Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu pytanie do znawców- zawieszenie...

Featured Replies

Napisano

Jakie czynności powinien podjąć diagnosta gdy ma do czynienia z tajemniczymi stukami w przednim zawieszeniu? Czy badanie na szarpakach absolutnie wystarczy?

Napisano

> Jakie czynności powinien podjąć diagnosta gdy ma do czynienia z

> tajemniczymi stukami w przednim zawieszeniu? Czy badanie na

> szarpakach absolutnie wystarczy?

Jak bedzie amorek stukał to szarpaki nie wystarczą, ale jak na szarpakach nic nie wyjdzie to moze byc owy amorek lub poduszka gorna amora. Moze tez stukac silentblok na ramie/sankach i to na szarpakach nie koniecznie wyjdzie.

Napisano
  • Autor

> Jak bedzie amorek stukał to szarpaki nie wystarczą, ale jak na

> szarpakach nic nie wyjdzie to moze byc owy amorek lub poduszka

> gorna amora. Moze tez stukac silentblok na ramie/sankach i to na

> szarpakach nie koniecznie wyjdzie.

Bo problem jest w tym, że auto ma przebieg dziewiczy (kilka tys kilometrów) po raczej dobrych drogach i zawieszenie stuka przy np pokonywaniu poprzecznych nierówności i najeżdżaniu na śpiącego policjanta. Wymieniono już poduszki McPhersona i dalej wali, wymieniono końcówki stabilizatora i dalej wali a na szarpakach alles klar niewiem.gif Poziom tłumienia amora w normie.

Ja od początku mówię, że problem może tkwić w luzie na tłoczysku amora nawet jak ten jest nów i ma tłumienie w normie, ale nikt z gwarancyjnych fachowców nie chce słuchać.

Co może jeszcze stukać? Może wahacze ale przy takim przebiegu?

Napisano

> Bo problem jest w tym, że auto ma przebieg dziewiczy (kilka tys

> kilometrów) po raczej dobrych drogach i zawieszenie stuka przy

> np pokonywaniu poprzecznych nierówności i najeżdżaniu na

> śpiącego policjanta. Wymieniono już poduszki McPhersona i dalej

> wali, wymieniono końcówki stabilizatora i dalej wali a na

> szarpakach alles klar Poziom tłumienia amora w normie.

> Ja od początku mówię, że problem może tkwić w luzie na tłoczysku

> amora nawet jak ten jest nów i ma tłumienie w normie, ale nikt z

> gwarancyjnych fachowców nie chce słuchać.

> Co może jeszcze stukać? Może wahacze ale przy takim przebiegu?

oddaj auto na gwarancje i niech wymieniaja wszystko, Ciebie interesuje sprawny samochód

moze rama silnika na tulejach ma luzy

jak nie ma luzow w zawieszeniu w sensie wachach/stabilizator itp to trzeba by sprawdzic kolumne mcpersona

Napisano
  • Autor

> oddaj auto na gwarancje i niech wymieniaja wszystko, Ciebie

> interesuje sprawny samochód

> moze rama silnika na tulejach ma luzy

> jak nie ma luzow w zawieszeniu w sensie wachach/stabilizator itp to

> trzeba by sprawdzic kolumne mcpersona

Największy problem tkwi w serwisie. Jeden, gdy już nie wiedział co wymieniać zamiast się pieprzyć z robotą wynajął rzeczoznawcę i ten na szarpakach i i wątłym słuchem podczas jazdy stwierdził, że jest OK. Żadnego demontażu, konkretnych badań.

Niemcy po kilku naprawach stwierdzili, że za następną trzeba będzie płacić jak nie uda im się znaleźć przyczyny screwy.gif

Mimo wszystko dzięki za pomoc- spiszę na kartkę i uderzam do serwisu- ile można słuchać radia na 3/4 głośności sick.gif

Napisano

rozumiem, ze auto na gwarancji ale moze warto podjechac do warsztatu specjalizującego sie w marce albo w zawieszeniach i może coś podpowiedzą, zasugerują. niedużo zaplacisz za diagnoze ale wiedzac już gdzie szukac bedzie łatwiej w serwisie.

