Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie ciśnienie oleju - zawór upustowy

Featured Replies

Napisano

Po uporaniu się z przyczyną zbyt niskiego ciśnienia oleju (o czym pisałem w poprzednim wątku) wpadłem ze skrajności w skrajność.

W tej chwili po uruchomieniu samochodu wskazówka ciśnienia oleju wyskakuje natychmiast poza skalę (nawet na wolnych obrotach, a skala do 8bar), więc nie wiadomo jakie jest to ciśnienie, ale na pewno wysokie. Próbowałem bo lekko przegazować (tak do 3000rpm) ale nie pomogło. Są chwile jak pulsuję lekko gazem, kiedy ciśnienie spada do 7bar, ale potem znowu rośnie poza skalę.

Wygląda mi to na problem z zaworem upustowym w pompie oleju.

Być może źle go złożyłem - bo wymontowałem pompę oleju z samochodu i po wykręceniu zaworka ten wypadł mi z pompy i nie wiem którą stroną powinien być zamontowany. Znalazłem tylko cylinderek i sprężynkę - nie mam 100% pewności czy nie wypadło coś jeszcze, co powinno tam być.

A niestety samej pompy nie udało mi się rozebrać (tak skręcone śruby, że nie do ruszenia niczym), więc nie mogłem zobaczyć jak to działa i zorientować się jak powinien być włożony zaworek.

Z rzeczy które zrobiłem ostatnio:

- wymieniłem dziurawy smok

- wymontowałem pompę oleju, wyjąłem ten zawór, złożyłem

- wymieniłem filtr oleju

- wymieniłem olej

W tej chwili złożyłem to w taki sposób (oczywiście wszystko razem włożone jest do otworu w pompie):

dsc00160wf.jpg

Pytanie czy ten cylinderek włożony jest dobrą stroną i jeżeli tak, to co innego może być problemem?

Ewentualnie jak temu doraźnie zaradzić?

Albo drugie pytanie - czy można tak się wybrać na KJS i zająć się tym później? Bo może na krótką metę niedziałający zawór upustowy nie będzie problemem?

Olej leci - przynajmniej góra na 100% jest smarowana, bo widać przez korek wlewu oleju.

Napisano

a rozgrzałeś silnik i ciśnienie zostało porzyrzej 7 bar ? palacz.gif

Napisano
  • Autor

> a rozgrzałeś silnik i ciśnienie zostało porzyrzej 7 bar ?

Nie rozgrzałem go - bałem się zostawić tak pracujący silnik przy tak wysokim ciśnieniu (nie wiem czy słusznie).

Pochodził około minutę i go zgasiłem.

Myślisz że powinienem go zostawić do nagrzania i zobaczyć co będzie?

Jeżeli to pomoże to olej to świeżo nalany półsyntetyk 10W-40 Lotos.

Temperatura przy uruchamianiu około 10-15C.

Nie jeżdżę z na stałe zamontowanym czujnikiem ciśnienia oleju, ale z tego co pamiętam jak mierzyłem kiedyś, to na biegu jałowym nawet zimny silnik miał około 1-1.5 bar, a po wkręceniu na obroty rosło do około 4bar i tak już zostawało. Tyle, że być może od zawsze miałem tego pękniętego smoka i on ciągnął też powietrze

W każdym razie wydawało mi się że pompa na wolnych obrotach daje max te 1.5 bar, na wyższych obrotach dochodzi do 4 i otwiera się zawór upustowy. A tu widzę że ona na wolnych obrotach potrafi dać ponad 8...

Napisano

rozgrzej porządnie motor na jałowych jak temperatura skoczy i olej sie rozgrzeje to na wolnych bedziesz miał tego bara na zimnym motorze zawsze masz ciśnienie powyzej 7 bar bo olej jest zajebiście gęsty .... wpysk.gifcfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> rozgrzej porządnie motor na jałowych jak temperatura skoczy i olej

> sie rozgrzeje to na wolnych bedziesz miał tego bara na zimnym

> motorze zawsze masz ciśnienie powyzej 7 bar bo olej jest

> zajebiście gęsty ....

No spróbuję - tak właśnie myślałem że na zimnym będzie wyższe, ale żeby aż tak?

