Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uno 1.0 pare problemów

Featured Replies

Napisano

witam. jestem od wczoraj posiadaczem fiata uno. posiadam w nim silnik 1.0, samochód z 94 roku. 1 problem to taki ze na ssaniu na zimnym silniku przy ruszaniu auto zaczyna latac potem gasnie. gdy dodam wiecej gazu to nie zgasnie ale wtedy strasznie sa wysokie obroty <słysze to>. moze to tak ma byc ??. nastepny problem to taki ze jak daje 3 bieg to zgrzytnie tak jak bym wrzucał wsteczny z nie docisnietym sprzegłem. gdy wrzucam bieg 3 przy predkosci ok 35km/h i odczekam chwile ze wcisnietym sprzegłem to niema tego zgrzytu. 3 problem to taki ze jak mocniej zahamuje lub rusze z kopyta to cos mi trzaska tak jakby o fotel i czuje uderzenie na plecach. a za fotelem nic nie mam. co to moze byc ??

Napisano

jeśli chodzi o zgrzyty w skrzyni to się przyzwyczaj, to normalne. Ale nie wiem jak poradzić na to, że auto Ci lata biglaugh.gif

Napisano

> 3 problem to taki ze jak mocniej zahamuje lub rusze z

> kopyta to cos mi trzaska tak jakby o fotel i czuje uderzenie na

> plecach. a za fotelem nic nie mam. co to moze byc ??

Może masz luźne oparcie po prostu ok.gif

Napisano

1 problem to taki ze na ssaniu na

> zimnym silniku przy ruszaniu auto zaczyna latac potem gasnie.

> gdy dodam wiecej gazu to nie zgasnie ale wtedy strasznie sa

> wysokie obroty . moze to tak ma byc ??.

zakładam że masz gaźnik i ręczne ssanie,rozgrzej go trochę zanim ruszysz,a nie zgaśnie Ci.

Falują Ci obroty na postoju?????

Napisano
  • Autor

> Falują Ci obroty na postoju?????

tZn powiem tak. jak stoje na swiatłach to silnik chodzi równo a potem zaczyna nim rzucac, wtedy całe auto sie trzesie

Napisano

> tZn powiem tak. jak stoje na swiatłach to silnik chodzi równo a potem

> zaczyna nim rzucac, wtedy całe auto sie trzesie

rzuca silnikiem????? czyli jakby palił na dwa lub trzy gary(cylindry)

Napisano

Odnośnie obrotów to obstawiam układ zapłonowy lub mieszanke.

Fotel.... się poprostu rozlatuje. Pęka na łączeniu profila blaszanego i rurki.

Przedwczoraj spawałem swój przez godzinę... z czego 45 minut szukałęm w garażu sprężyny z oparcia która uciekła.

Napisano

Harry trzeba było okulary założyc przed spawaniem, to byś krócej szukał smile.gif

A odnośnie tych biegów, to się przyzwyczaj, że w UNO biegi się zmienia bardzo powoli i spokojnie, to wtedy samochodzik się odwdzięczy i nie będzie Cię straszył, że się ma zamiar na najbliższych kilometrach rozleciec.

Fotel faktycznie lepiej pospawac, bo kupno nowego to masakryczna sprawa, a na szrocie jak nawet znajdziesz podobną do swojej tapicerkę, to fotela kierowcy już tam nie będzie smile.gif

Napisano

Podobno to norma w tych samochodach. Ja mam taki sam problem Na zimnym jak odpalasz to zaraz gaśnie i go "trzepie" na wolnych, a jak włączasz ssanie są wysokie obroty, ale działa. Jak się nagrzeje silnik to będzie okej. Tak zgadza się??

Napisano

jeśli chodzi o fotel to zależy jeśli masz 3 drzwiową wersję to czas na spawanko fotela, jesli masz 5 drzwiową wersje i ruszając górą fotela na boki nic nie trzeszczy i nie stuka (ogólnie nie wydaje dziwnych odgłosów) to "podbicie fotela" takie lędźwiowe...i może być peknięte...mój fiacik tak miał...ale założyłem maty masująco grzejące, przykryłem pokrowcem i gra zeby.GIF

jeśli chodzi o "ssanie na zimnym" zeby.GIF to kwestia przyzwyczajenia, słuchaj silnika i obroty reguluj ssaniem i gazem...a objawy szarpania itp. to normalne (przy zimnym silniku)

jesli chodzi o skrzynie...hmmm...sprawdź czy jak robisz między-gaz to też za zgrzytnie...

Napisano

> jeśli chodzi o fotel to zależy jeśli masz 3 drzwiową wersję to czas

> na spawanko fotela, jesli masz 5 drzwiową wersje i ruszając górą

> fotela na boki nic nie trzeszczy i nie stuka (ogólnie nie wydaje

> dziwnych odgłosów) to "podbicie fotela" takie lędźwiowe...i może

> być peknięte...mój fiacik tak miał...ale założyłem maty masująco

> grzejące, przykryłem pokrowcem i gra

> jeśli chodzi o "ssanie na zimnym" to kwestia przyzwyczajenia,

> słuchaj silnika i obroty reguluj ssaniem i gazem...a objawy

> szarpania itp. to normalne (przy zimnym silniku)

> jesli chodzi o skrzynie...hmmm...sprawdź czy jak robisz między-gaz to

> też za zgrzytnie...

