Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamowanie

Featured Replies

Napisano

Czy przy gwałtownym hamowaniu, na śliskiej(lód, śnieg)nawierzchni

dopuszczalne jest że cento stawia mi bokiem?

Co ciekawe nie zawsze się tak dzieje, może jest to uwarunkowane nawierzchnią, terenem ? niewiem.gif

Jak myślicie?

Napisano

to samo mam ale wydaje mi się że to przez to że siedzimy za kierownicą i jest przeciażenie na jedna strone i dlatego stawia bokiem smile.gif

Napisano

Samo regulatory tylnych kół są za to odpowiedzialne, jedno z kół pierwsze łapie i tak się dzieje. A samo regulatory to maja do tego że po każdym hamowaniu inaczej się układają, dlatego raz dobrze koła hamują a raz źle.

Napisano

zawsze stawia tym samym bokiem?

masz pewnosc, ze obie strony kol samochodu maja taka sama przyczepnosc?

"stawia bokiem" - o ile skreca sie samochod i przy jakiej predkosci?

Napisano

Tak jak Potejtos napisal, jedz na stacje diagn. i na rolkach sprawdz sile hamowania na poszczegolnych kolach.

Tak na jak hamujesz to moze byc taka sytuacja, ze jedno z kol gdzies zlapie troszke lepsza trakcje, pozostale nie i juz Cie stawia. Albo jakas nierownosc itd itd. Tez pytanie przy jakich to predkosciach i jak bardzo auto Ci ucieka. Jak z cisnieniem pow. w kolach?

Generalnie uciekanie auta na boki na sliskim przy hamowaniu, szczegolnie takiego malego to raczej norma smile.gif

Napisano
  • Autor

Siła hamowania jest w normie waytogo.gif

Poparliście poprostu moją teorie że małe autko ze sztywnym zawieszeniem w zimiemoże sie tak zachowywać.

W zeszłym miesiacu robiłem hamulce, wymiana płynu, linki, bębnów,szczęk, i czyszczenie przdnich. Po wszystkim byłem na SKP sprawdzić czy wsio ok waytogo.gif

Poprostu w Stilo i w NB nie zaobserwowałem takiego zjawiska więc pytałem 20.GIF Pewnie tam ABS i EBD robi swoje.

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

mi też stawia bokiem - tylne prawe kolo pierwsze hamuje - i w zależności od tego jaka nawierznia raz bardziej raz mniej a czasami wogóle.... ale czasami to przydatne (skręt w pawo hamowanie i bok:D)

pozdro...

Napisano

nie wiem, czy to tak jest zawsze ale jak najpierw wymieniłem hamulce przód a później tył to teraz bardziej hamuje mi tył i własnie na prawe tylne koło...

Napisano

> nie wiem, czy to tak jest zawsze ale jak najpierw wymieniłem hamulce

> przód a później tył to teraz bardziej hamuje mi tył i własnie na

> prawe tylne koło...

witam. ja stawiam na korektor siły hamowania jednak.. tez tak mam na równej oblodzonej nawierzchni stawia bokiem. w ogóle tył mi o wiele szybciej hamuje gdy np. przyhamuje na łuku to bez prblemu lece bokiem nawet na suchym tylko odpowiednio szybciej jade i mocniej naciskam hamulec... w cc korektory są chyba zaraz przy pompie.. w sc przy tylnych wahaczach.. byłem w aso i stawiali na korektory.kiedys bym musiał sie zabrac za wymiane tego i przy okazji przewodów bo juz skorodowane;/

• 1 miesiąc później...
Napisano

Ja osobiście zaczynam mieć dosyć hamulców w cc angryfire.gif. Łapie mi dużo mocniej lewy tył i prawy przód. Ewidentnie czuć,że przy hamowaniu cała buda skręca się od naprężeń.

Wychodzi na to,że cała sekcja pracuje mocniej.Miałem nadzieję,że po wymianie pompy objaw ustąp. A tu dupa sciana.gif Jest tak jak było,a nawet gorzej,bo pedał zrobił gumowy. Co zrobić pany??? Kupić kolejną pompę??

