra T") had a 1.8 litre Turbo with 180 PS (132 kW; 178 bhp), and the "León Cupra R" 210 PS (154 kW; 207 bhp), later becoming 225 PS (165.5 kW; 221.9 bhp)

Ale poza samym nazewnictwem wyglada na to, ze wszystko sie zgadza ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki smile.gif

Niestety o LPG nie mysle, kupowal bede w UK wiec realia krecenia licznikow tez inne plus duzo latwiej mozna sprawdzic przebieg ok.gif

A z tym spalalem, to faktycznie taka masakra? Kumpel ma Octavie I z silnikiem 1.8T (2005r) i sobie bardzo chwali pod wzgledem splania. Na ile te 2 silniki sa do siebie podobne?

Z iloma litrami /100km trzeba sie liczyc przy 1.8 i 1.8T?

Napisano

> Dzieki

> Niestety o LPG nie mysle, kupowal bede w UK wiec realia krecenia

> licznikow tez inne plus duzo latwiej mozna sprawdzic przebieg

> A z tym spalalem, to faktycznie taka masakra? Kumpel ma Octavie I z

> silnikiem 1.8T (2005r) i sobie bardzo chwali pod wzgledem

> splania. Na ile te 2 silniki sa do siebie podobne?

> Z iloma litrami /100km trzeba sie liczyc przy 1.8 i 1.8T?

No moje LPG przy ekono full ze przy 2k robie zmiany itd 9litrow/100, przy jezdzie dynamicznej 13, a przy pedale w podloge na calej dlugosci 16...

A w 1.8T masz to samo o 1litr wyzsze jedynie.. takze absolutnie 1.8 bez trubo sie nie oplaca, bo frajdy z jazdy mam 2x mniej. wink.gif

Ja bym nadal na twoim miejscu diesla szukal bo tam spalania w miescie sa rzedu 6litrow. Polecam przestudiowac motostat.pl

Napisano

> TUTAJ wszystkie 1.8T tez w nazwie oznaczaja Cupra

> Wiki tez to potwierdza:

> Quote:

> The original "León Cupra" (which later became known as the "Cupra

> T") had a 1.8 litre Turbo with 180 PS (132 kW; 178 bhp), and the

> "León Cupra R" 210 PS (154 kW; 207 bhp), later becoming 225 PS

> (165.5 kW; 221.9 bhp)

> Ale poza samym nazewnictwem wyglada na to, ze wszystko sie zgadza

Ale cytujesz brytyjska Wikipedie gdzie Leony zamiast TOP SPORT nazywaly sie Cupra. Poprostu jak to angole musieli miec inaczej niz cala europa wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dzieki

> Niestety o LPG nie mysle, kupowal bede w UK wiec realia krecenia

> licznikow tez inne plus duzo latwiej mozna sprawdzic przebieg

> A z tym spalalem, to faktycznie taka masakra? Kumpel ma Octavie I z

> silnikiem 1.8T (2005r) i sobie bardzo chwali pod wzgledem

> splania. Na ile te 2 silniki sa do siebie podobne?

> Z iloma litrami /100km trzeba sie liczyc przy 1.8 i 1.8T?

Szwagier ma seata leona 1.6 zagazowanego. Auto wcale nie jest mulowate 11s do 100. Spalanie gazu miedzy 7.7 a 8,7 przy ciezkiej nodze teraz.Wiec auto ekonomiczne . Chociaz ojca seat leon 1.9 TDI 110 KM troche lepiej sie odpycha wink.gif

Napisano
  • Autor

Powiem szczerze, ze troche mi obrzydziliscie te silniki benzynowe zlosnik.gif

Jest w ogloszeniu ciekawy 'dieslowy' egzemplarz - niestety tylko 90KM. Nie jest to troche za malo jak na to auto? Jak sie sprawuje ta jednostka w Leonie? Da rade troche wiecej z niego wycisnac bezpiecznie?

Napisano

> Powiem szczerze, ze troche mi obrzydziliscie te silniki benzynowe

> Jest w ogloszeniu ciekawy 'dieslowy' egzemplarz - niestety tylko

> 90KM. Nie jest to troche za malo jak na to auto? Jak sie

> sprawuje ta jednostka w Leonie? Da rade troche wiecej z niego

> wycisnac bezpiecznie?

Da sie sporo wycisnac tylko problemem beda koszta. Szukaj 110 lub wiecej jak juz chcesz Diesla. A najlepiej rozgladnij sie za ladna 130 zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Da sie sporo wycisnac tylko problemem beda koszta. Szukaj 110 lub

> wiecej jak juz chcesz Diesla. A najlepiej rozgladnij sie za

> ladna 130

Eh..no coz...bede szukal w takim razie - chociaz ten egzemplarz kusi... food.gif

Napisano
  • Autor

> Powiem szczerze, ze troche mi obrzydziliscie te silniki benzynowe

nie słuchaj i śmiało kupuj 1.8T - zaręczam Ci, że przy Twoich założeniach nie będziesz żałował 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> nie słuchaj i śmiało kupuj 1.8T - zaręczam Ci, że przy Twoich

> założeniach nie będziesz żałował

No szukam, szukam caly czas ok.gif

A co znajde - zobaczymy smile.gif

A czy te sugestie odnosnie Leonow mozna przelozyc na A3 z podobnego rocznika? hmm.gif

edit: zapomnialem dodac, ze jak ostatnio znalazlem pewien 1.8T wart co najmniej obejrzenia, to sie okazalo, ze kolor nieladny (zolty) zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.