Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 2 mk 1 - Problem ze wspomaganiem..

Featured Replies

Napisano

Witam, tak jak w temacie mam problem ze wspomaganiem w Puncie 2 rok 2002 1.2 8V, problem objawia sie tym ze w czasie ruchow kierownica na postoju lub przy bardzo małej prędkości z pod kierownicy dobiega dziwny dźwięk, jakby coś o coś tarło. Dodam że kiedyś tego nie było. Bardzo często wraz z tym objawem pojawia się samoistne drganie kierownicy. Co jest tego przyczyna? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam, tak jak w temacie mam problem ze wspomaganiem w Puncie 2 rok

> 2002 1.2 8V, problem objawia sie tym ze w czasie ruchow

> kierownica na postoju lub przy bardzo małej prędkości z pod

> kierownicy dobiega dziwny dźwięk, jakby coś o coś tarło. Dodam

> że kiedyś tego nie było. Bardzo często wraz z tym objawem

> pojawia się samoistne drganie kierownicy. Co jest tego

> przyczyna? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

wyjąć silnik i sprawdzić łącznik gumowy

Napisano

Być może...końcówki drążka kierowniczego są już zużyte i dzwięk przenosi się do kabiny...inaczej może też uszkodzone być górne mocowanie amortyzatora.

Warto wybrać się na kanał-posłuchać skąd ten dźwięk dochodzi będąc pod autem a ktoś inny pokręci kołem kierownicy.

Silnik wspomagania i jego wałek przeniesienia napędu to dość specyficzny element i nim go się rozbierze warto sprawdzić inne elementy -po prostu je eliminując.

Pozdrawiam

Napisano

> Być może...końcówki drążka kierowniczego są już zużyte i dzwięk

> przenosi się do kabiny...inaczej może też uszkodzone być górne

> mocowanie amortyzatora.

> Warto wybrać się na kanał-posłuchać skąd ten dźwięk dochodzi będąc

> pod autem a ktoś inny pokręci kołem kierownicy.

> Silnik wspomagania i jego wałek przeniesienia napędu to dość

> specyficzny element i nim go się rozbierze warto sprawdzić inne

> elementy -po prostu je eliminując.

> Pozdrawiam

A co się ma stać podczas odkręcania 3 śrubek?

Napisano

> A co się ma stać podczas odkręcania 3 śrubek?

To że zobaczy coś takiego wink.gif

283099388-386743366.jpg

z czym nie będzie wiedział co zrobić bo jak mi wiadomo części zamienne są praktycznie nieosiągalne, a ten wałek prócz tego ze można tam wcisnąć sylikon jest nienaprawialny-czyli trzeba kupić nowy.

Proponuję mu tam zajrzeć w ostateczności bo przyczyna może być inna i bardziej prozaiczna-najczęstsza to uszkodzenie elementów bezpośrednio odreagowujących na nasze nawierzchnie dróg.

post-37614-14352505320369_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Panowie, a czy przyczyną usterki opisanej powyżej może być czujnik skrętu ? silniczek ok, łącznik gumowy też, zawieszenie okey (od razu odpuscilem zawieszenie, bo na postoju nie moglo by dochodzic do objawow samoistnego dragania kierownicy prawo lewo), wpadlem wiec na pomysl ze to czujnik, cos mu sie w główce pomieszało i daje sygnał do silniczka wspomagania, a ten samoistnie kreci lewo prawo (takie dragnia, jak porządny wibrator). Aaa i bym był zapomniał od czasu do czasu zapala sie kontrolka wspomagania, po czym wspomaganie przestaje całkowicie działac... Dobrze kombinuje czy tez błądze?

Napisano

"...takie dragnia, jak porządny wibrator" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Powiem tak: całkiem nie dawno wymieniałem wspomaganie tzn. objawy podobne jak u ciebie, ten "wibrator" biglaugh.gif w kierze miał że tak sie wyrażę skale: delikatny ruch w prawo - lewo, w środku niska częstotliwość , po bokach duża. Po zdjęciu klapki bezpieczników widać było dobrze na wałku silniczka te drgania. Podmieniałem kompy i silniczki cuda wianki mówię ci na koniec "zapasowe" kolumny i przy trzeciej strzał w dziesiątkę 270635636-JUMP2.gif kontrolka zgasła. Wspomaganie działa do tej pory. Odpukać. Tak więc po tej opowieści przydługiej hehe - diagnoza moja na odległość : czujnik skrętu. A więc w "błądzie" grinser006.gif nie jesteś. Ale dla pewności postaraj znaleźć gdzieś examinera albo inszy euroscan chociaż nie wiem czy akurat euroscan diagnozuje wspomaganie.

Pozdrawiam i życzę szybkiej naprawy bo bez wspomagania w punciaku ciężko oj ciężko

Napisano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem czujnik i pozbyłem sie wibratora z auta siostry... nie wiem czy wspomniałem ze autem jezdzi siostra, wiec wspomaganie musi działać bez zarzutu. Problem faktycznie powodował czujnik. Koszty, i wysokie i nie, patrzac na kosztorys ASO FIATa 2500 pln... (delikatnie mówiąc po**ebało sie komus cos), więc allegro i szukanie czujnika, znalazłem czujniki w cenie (200 - 300pln użwyki z gwarancją 1 - 3 miesiace) oraz za 500 pln nówka z gwarancją na 24 miesiące + wymiana 200pln (razem z podłączeniem examinera na koniec). Także całość zamknęła sie w kwocie 700 pln (miałem szczęscie ze czujniki były dostępne jakies 25 km od mojego domu, wiec z wymianą problemu nie było). Od siebie dodam, że wymiana nie była jakaś wybitnie skomplikowana, wiec osoba z umiejętnościami złotej rączki poradzi z tym sobie sama bez problemu. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.