Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie aku pod fotel kierowcy ?

Featured Replies

Napisano

proszę by brać scenicowa i picassowa opowiedziała się - jakie aku montowaliście w swych autach, bo chyba oba te modele mają aku pod siedzeniem...ma teraz zdychające jakies aku z rurką do odprowadzania gazów a dziś szukając po wsi nie napotkałem żadnego takiego wynalazku..w związku z tym pewnie kupię jaką centrę i tyle... a może sa jednak jakies wynalazki pod nasze potrzeby ?

Napisano

Gdy kupisz, to daj znać co nabyłeś, bo sam mam obawy czy mój aku przetrzyma zimę i jestem ciekaw co podpasuje do Pikusia.

Napisano

> proszę by brać scenicowa i picassowa opowiedziała się - jakie aku

> montowaliście w swych autach, bo chyba oba te modele mają aku

> pod siedzeniem...ma teraz zdychające jakies aku z rurką do

> odprowadzania gazów a dziś szukając po wsi nie napotkałem

> żadnego takiego wynalazku..w związku z tym pewnie kupię jaką

> centrę i tyle... a może sa jednak jakies wynalazki pod nasze

> potrzeby ?

Odpinasz rurke od starego aku i podpinasz w to samo miejsce w nowym. Do XPicasso fabryka wkladala 50Ah/480A (benzyny) lub 60Ah/640A (diesle).

Napisano

Scenic ma pod maska ale mial taka rurke podczepiana do fabryczego akku.

Napisano
  • Autor

no aleś wydumał bracie...moje aku to jakis szajs francowaty... w sklepach nie mają niczego z rurką, tudzież dziurką na rurkę...centra futura wogóle jest całkowicie szczelna (przynajmniej tak sprzedawa sie wypowiedział)..więc gdzie mam jej te rurka zapodac biglaugh.gif

Napisano

> no aleś wydumał bracie...moje aku to jakis szajs francowaty...

No jesli Varta albo Delco-Remy to francowate...

> w sklepach nie mają niczego z rurką, tudzież dziurką na

> rurkę...centra futura wogóle jest całkowicie szczelna

> (przynajmniej tak sprzedawa sie wypowiedział)..więc gdzie mam

> jej te rurka zapodac

Obejrzyj aku jaki masz pod fotelem i sprawdz organoleptycznie jak rurka jest podlaczona do aku (dla ulatwienia napisze, ze na gorze w pokrywie na krotszym boku aku). Potem idz do sklepu i znajdz taki aku ktory w tym samym miejscu bedzie mial dziurke na rurke. Nikt Ci nie kaze kupowac aku z rurka. Myslec troche, myslec, to nie boli.

I niech Ci w sklepie kitu nie wciskaja, ze zwykle aku sa calkiem szczelne i ze Centra Futura nie ma dziurki odpowietrzajacej.

Napisano
  • Autor

nie ma takich aku u mnie na wsi...jakis debil wymyślił żeby aku było pod siedzeniem i starczyło mu oleju na wymyslenie rurki...

Napisano

> nie ma takich aku u mnie na wsi...jakis debil wymyślił żeby aku było

> pod siedzeniem i starczyło mu oleju na wymyslenie rurki...

Przestan pisac glupoty bo juz mi rece opadaja...

Na Twojej wsi nie ma zwyklych akumulatorow Varta/Bosch, Centra/Exide, Jenox itd?

Do Twojego auta nie potrzeba zadnego specjalnego akumulatora!!

Napisano
  • Autor

wyluzuj kolego, święta idą 270751858-jezyk.gif nie umiesz doradzic to sie nie odzywaj i tyla

Napisano

> wyluzuj kolego, święta idą

Ja jestem bardzo wyluzowany ale irytuje mnie brak myslenia u ludzi i bezsensowne narzekania (i co maja do tego swieta? zwalniaja od myslenia?) .