Swoją drogą, to zawór upustowy nie powinien wypuszczać nadmiaru nawet przy zimnym oleju?

Napisano

> No spróbuję - tak właśnie myślałem że na zimnym będzie wyższe, ale

> żeby aż tak?

> Swoją drogą, to zawór upustowy nie powinien wypuszczać nadmiaru nawet

> przy zimnym oleju?

upuszcza ale znikomo tu pompa nie daje stałego ciśnienia tylko podwyrzsza w funkcji obrotów a zaworek to tylko bezpieczenstwa pic na wode fotomontarz

Napisano
  • Autor

> upuszcza ale znikomo tu pompa nie daje stałego ciśnienia tylko

> podwyrzsza w funkcji obrotów a zaworek to tylko bezpieczenstwa

> pic na wode fotomontarz

Pozwoliłem się silnikowi nagrzać i wtedy wygląda to tak, że na wolnych obrotach ciśnienie jest około 4bar, ale depnięcie gazu powoduje natychmiastowy wyskok ciśnienie powyżej 8.

Sprawdziłem też teorię że odwrotnie włożyłem cylinderek w pompę, ale raczej nie - włożyłem go odwrotnie i po sekundzie pracy silnika pompa podała takie ciśnienie, że wypchnęło mi uszczelkę filtra oleju, a sama pompa stawiła taki opór, że silnik się zatrzymał.

Cały czas jest jeszcze teoria że to wskaźnik ciśnienia pokazuje źle - to taki tani wskaźnik do montażu w kabinie z przetwornikiem elektrycznym.

Napisano

no wskaźnik pokazuje ci średnio 2 razy za dużo, zacznij od sprawdzenia jakimś najprostszym manometrem (na allegro chodzą po 10-15PLN) i sobie dorób odpowiedni przewód, gdybyś miał faktycznie tak duże ciśnienie to już dawno by ci oliwę bagnetem, korkiem i innymi możliwymi miejscami powypychało

pzdr

Napisano
  • Autor

> no wskaźnik pokazuje ci średnio 2 razy za dużo, zacznij od

> sprawdzenia jakimś najprostszym manometrem (na allegro chodzą po

> 10-15PLN) i sobie dorób odpowiedni przewód, gdybyś miał

> faktycznie tak duże ciśnienie to już dawno by ci oliwę bagnetem,

> korkiem i innymi możliwymi miejscami powypychało

> pzdr

A nie wiesz gdzie się takie rzeczy kupuje?

Bo manometrów to u mnie dostatek, ale nie mam takiej końcówki żeby ją wkręcić w gniazdo czujnika ciśnienia.

Patrzyłem jakby tu przerobić stary zepsuty czujnik na taką końcówkę żeby zapiąć na niej wąż, ale bez tokarki ciężko będzie.

Bo są na Allegro zestawy dedykowane do mierzenia ciśnienia oleju, ale w sumie ja potrzebuję jednej końcówki.

Napisano

> A nie wiesz gdzie się takie rzeczy kupuje?

> Bo manometrów to u mnie dostatek, ale nie mam takiej końcówki żeby ją

> wkręcić w gniazdo czujnika ciśnienia.

> Patrzyłem jakby tu przerobić stary zepsuty czujnik na taką końcówkę

> żeby zapiąć na niej wąż, ale bez tokarki ciężko będzie.

> Bo są na Allegro zestawy dedykowane do mierzenia ciśnienia oleju, ale

> w sumie ja potrzebuję jednej końcówki.

to pojdz w druga strone i podlacz swoj wskaznik do innego auta ok.gif

pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> to pojdz w druga strone i podlacz swoj wskaznik do innego auta

> pozdr.

No sprawa opanowana - okazało się że ten elektroniczny wskaźnik jest uszkodzony. Jakieś badziewie - szkoda że paragon wyrzuciłem.

Dokupiłem końcówkę wkręcaną w gniazdo czujnika oleju do manometru mechanicznego i jednak ciśnienie jest w porządku.

Napisano
  • Autor

> przewieziesz mnie cieniasem?

Pewnie, jak tylko go poskładam smile.gif

> bo mi juz teskno do mojego

Musisz kupić następnego wink.gif Ale tu bym sugerował już nie cieniasa :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.