Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpnięcia przy odejmowaniu gazu - TTTM?

Featured Replies

Napisano

Czy 2-3 szarpnięcia przy odejmowaniu gazu w Oplu, szczególnie 1.7 DTI to normalka?

Pamiętam, że w poprzednich autach benzynowych ze stajni Opla (1.6 16V, 1.2 16V) ten efekt również występował, szczególnie przy niskich prędkościach obrotowych i przy małej prędkości było to najbardziej wyczuwalne.

Teraz zdałem sobie sprawę, że już przyzwyczaiłem się od tych szarpnięć, bo jechałem ze znajomym i on właśnie zwrócił na to uwagę.

Czy wszystkie Ople tak mają i czy można jakimś sposobem zminimalizować ten efekt?

Napisano

Obawiam sie, ze to raczej zla technika jazdy, a nie przypadlosc silnikow oplowskich....Gdy moj silnik poszarpuje po ujeciu gazu przy wymienionej przez Ciebie sytuacji, wiem, ze obroty sa zdecydowanie za niskie (rzadko patrze na obrotomierz...a zdarza sie tak podczas pokonywania bardzo wyboistych drog gruntowych-mala predkosc i niskie obroty)...

Pozdrawiam

Napisano

> Czy 2-3 szarpnięcia przy odejmowaniu gazu w Oplu, szczególnie 1.7 DTI

> to normalka?

> Pamiętam, że w poprzednich autach benzynowych ze stajni Opla (1.6

> 16V, 1.2 16V) ten efekt również występował, szczególnie przy

> niskich prędkościach obrotowych i przy małej prędkości było to

> najbardziej wyczuwalne.

> Teraz zdałem sobie sprawę, że już przyzwyczaiłem się od tych

> szarpnięć, bo jechałem ze znajomym i on właśnie zwrócił na to

> uwagę.

> Czy wszystkie Ople tak mają i czy można jakimś sposobem

> zminimalizować ten efekt?

hmm, nie bardzo wiem o czym myślisz? coś jak luz między-zębny w skrzyni? bo jeżeli już to bym właśnie obstawiał skrzynię-mechanizm różnicowy który łatwo wyczuć na podnośniku kręcąc kołem przód tył,

dla mnie charakterystyczne szarpnięcie to moment zadziałania wysprzęglika hydraulicznego sprzęgła, daje to taki efekt przez który praktycznie nie da się ruszyć idealnie, zawsze jest szarpnięcie na początku i w tym momencie zaczyna łapać sprzęgło, efekt o którym mówię może nie być wyczuwalny przy układach z kołem dwumasowym, natomiast przy klasycznej tarczy sprzęgła jest to zawsze,

brat

Napisano
  • Autor

Nie chodzi mi absolutnie o zmianę biegów, opisana sytuacja dotyczy jazdy np. z prędkością 80 km/h na piątym biegu i gwałtowne zdjęcie nogi z pedału gazu.

Wtedy auto dwa, trzy razy szarpnie i dopiero zaczyna zwalniać.

To tak jakby po odcięciu dawk paliwa silnik na chwilę się przydławiał. O coś takiego mi chodzi.

Napisano

> Nie chodzi mi absolutnie o zmianę biegów, opisana sytuacja dotyczy

> jazdy np. z prędkością 80 km/h na piątym biegu i gwałtowne

> zdjęcie nogi z pedału gazu.

rozumiem, ale sądziłem że chodzi o jedno szarpnięcie przy zdjęciu nogi z pedału, np powoli na II biegu, wówczas można by podejrzewać skrzynię/mechanizm różnicowy,

> Wtedy auto dwa, trzy razy szarpnie i dopiero zaczyna zwalniać.

> To tak jakby po odcięciu dawk paliwa silnik na chwilę się

> przydławiał. O coś takiego mi chodzi.

to u siebie nie zauważyłem czegoś takiego, ale też nie zwracałem na to jakiejś szczególnej uwagi, jutro sprawdzę jak to działa, ale z tego co kojarzę to zdjęcie nogi z gazu na szczególnie na V-tce jest płynne, dieslami też jeździłem ale też jakoś nie zwróciło nic mojej szczególnej uwagi,

brat

Napisano

Sprawdź kompa na obecność błędów, czy np. nie ma błędnego sygnału z czujnika sprzęgła. Tam jest dodatkowa funkcja, która steruje doładowaniem zależnie od wzajemnego położenia sprzęgła, gazu i innych czynników. Chodzi o to, aby nie było szarpania w sytuacji jak Twoja

Napisano

> Wtedy auto dwa, trzy razy szarpnie i dopiero zaczyna zwalniać.

no i sprawdziłem dziś, np na III biegu przy 2100obr/min puszczenie pedału gazu nie powoduje żadnego szarpnięcia, czuć za to kiedy ponownie przycisnę pedał np przy 1700obr/min, z tym że w drugim przypadku to nie szarpnięcie a włączenie napędu 'na przeciwny kierunek', niestety nie jest to Y17DT dlatego trudno coś powiedzieć, dowodzi to jedynie że NieKażdyTTM devil.gif

brat

Napisano

Może coś pomogę. Mam coś takiego, ale tylko podczas jazdy na gazie,strasznie wkurzające. Na benzynie płynnie, w dodatku na gazie po wciśięciu sprzęgła i na luz, samochód gaśnie.

Jakieś filtry gazu pewnie zasyfione, analogicznie może być z filtrem paliwa np...

Napisano

> Może coś pomogę. Mam coś takiego, ale tylko podczas jazdy na

> gazie,strasznie wkurzające. Na benzynie płynnie, w dodatku na

> gazie po wciśięciu sprzęgła i na luz, samochód gaśnie.

> Jakieś filtry gazu pewnie zasyfione, analogicznie może być z filtrem

> paliwa np...

Ja też mam tak samo, kangurki przy zdjęciu nogi z gazu mam na porządku dziennym. Zdarzają się także przy przyspieszaniu. Przypuszczam, że jest to kwestia starych stwardniałych memban w parowniku gazu bo zrobiłem na nim prawie 70kkm a nie oszczędzam go czekając aż silnik się rozgrzeje. Na benie nie ma tego zjawiska.

Napisano
  • Autor

Może i u mnie padły membrany w parowniku confused.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Może coś pomogę. Mam coś takiego, ale tylko podczas jazdy na

> gazie,strasznie wkurzające. Na benzynie płynnie, w dodatku na

> gazie po wciśięciu sprzęgła i na luz, samochód gaśnie.

> Jakieś filtry gazu pewnie zasyfione, analogicznie może być z filtrem

> paliwa np...

U mnie nic takiego się nie dzieje. Specjalnie dziś sprawdzałam.

Ani na benzynie ani w gazie. W żadnej sytuacji....

Więc u kolegi jest faktycznie jakiś problem, trzeba szukać. W pierwszej kolejności też bym sprawdziła filtry.

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.