Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Przekaźniki do świateł

Featured Replies

Napisano

Jako, że dopadła mnie bolączka z przełącznikiem kierunkowskazów i zmiany świateł postanowiłem wykonać układ na dwóch przekaźnikach do świateł. Jeden do drogowych, drugi do mijania. Przy okazji wpadł mi szalony pomysł zrobienia kilku układów i wystawienia na allegro. Mam pomysł jak to zrobić aby nawet laik potrafił zamontować. Koszt wytworzenia takiego układu wyliczyłem na ok. 30zł W komplecie 2 bezpieczniki 30A, dwa przekaźniki 30A, nowe wtyki na lampy + dodatowo spreparowany wtyk do lampy taki aby można go było wpiąć w istniejącą kostkę, mówki zamykane na bezpieczniki, gniazda przekaźników no i przewody o przekroju 1,5mm.

Aby podłączyć układ trzeba by było podpiąć się pod 12V na akumulatorze, myślę o złączu oczkowym bezpośrednio na klemie, podłączyć masę pod śrubę masującą obok akumulatora lub też pod klemę, zdjąć oryginalne kostki z lamp i wpiąć te z układu no i podłączyć jedną z oryginalnych kostek do tej spreparowanej aby sterować układem.

Myślę o cenie na allegro ok. 45zł

Co myślicie o moim pomyśle?

Pewnie teraz komuś podsunąłem mój pomysł, ale co tam.

Napisano

> Co myślicie o moim pomyśle?

Zapytaj lelka - już to publikował (jakieś 2 lata temu).

A jak proponujesz rozwiązać ten problem w autkach mających CC?

Napisano
  • Autor

> A jak proponujesz rozwiązać ten problem w autkach mających CC?

a co to CC?

Napisano

> a co to CC?

Kontrola sprawności żarówek (pisze się chyba check control).

Będzie ciągły komunikat niesprawności kontrolowanych obwodów.

Napisano
  • Autor

Ale z tym systemem raczej auta mają przekaźniki i prąd żarówek nie płynie przez manetkę. Mój pomysł dotyczy się aut w których cały prąd płynie przez przełącznik zmiany świateł.

Napisano

> Mój pomysł dotyczy się aut w których cały

> prąd płynie przez przełącznik zmiany świateł.

Czyli tak jak w opelkach. A niektóre mają CC. A to ogranicza krąg zainteresowanych.

Napisano

> Ale z tym systemem raczej auta mają przekaźniki i prąd żarówek nie

> płynie przez manetkę.

Obecność CC lub jego brak nie mają z tymi przekaźnikami nic wspólnego.

Napisano

Generalnie nie mam zamiaru Cię zniechęcać.

Co najwyżej udział w interesie za bardziej lub mniej twórcze rozwijanie tematu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli auta bez przekaźników mają sprawdzane układu, to należałoby wpiąć się po prostu w innym miejscu w instalacji i problem rozwiązać w ten sposób. Jak narazie zainteresowanych poszukałbym pośród posiadaczy starszych aut z prostą instalacją którzy mają problem z przepalającymi się przełącznikami. W astrach F to standard, szczególnie gdy trzeba całą dobę jeździć na światłach. Kiedyś taki patent można było do malucha kupić normalnie w sklepach.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Wykonałem instalację wg.

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/przekazniki/przekazniki.html

> , wersję pełną i wszystko jest w najlepszym porządku. Poprawa

> świateł znaczna.

Różnica między wersją pełną według lelka a moją koncepcją, jest o 2 przekaźniki mniej. Lelek zrobił tak aby oddzielnie było przełączanie w lewej i prawej lampy. Można to uprościć robiąc na dwóch przekaźnikach i rozdzielić wiązki na obie lampy.

Napisano

Tak można ale jak dla mnie łatwiej było "przerzucić" tylko jeden przewód (zasianie) na prawą stronę i zaraz obok reflektora wykonać całe połączenie przekaźników. To samo oczywiście zrobiłem z lewej strony.

Napisano
  • Autor

Wiadomo że łatwiej, ale drożej bo 4 a nie 2 przekaźniki. Ale wiadomo metod jest wiele. Każdy robi według własnego uznania. Myśląc o sprzedaży takiego układu chcę ograniczyć jego koszt no i oczywiście uprościć montaż.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.