Myślałem o układu. Jedna sekcja przód,druga tył. Pomoże coś??

Napisano

> Ja osobiście zaczynam mieć dosyć hamulców w cc . Łapie mi dużo

> mocniej lewy tył i prawy przód. Ewidentnie czuć,że przy

> hamowaniu cała buda skręca się od naprężeń.

> Wychodzi na to,że cała sekcja pracuje mocniej.Miałem nadzieję,że po

> wymianie pompy objaw ustąp. A tu dupa Jest tak jak było,a

> nawet gorzej,bo pedał zrobił gumowy. Co zrobić pany??? Kupić

> kolejną pompę??

> Myślałem o układu. Jedna sekcja przód,druga tył. Pomoże coś??

Looknij czy z tyłu cylinderek nie jest wilgotny,a z przodu gumka na tłoczku jest ricambi-jest diabelska różnica w wymiarze między podróbką a ricambi.

Być może masz zapowietrzoną tą sekcję.U mnie 2 razy tak było.

Napisano

> Czy przy gwałtownym hamowaniu, na śliskiej(lód, śnieg)nawierzchni

> dopuszczalne jest że cento stawia mi bokiem?

> Co ciekawe nie zawsze się tak dzieje, może jest to uwarunkowane

> nawierzchnią, terenem ?

> Jak myślicie?

Pytanie jeszcze kiedy wciskasz sprzęgło? Im później to zrobisz tym mniejsza szansa na poślizg. Od początku zimy tylko raz ustawiło mnie lewym bokiem i to właśnie dlatego, że za wcześnie wcisnąłem sprzęgło. Natychmiastowa zmiana i wyrównałem.

Również jeśli różnica siły hamowania na poszczególnych kołach jest choćby minimalna autko może mieć skłonności do obrotu.

Napisano

Mnie dupowozem ojca zciogalo ale to temu ze droga byla miejscami oblodzona wiec to tez moze byc jakas przyczyna cool.gifcool.gif wszystko jet mozliwe 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

rozebrać bębny i wyczyścić / wymienić części i bedzie ok wink.gif

Napisano

> rozebrać bębny i wyczyścić / wymienić części i bedzie ok

i przedewszystkim złożyc na oryginalnych gratach, a nie na tanich podróbach..tył w seju jest specyficzny, tym bardziej jak ma sie wydmuszke...róznica pomiędzy podróbą a oryginałem jest kolosalna... mi ten problem na suchym ustąpił po wymianie na w/w graty...

Na mokrym specyfika rajdów nakazała załozenie regulowanego kolektora i problem ustał całkowicie...

Ale na codzień tylko oryginalny komplet..i pomaga..

Napisano

> Looknij czy z tyłu cylinderek nie jest wilgotny,a z przodu gumka na

> tłoczku jest ricambi-jest diabelska różnica w wymiarze między

> podróbką a ricambi.

> Być może masz zapowietrzoną tą sekcję.U mnie 2 razy tak było.

W wakacje wymieniłem zaciski (z FSM na Boscha),klocki, cylinderki,bębeny (ori),linkę ręcznego,rozpieraki.Ze starych gratów zostały tylko korektory i pompa. Na SKP wyszła minimalna różnica ( ale przy drugim depnięciu).W czasie jazdy miejskiej i częstym hamowaniu było idealnie.Przy dłuższym nieużywaniu hamulca było napisałem wcześniej. Potem wymieniłem pompę I cały czas jest kijowo frown.gif

Napisano

> Na mokrym specyfika rajdów nakazała załozenie regulowanego kolektora

> i problem ustał całkowicie...

A jaki masz korektor i jak się sprawuje?

Bo co poczytam to ktoś mnie zniechęca że a to jeden za mało odcina, a inny za dużo, jeszcze inny jeszcze coś innego.

A chciałbym też żeby mi ten tył hamował jak należy nie tylko na suchym asfalcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.