Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie na komputerze?!

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem na komputerze spalanie srednie nie schodzi mi praktycznie ponizej 10 l (jazda max ekonomiczna) czy to mozliwe zeby komputer zle pokazywal? Jezeli nie to czego to moze byc ewentualnie wina? Z góry dzięki i pozdrawiam!

Napisano

cosik z zegarami, niedawno bylo 2-3mce... pytaj kasia-opole . mulher.gif Cos walczyla i wywalczyla ok.gif

Napisano

> cosik z zegarami, niedawno bylo 2-3mce... pytaj kasia-opole . Cos

> walczyla i wywalczyla

Kasia miała problem z cewką(benzyna 1,2) a kolega raczej nie ma cewek w MJ smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Pierwsza sprawa to zweryfikuj pod dystrybutorem to spalanie. Kolejny podejrzany to zacinający się zawór EGR, także uszkodzony przepływomierz może wpływać na spalanie.

Napisano

Ja chciałbym się zbliżyć do 10 zlosnik.gif

Ale lepiej rozeznaj się w temacie EGR devil.gif

Napisano

a sprawdzałeś maualnie to spalanie, zalej pojezdzij i zobaczysz czy to bledy licznika, komputera, czy cos faktycznie ze spalaniem

Napisano
  • Autor

> a sprawdzałeś maualnie to spalanie, zalej pojezdzij i zobaczysz czy

> to bledy licznika, komputera, czy cos faktycznie ze spalaniem

Wlasnie tez mi sie zdaje ze to moze byc wina egr nigdy nie byl ruszany ani czyszczony a jest okolo 170k przebiegu, samochod generalnie nie traci mocy, nie kopci, a na moje oko spala o jakies 3-4 litry mniej ale to tak jak mowie na oko sam nie wiem co o tym myslec jutro podjade do mechanika zeby sprawdz egr'a.. :/

Napisano

> Witam mam problem na komputerze spalanie srednie nie schodzi mi

> praktycznie ponizej 10 l

Jakie warunki jazdy? Jeśli w zakorkowanym mieście i/lub niewielkie odległości (x<10km), to może to być spalanie realne...

> (jazda max ekonomiczna) czy to mozliwe

> zeby komputer zle pokazywal?

Tak, ale jeśli wszystko jest sprawne, to błąd wskazań nie powinien przekroczyć 1l (u mnie 0,2-0,7l, przeważnie 0.4l rozbieżności/100km). Zbadaj rzeczywiste spalanie metodą "do pełna".

> Jezeli nie to czego to moze byc

> ewentualnie wina?

Uuuu, Panie biglaugh.gif wszelakich czujników (ilości powietrza, lambda itd.), niedogrzania (termostat), lejącego wtrysku, EGR, zapchanego filtra powietrza, zawalonego/zasyfionego dolotu/wylotu zlosnik.gif, trzymających hamulców itd. itp.

Czy występują jakieś inne objawy/failury (nadmierne dymienie, zamulenie itp. -OK, już napisałeś gdy odpisywałem, że te akurat objawy nie)? Od jak dawna obserwujesz takie spalanie -od początku, czy dopiero od jakiegoś czasu/przebiegu?

Napisano

Jeśli w zakorkowanym mieście i/lub niewielkie odległości

Odkad mi w zeszlym miesiacu pokazal 12 litrow spalanie srednie w korku (10 kilometrow pokonałem w jakies 40 minut) to ani razu nie pojechalem do roboty samochodem. Nie mam zamiaru:

- stac w korkach

- dymac 10 minut z parkingu do pracy, bo jest płatna strefa

- dymac drugie 10 minut po pracy na parking

- stac w korkach

Jezdze autobusem, wychodzi mi to czasowo jakies 10 minut szybciej. Raczej taniej niz samochodem. No i czytam juz trzecia ksiazke ;-)

Napisano

> Nie mam zamiaru:

> - stac w korkach

> - dymac 10 minut z parkingu do pracy, bo jest płatna strefa

> - dymac drugie 10 minut po pracy na parking

> - stac w korkach

> Jezdze autobusem, wychodzi mi to czasowo jakies 10 minut szybciej.

> Raczej taniej niz samochodem. No i czytam juz trzecia ksiazke

> ;-)

Jeśli tylko masz taką możliwość, to jak najbardziej waytogo.gifbrawo.gif

Nawet gdyby palił połowę tego, co napisałeś biglaugh.gif

Ja niestety nie mam wyboru, choćby mi palił i 20l/100km wrrr.gif (ale wtedy musiałbym zmienić pracę, zresztą już przy duuuużo niższym spalaniu swieca.gif)

EDIT: o kurza, odpisując Koledze nie zauważyłem, że to techniczny... jak Mod chce, niech "ciacha" "mieczem porządku" zakrecony.gif

Napisano

> Ale lepiej rozeznaj się w temacie EGR

wywal EGR i już więcej o nim nie myśl zlosnik.gif

Napisano

czy to mozliwe

> zeby komputer zle pokazywal? Jezeli nie to czego to moze byc

> ewentualnie wina? Z góry dzięki i pozdrawiam!

U mnie komputer przy ekonomicznej jeździe zawyża spalanie o ok 1l, na trasie mi wyszło ostatnio 3.9l a według kompa prawie 5l, ale to nie była jazda tylko dziadowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.