> nie umiesz doradzic to sie nie odzywaj i tyla

A co ja do tej pory robilem? Oczywiscie moglem sie pomylic zakladajac, ze pomagam komus kto nie ma problemow z czytaniem ze zrozumieniem...

Napisano
  • Autor

ktoś ci debilizm "czytanie ze zrozumieniem" wpoił i powtarzasz to ciągle... dajmy se już spokój...

Napisano

> ktoś ci debilizm "czytanie ze zrozumieniem" wpoił i powtarzasz to

> ciągle...

No coz, to chyba lepiej (dla mnie), ze wpojono mi takie "debilizmy" jak samodzielne myslenie i mozliwosc rozumienia slowa pisanego i mowionego.

> dajmy se już spokój...

Oczywiscie, ze dam sobie spokoj, wszystko co mialem do powiedzenia jest wyzej, ze szczegolami. Jasniej i konkretniej juz nie umiem wytlumaczyc, ze akumulator ma dziurke w ktora mozna wpiac rurke zeby.GIF choc moze powinienem w tym wypadku przedstawic obrazkowo. Zadales proste pytanie a ja krotko i najlepiej jak sie da wyjasnilem ta dosc prosta w sumie sprawe (a jakos nie widze lawiny protestow czy komentarzy, wiec moze mam jednak racje). EOT

Napisano

> nie umiesz doradzic to sie nie odzywaj i

> tyla

PiotrekS(axo) ma racje. Tam gdzie zaznaczyłem na obrazku akumulatora masz albo puste dziurki (odpowietrzniki) albo zaślepki (fi coś koło 5 mm), które to zaślepki możesz wyjąć i zamontować tam wężyk odpowietrzający.

283211024-Akumulator.jpg

post-42301-14352505768552_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

pojade, kupie aku i poszukam dziurek...

Napisano

> centra futura wogóle jest całkowicie szczelna

> (przynajmniej tak sprzedawa sie wypowiedział)..więc gdzie mam

> jej te rurka zapodac

Ale wiesz, że nie istnieje cos takiego jak "całkowicie szczelny akumulator"?

Każda bateria samochodowa ma odpowietrznik inaczej prędzej czy później by poprostu wybuchła. Nawet wspomniana przez Ciebie Centra Futura...

Napisano

Byłem sprawdzić ostatnio akumulator i koleś przede mną kupował akumulator do scenica pod siedzenie. Sprzedawca mówił, że powinien być żelowy aby nic nie wylało się podczas dachowania - nie wiem czy to prawda czy marketing bo żelowy był droższy. Ja w VW mam dodatkowy akumulator pod fotelem kierowcy (z kwasem, bez rurek i jest ok)

Napisano

> Sprzedawca mówił, że

> powinien być żelowy aby nic nie wylało się podczas dachowania

Ze zwykłego, nowoczesnego akumulatora kwasowego też się nic nie wyleje... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

nie mię ino sprzedawcę

Napisano

> pojade, kupie aku i poszukam dziurek...

Proponuje nieco odmienna kolejnosc: pojade, poszukam dziurek, kupie aku (z dziurka) wink.gif

Napisano
  • Autor

no pisałem że nie bardzo wiedzą co mają zaproponowac, a też po całej wiosce nie będe jeździł... w najlepszym sklepie mają centry, varty i jakies inne... zobaczymy co będzie, za 2 lata to na pewno auto zmienie więc nie będę sie rozczulał nad akumulatorem...

Napisano

> no pisałem że nie bardzo wiedzą co mają zaproponowac, a też po całej

> wiosce nie będe jeździł... w najlepszym sklepie mają centry,

> varty i jakies inne...

A w tych sklepach to o katalogach nie slyszeli (papierowych, elektronicznych, internetowych) ?

Napisano
  • Autor

łi tam..sprzedają co mają pewnie...dziś auto odpaliło bez mrugnięcia przy tem - 5 st...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.