Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ładowanie akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie czy wyciągacie akumulator do ładowania czy można w samochodzie . Klemy odłączyć czy pozostawić podłączone na akumulatorze ? JTD . hmm.gif

Napisano

Mozna i tak i tak,... bez odłączania klem. Tylko prostownik jakiś porządny żeby nie przeładowywał i nie dawał za wysokiego napięcia. Nowoczesne akumulatory tego nie lubią.

Napisano

> Witam mam pytanie czy wyciągacie akumulator do ładowania czy można

> w samochodzie . Klemy odłączyć czy pozostawić podłączone na

> akumulatorze ? JTD .

Poszukaj moich postów zawierających wyrażenie "ładowanie", popełniłem na ten temat tu, na bbm, na mk kilka wypracowań i nie chce mi się pisać kolejnych, któreś z tych wypracowań zawierało nawet wykresy.

Pozdrawiam BAS

ps. zdjąłbym klemę z ujemnego bieguna akumulatora na wypadek przepięcia w sieci elektrycznej(co w sezonie zimowym jest dość prawdopodobne) oraz otworzyłbym cele, żeby mogły swobodnie gazować, otwarte cele w takich warunkach można przykryć lekko ręcznikiem papierowym, tak żeby utworzyć swoisty daszek.

Napisano

no niestety w moim przypadku piecioletni aku z czarnym oczkiem od 2 lat chyba przy ostatnich nocnych minusach odmawia posluszenstwa!!!

nalezy sie wymianka

zamiennik czy moze oryginal - sa dostepne w ASO ? sprawdzal moze ktos kiedys z kolegow (niecierpliwy do poniedzialku)

Napisano
Napisano

> Witam mam pytanie czy wyciągacie akumulator do ładowania czy można

> w samochodzie . Klemy odłączyć czy pozostawić podłączone na

> akumulatorze ?

Zalezy jakim dysponujesz prostownikiem z ktorego chcesz doladowywach. Jak masz zwykly prostownik (trafo+mostek gretza) to bezwzglednie nalezy odlaczyc conajmniej 1 biegun akumulatora (obojetne ktory), gdyz przy ladowaniu takim prostownikiem napiecie na akumulatorze moze przekoroczyc 16V, a to moze uszkodzic elektronike w samochodzie.

Jak masz prostownik, na ktorym mozna ustawic max. napiecie ladowania akumulatora i ustawisz sobie dajmy na to 14,4V, wtedy mozesz nie odlaczac i ladowac akumulator ktory jest zabudowany na samochodzie i podlaczony do instalacji.

Ja praktykuje od lat te druga opcje. Moja ladowarka jest tak skonstruowana ze na jej zaciskach napiecie nie moze przekroczyc 14,2V. Tak wiec nie mam potrzeby przed ladowaniem odlaczac akumulatora z instalacji pojazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.