Napisano

Nissan Quashquai?

Napisano

niech sprawdza przekladnie kierownicza...aktualnie walcze z takim problemem

Napisano
  • Autor

> Nissan Quashquai?

Nie strasz. Kobitka jeździ od niedawna Kaszką ale na razie mi nie marudzi.

Sprawa tyczy się Grande Punto.

Wcześniejsze roczniki miały problem z kolumną kierowniczą ale stuki są słyszalne wyraźnie od kół albo prawego, albo lewego albo obu naraz.

Napisano
  • Autor

> rozumiem, ze auto na gwarancji ale moze warto podjechac do warsztatu

> specjalizującego sie w marce albo w zawieszeniach i może coś

> podpowiedzą, zasugerują. niedużo zaplacisz za diagnoze ale

> wiedzac już gdzie szukac bedzie łatwiej w serwisie.

Sęk w tym, że aby ASO`owi fachowcy zaczęli coś robić jak ja im zasugeruję musiałbym mieć potwierdzenie z niezależnego serwisu co w trawie piszczy. Z tym akurat nie ma problemu tylko jak pokażę w ASO, że ktoś nieautoryzowany grzebał w zawieszce to jeszcze mi gwarę cofną- patrz wyżej- już raz powołali rzeczoznawcę.

Gwarancja nawet najdłuższa jest tyle warta na ile możesz z niej uczciwie i bez przeszkód skorzystać.

Napisano

To nie jest bajka, tutaj nic nie bierze sie znikad, takze znalezienie przyczyny to kwestia czasu/dobrego fachowca. A przeguby?

Co do Kasztana: jezdzilem kilkunastoma egzemplarzami fabrycznie nowych, lub z nieduzym przebiegiem (powiedzmy do 35tys km), i moim zdaniem w kazdym bylo zawieszenie do roboty. Na szybszych nierownosciach cos stukalo, w ogole jakos dziwnie sie bujal przy szybszej jezdzie, ale to chyba taki urok. Niemniej jesli tak zachowuje sie nowe auto, to nie bardzo chce mi sie wierzyc w "urban proof" hehe.gif Poza tym 1.5dci to porazka. Jedynie 1.6 benzyna jechalo w miare przyzwoicie.

Napisano

Odbojniki amortyzatorów "bałwanki"

Napisano

> Odbojniki amortyzatorów "bałwanki"

Zgadzam się. To mogą byc te plastikowe osłony na amortyzatorach. Ja obleiłem je dosyć grubo taśmą izlacyjną w Corsie D - tam jest chyba to samo zawieszenie bo tez mi tak telepało coś. Tylko że ja miałem tak z tylnym zawieszeniem a nie wiem jak w punto wyglada przód. Zresztą można poszukać na forum fiata - im tam wymieniali jakies odbojniki czy cos takiego.

Napisano

U mnie pukały, po wymianie przy przebiegu 1kkm w ASO jak ręką odjął. Błoga cisza od 10kkm.

Napisano
  • Autor

> Zgadzam się. To mogą byc te plastikowe osłony na amortyzatorach. Ja

> obleiłem je dosyć grubo taśmą izlacyjną w Corsie D - tam jest

> chyba to samo zawieszenie bo tez mi tak telepało coś. Tylko że

> ja miałem tak z tylnym zawieszeniem a nie wiem jak w punto

> wyglada przód. Zresztą można poszukać na forum fiata - im tam

> wymieniali jakies odbojniki czy cos takiego.

Bałwanki (odoboje) wymieniano dwa razy, trzecim razem ściśnięto je trytytkami. Poza tym ten łomot jest inny niżeli w przypadku gdy te bałwanki latały jak postrzelone. Wymieniono dwukrotnie poduszki amorów i raz końcówki stabilizatora.

W piątek serwis- kolejny. Mam nadzieję, że tym razem uda im się naprawić.

Co do Kaszki. Czytałem opinie, że ma problemy z przednią zawiechą ale już po tym jak go kupiliśmy grinser006.gif Chyba zacznę unikać rozmów na temat auta z moją mulher.gif bo się okaże, że też coś wali a tego już znieść nie zniosę pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.