Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelniaczy?

Featured Replies

Napisano

Witam Kącikowiczów!

Od pewnego czasu moja astra pochłania ogromne ilości oleju silnikowego. Ok. 0,5 l/ 1000 km (słownie: tysiąc). Nie jestem zwolennikiem chodzenia na skróty, ale 60 konny silnik nie zasługuje, wg mnie, na wielkie inwestycje, bo nie przynosi satysfakcji takiej jaką przynosiłby większy motor, toteż wpadłem na pomysł, by może spróbować jakiegoś... motodoktorka? Wiem, powinienem być za to spalony na stosie,bo równie dobrze mógłbym dolać do silnika gorącej smoły idąc tym tropem, ale jestem ciekaw czy ktoś zauważył poprawę po zastosowaniu takiego preparatu. A jeśli już zdecydowałbym się na wymianę uszczelniaczy? Odczuliście diametralnie zmniejszone zużycie oleju?

Pozdrawiam

Michał

Napisano

pół litra to tragedii nie ma

jak nie chcesz inwestować, to dolewaj jakiegoś taniego lotosa (orlena czy co tam znajdziesz) po 9-10zł za litr i już.

czy przy odpalaniu auto puszcza niebiskiego kopciucha?

czy jesli trzymasz silnik na wysokich brotach i nagle odpuścisz pedał gazu to masz przez sekunde niebieskie spaliny?

jeśli na oba pytania odpowiedziałes tak, to uszczelniacze zaworowe do wymiany.

Jeśłi nie widzisz tych objawów to pewnie pierścienie.

Napisano

0,5 l/1000 km to chyba nawet poniżej normy. daj spokój z doktorkami, lepiej już dolewać jakiś tani olej i się nie przejmować ok.gif

Napisano
  • Autor

> 0,5 l/1000 km to chyba nawet poniżej normy. daj spokój z doktorkami,

> lepiej już dolewać jakiś tani olej i się nie przejmować

Nie zauważyłem, by kopcił na śmierdząco-niebiesko.Leje olej opel 10W40 - 70 zł za 5 l.

Nie uważacie, że to jest wkurzające, że co chwilę trzeba sprawdzać poziom na bagnecie? Dziadoskie ople! Dlaczego my tym jeździmy?

Napisano

> Nie zauważyłem, by kopcił na śmierdząco-niebiesko.Leje olej opel

> 10W40 - 70 zł za 5 l.

> Nie uważacie, że to jest wkurzające, że co chwilę trzeba sprawdzać

> poziom na bagnecie? Dziadoskie ople! Dlaczego my tym jeździmy?

raz na 2kkm to nie co chwile wink.gif nie przesadzaj cool.gif

chyba, że robisz tym autem przebiegi rzędu 10kkm miesięcznie, to może troszeczke być uciążliwe, przyznam.

Ale przy normalnej eksploatacji raz na miesiąc zajrzeć pod maskę.......co w tym wkurzajacego?

ps

znasz historię tego auta od nowości?

nikt go nie przegrzał?

przebieg jest pewny?

jeśli nie masz tych info, to nie narzekaj na markę, bo ten silnik może mieć już spooooro za sobą...

Napisano

bo sa to tanie i dośc solidne toczydła hehe.gif

ewentulane naprawy kosztują grosze, auto jak na polskie warunki dośc wytrzymałe aczkolwiek juz niedługo jak oldtimer zlosnik.gif

Przeciętny dupowozik, dośc przestronny i wygodny. Z wielkiem żalem się go pozbędę kiedyś beksa.gif

Napisano
  • Autor

> bo sa to tanie i dośc solidne toczydła

> ewentulane naprawy kosztują grosze, auto jak na polskie warunki dośc

wytrzymałe aczkolwiek juz niedługo jak oldtimer

No właśnie to jest to.Mało wrażeń za małe pieniądze. Chętnie przesiadłbym się do jakiegoś np. TDI-ka, ale jak słyszę jakiego rzędu kwoty wchodzą w grę przy naprawie turbiny i innych bajerów to od razu robi mi się miło, że mam astrę;-)

Napisano

> Nie zauważyłem, by kopcił na śmierdząco-niebiesko.Leje olej opel

> 10W40 - 70 zł za 5 l.

To zmień i nie marudź. Nie znam samochodu, gdzie nie trzeba sprawdzać poziomu płynów niewiem.gif

Napisano

co tu dużo ukrywać auto - dla ludu clown.gifzlosnik.gif

Napisano

> wytrzymałe aczkolwiek juz niedługo jak oldtimer

> No właśnie to jest to.Mało wrażeń za małe pieniądze. Chętnie

> przesiadłbym się do jakiegoś np. TDI-ka, ale jak słyszę jakiego

> rzędu kwoty wchodzą w grę przy naprawie turbiny i innych bajerów

> to od razu robi mi się miło, że mam astrę;-)

Niestety jak kolega wczesniej napisal, pewnie nie znasz ani przebiegu samochodu ani jego historii.

Niestety kupujac zajezdzonego TDI tez borykalbys sie z awariami.

Napisano

>Chętnie przesiadłbym się do jakiegoś np. TDI-ka,

A tam to co plynow nie trzeba sprawdzac? grinser006.gif TDIki powiadasz rotfl.gif

Napisano

> A tam to co plynow nie trzeba sprawdzac? TDIki powiadasz

Tam się przekona, co to zużycie oleju rotfl.gif

Napisano

Chętnie

> przesiadłbym się do jakiegoś np. TDI-ka, ale jak słyszę

Golf trójeczka nówka sztuka tyl pół milona na blacie grinser006.gif

Rób tak jak radza koledzy zalewaj tanszym olejem i śmigaj, zamiast pakować się w TDIIIIIII-ka ... hehe.gif

Napisano

Jak się używa tak się ma. Ja posiadam praktycznie taki sam silnik, z przebiegiem w tej chwili 222780 km, miesiąc temu przy sezonowej wymianie oleju przeszedłem z mineralnego na półsyntetyk, od wymiany przejechałem jakieś 3000 km i nie ubyło ani kropli.

Autko odwdzięcza się małym spalaniem, dużą ale to dużą elastycznością, wygodny do jazdy.

Jeżeli mówisz dziadowskie ople zastanów się dwa razy. Może to ty się dałeś nabić w butelkę kupując zajeżdżony egzemplarz właśnie od dziadowskiego użytkownika.

Jak chcesz mieć auto pancerne kup sobie czołg - i nawet znajomy ma na sprzedaż, ale ma dwa minusy - pali z po pychu i strzela do środka zlosnik2.gif

Jeżeli chcesz się wozić tym autkiem jeszcze trochę, to ja bym się zastanowił właśnie nad lekkim remontem, wbrew pozorom nie zniszczy kieszeni.

Zaczął bym od pomiaru kompresji i próby olejowej te dwa badania dadzą Ci odpowiedź na twoje pytanie.

PZDR VEN

Napisano

Porady kolegow jak wyzej, uczyn co wskazali.

Wspomniales TDI i koszty....nie pisze nic na ten temat, choc bardzo sie powstrzymuje...Znam koszty wiekszosci powaznych operacji przy tych silnikach i uwierz, za niejedna kupilbys nastepna Astre...Ale nie warto sie rozpisywac nie na temat...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.