o fotelach to pisze na innym wątku na tym: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283155429&an=0&page=0#Post283155429

Napisano
  • Autor

witam. ja mam 5 drzwi. jesli chodzi o biegi to 3 wrzucam przy predkoci ok 35 km/h i przytrzymam troche sprzeglo i jest ok. silnik jak jest ciepły tez czasem rzuca....fotel sie rusza na boki...tzn jest jakis luz na tej szynie po ktorej jedzie do przodu i do tyłu... ahaa jeszcze jest dziwne zjawisko. . . jak puszczam ogrzewanie to na szybe leci cieple powietrze a z tych srodkowych wywietrzników leci zimne. w kazdym uno tak jest ?? troche pracy przy nim i fiacik posmiga jeszcze troche smile.gif narazie dzieki za info smile.gif

Napisano

> puszczam ogrzewanie to na szybe leci cieple powietrze a z tych

> srodkowych wywietrzników leci zimne. w kazdym uno tak jest ??

Tak kolego,w uno(każdym) ze środkowych kratek leci tylko i wyłącznie zimne powietrze...no chyba że masz rąbnięty zawór nagrzewnicy to poleci letnie 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Tak kolego,w uno(każdym) ze środkowych kratek leci tylko i wyłącznie

> zimne powietrze...no chyba że masz rąbnięty zawór nagrzewnicy to

> poleci letnie

Ewentualnie może lecieć ciepłe powietrze, jeżeli kolega zrobi tego manuala zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ewentualnie może lecieć ciepłe powietrze, jeżeli kolega zrobi tego

> manuala

no właśnie smile.gif u mnie leci ciepłe

Napisano
  • Autor

to trzaskanie u mnie to wydech ! sprawdziłem na kanale i jest bardzo luzny. po srodku ma urwany ten zaczep na ktorym sie powinien trzymac.....

Napisano

> witam. jestem od wczoraj posiadaczem fiata uno. posiadam w nim silnik

> 1.0, samochód z 94 roku. 1 problem to taki ze na ssaniu na

> zimnym silniku przy ruszaniu auto zaczyna latac potem gasnie.

> gdy dodam wiecej gazu to nie zgasnie ale wtedy strasznie sa

> wysokie obroty . moze to tak ma byc ??. nastepny problem to taki

> ze jak daje 3 bieg to zgrzytnie tak jak bym wrzucał wsteczny z

> nie docisnietym sprzegłem. gdy wrzucam bieg 3 przy predkosci ok

> 35km/h i odczekam chwile ze wcisnietym sprzegłem to niema tego

> zgrzytu. 3 problem to taki ze jak mocniej zahamuje lub rusze z

> kopyta to cos mi trzaska tak jakby o fotel i czuje uderzenie na

> plecach. a za fotelem nic nie mam. co to moze byc ??

Mam ten sam rocznik i silnik i na początku miałem te same problemy (wieczne rodeo rant.gif), ale po czasie go rozszyfrowałem. Jak zapalasz to wyciągnij ssanie do końca następnie po paru sekundach zredukuj ssanie i słuchaj silnika żeby wszedł na równe obroty następnie odczekaj około 3 min żeby dostał troszeczkę paliwka (jak za krótko mój postoi na ssaniu to potem potrafi zgasnąć i nie chce przez dłuższy czas zapalić) i ruszaj nie wyłączając ssania ale nie za długo bo jazda na ssaniu szkodzi silnikowi z czasem rozgryziesz o co chodzi. A z biegami mam to samo zeby.GIF. Powodzenia drive.gif

Napisano

jazda na ssaniu nie szkodzi silnikowi zwiększa jedynie zużycie paliwa i zanieczyszcza środowisko

Napisano

> jazda na ssaniu nie szkodzi silnikowi zwiększa jedynie zużycie paliwa

> i zanieczyszcza środowisko

Mi mówiono, że raczej szkodzi. Ale zawsze mnie zastanawiało, że jeśli jest automatyczne ssanie to się stopniowo wyłącza i też pewnie szkodzi. I to by było bez sensu hmm.gifspineyes.gif w każdym razie i tak nie jeżdżę za długo na ssaniu zeby.GIF

Napisano
  • Autor

i znowu cos trzaska. właśnie sie bawiłem autem na placu. ruszałem z kopyta na wstecznym i jak zwykle pod moim fotelem cos trzaskało a dokładnie to był dzwiek targanej tkaniny. co to tym razem bedzie ?? podłoga ?? he nie wiem. nawet nie mam czasu na kanał wjechac. chce nim jechac na diagnostyke i mi powiedzą tam co trzeba zrobic by było dobrze.

Napisano

> i znowu cos trzaska. właśnie sie bawiłem autem na placu. ruszałem z

> kopyta na wstecznym i jak zwykle pod moim fotelem cos trzaskało

> a dokładnie to był dzwiek targanej tkaniny. co to tym razem

> bedzie ?? podłoga ?? he nie wiem. nawet nie mam czasu na kanał

> wjechac. chce nim jechac na diagnostyke i mi powiedzą tam co

> trzeba zrobic by było dobrze.

Ja pojechałem i okazało się, że aby go zrobić musiałem w niego władować 900 i jeszcze szukam fachowca, co mi zrobi gaźnik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.