Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Błąd 0200 w X14XE

Featured Replies

Napisano

Jak wracałem z oględzin nowego autka, to moja Asterka się obraziła i strzeliła focha. wpysk.gif W czasie jazdy na gazie zapalił mi się check engine, a za chwilę kontrolka od gazu zaczęła pikać jakby się cały czas przełączała benzyna/gaz. Zmieniłem na benzynę i dalej to samo. Moja kontrolka od gazu pika dwukrotnie, gdy samochód jest odpalany na benzynie, więc wnioskuję, że co chwilę był odcinany zapłon. Silnik zaczął pracować nierówno, z mniejszą mocą i szarpał. Szarpanie inne niż przy problemach z EGR, znacznie słabsze i częstsze (krótsze). Profilaktycznie przeczyściłem EGR, czekam aż zaschnie silikon wysokotemperaturowy, ale szczerze wątpię, żeby to EGR był problemem. Jutro rano rzucę okiem na świece (jak pogoda pozwoli).

Błąd odczytany spinaczem: 0200 - za wysokie/niskie napięcie obwodu wtryskiwacza paliwa.

Co to może być? Wtryskiwacze szwankują (bo na gazie chyba nie szarpał)?

Napisano

> Może usterka w układzie emulatora wtryskiwaczy? Pozdr.

Czyli wycieczka do gazownika a nie mechanika?

Napisano

A nie lepiej do elektryka (zaprzyjaźnionego), bo to może być pierdółka w postaci zaśniedziałych styków złacza, urwanego kabelka, co widać gołym okiem? Komercyjny fachowiec wymieni ci emulator i zapłacisz za emu i za usługę. Pozdr.

Napisano

Albo nie dbale zalozenie instalacji.

Wpinajac sie w przewody, skrecajac je lub lutowanie na odpieprz.

Dosc czesta przypadlosc nawet renomowanych zakladow,

szef nie stoi nad pracownikiem sick.gif

Napisano

> A nie lepiej do elektryka (zaprzyjaźnionego),

Niestety, brak takowych. Dziwne, że tak nagle i bez żadnych wcześniejszych objawów. Nie wiem czy to coś zmienia, ale chwilę wcześniej go trochę przypiłowałem (jak na mój styl jazdy) - doszedłem pod 6000 obr/min.

> Albo nie dbale zalozenie instalacji.

Ponownie - tak nagle?! Instalacja ma już 2,5 roku.

Takie pytanie: co robią wtryskiwacze benzyny w czasie pracy na gazie? Chodzą sobie na sucho?

Napisano

> Takie pytanie: co robią wtryskiwacze benzyny w czasie pracy na gazie?

> Chodzą sobie na sucho?

Nie pracują, nie otwierają się, ale żeby komputer nie wywalał błędu 0200 to jest oszukiwany przez emulator wtryskiwaczy, że "niby" pracują... Pozdr.

Napisano

> Nie pracują, nie otwierają się, ale żeby komputer nie wywalał błędu

> 0200 to jest oszukiwany przez emulator wtryskiwaczy, że "niby"

> pracują... Pozdr.

Ok, ale w czasie pracy na benzynie wszystko chodzi bez emulatora. Skoro problemy są i tu i tu, to raczej przyczyna leży na samych kablach, a nie w emulatorze czy wtryskiwaczach. Dobrze mówię?

Napisano

Nie... przerwany przewód do wtryskiwacza skutkuje na benzynie jazdą na 3 cylindrach i wyświetlaniem CE błąd 0200, ale na LPG również zaświeci się CE i ten sam błąd, ECM może przejść w tryb awaryjny i zmienić czas wtrysku dla tego cylindra, co kopiuje sterownik LPG powodując nierównomierną jazdę, pamietaj, że masz sekwencję. Przy II gen. na gazie jechałby w takiej sytuacji bez problemów, aczkolwiek z zapalonym CE... Pozdr.

Napisano

> Nie... przerwany przewód do wtryskiwacza skutkuje na benzynie jazdą

> na 3 cylindrach i wyświetlaniem CE błąd 0200, ale na LPG również

> zaświeci się CE i ten sam błąd, ECM może przejść w tryb awaryjny

> i zmienić czas wtrysku dla tego cylindra, co kopiuje sterownik

> LPG powodując nierównomierną jazdę, pamietaj, że masz sekwencję.

> Przy II gen. na gazie jechałby w takiej sytuacji bez problemów,

> aczkolwiek z zapalonym CE... Pozdr.

Ok, dzięki za informację. Czyli w pierwszej kolejności sprawdzić przewody. Nie za bardzo wiem, gdzie tych konkretnie szukać. Może w Etzoldzie coś znajdę, a przynajmniej schematy elektryczne przejrzę. Czy jeżeli to rzeczywiście wina przerwanego przewodu i uda mi się to naprawić, to od razu będzie ok czy trzeba będzie coś jeszcze zrobić (odpiąć aku, zatańczyć o północy na jednej nudzie lub inne obrzędy odprawić)?

Edit: czy w Etzoldzie są schematy do X14XE? W moim są tylko silniki z "Z" na początku. Schematy na pewno podobne, ale może w czymś istotnym się jednak różnią.

Napisano

> Edit: czy w Etzoldzie są schematy do X14XE? W moim są tylko silniki z

> "Z" na początku. Schematy na pewno podobne, ale może w czymś

> istotnym się jednak różnią.

Proszę o zamieszczenie choćby kolorów przewodów które idą do wtryskiwaczy. Będę bardzo wdzięczny.

Napisano

Brązowo-czerwony, brązowo-biały, brązowo-czarny i brązowo-zielony.

Napisano

> Brązowo-czerwony, brązowo-biały, brązowo-czarny i brązowo-zielony.

Dzięki, czyli tak samo jak w Z14XE.

Napisano

> Dzięki, czyli tak samo jak w Z14XE.

Jeszcze raz dzięki. Okazało się, że była wypięta jedna z wtyczek, bo zaczep się połamał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.