Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ogrzewanie na nogi z tyłu

Featured Replies

Napisano

Jako że zima doskwiera, mam pytanie. Ile trzeba przeróbek, żeby dołożyć ogrzewanie do tyłu w Classicu? Wiem, że w podłodze są jakies kanały, ale pewnie nic poza tym. Może ktoś robił albo dysponuje rysunkami, które mogłyby pomóc?

Napisano

> Jako że zima doskwiera, mam pytanie. Ile trzeba przeróbek, żeby

> dołożyć ogrzewanie do tyłu w Classicu? Wiem, że w podłodze są

> jakies kanały, ale pewnie nic poza tym. Może ktoś robił albo

> dysponuje rysunkami, które mogłyby pomóc?

Moja F-ka kombi z 93 roku miała fabryczne nawiewy na nogi z tyłu , ale nic nie wiem o ich konstrukcji.

Napisano
  • Autor

> Moja F-ka kombi z 93 roku miała fabryczne nawiewy na nogi z tyłu ,

> ale nic nie wiem o ich konstrukcji.

No teściu w htb też ma i mnie wkurza, bo on z tyłu nikogo nie wozi biglaugh.gif A może by mu wydłubać hmm.gif

Napisano

> Jako że zima doskwiera, mam pytanie. Ile trzeba przeróbek, żeby

> dołożyć ogrzewanie do tyłu w Classicu? Wiem, że w podłodze są

> jakies kanały, ale pewnie nic poza tym. Może ktoś robił albo

> dysponuje rysunkami, które mogłyby pomóc?

Montowałem w swojej kombi. Czas ok. 3 godz. Potrzebujesz tunele lewy i prawy, plastk od nagrzewnicy do nich, połączenia plastiku z tunelami oraz 2 pianki z wyżłobieniami do tuneli. Demontujesz fotele i tunel środkowy. Wycinasz prostokątny kawałem plastiku w obudowie nagrzewnicy i montujesz plastik do niej, potem po odgięciu wykładziny wyjmujesz starą piankę, montujesz tunele i zakładasz nową piankę. Łączysz tunele z plastikiem tymi połaczeniami. Układasz spowrotem wykładzinę, montujesz tunel i fotele i po sprawie. Musiałbym poszukać w domu, bo mam chyba wszystkie te plastiki oprócz tych mat poliuretanowych.

Napisano
  • Autor

> Montowałem w swojej kombi. Czas ok. 3 godz. Potrzebujesz tunele lewy

> i prawy, plastk od nagrzewnicy do nich, połączenia plastiku z

> tunelami oraz 2 pianki z wyżłobieniami do tuneli. Demontujesz

> fotele i tunel środkowy. Wycinasz prostokątny kawałem plastiku w

> obudowie nagrzewnicy i montujesz plastik do niej, potem po

> odgięciu wykładziny wyjmujesz starą piankę, montujesz tunele i

> zakładasz nową piankę. Łączysz tunele z plastikiem tymi

> połaczeniami. Układasz spowrotem wykładzinę, montujesz tunel i

> fotele i po sprawie. Musiałbym poszukać w domu, bo mam chyba

> wszystkie te plastiki oprócz tych mat poliuretanowych.

Nie wygląda to źle. A nagrzewnica jest do tego przystosowana żeby dodatkowe kanały dołączyć?

Napisano

Obudowa nagrzewnicy jest przystosowana, otwor, ktory nalezy wyciac, jest swego rodzaju "zaslepka" dla kanalu nawiewu na nogi pasazerow z tylu. Miejsca mocowania kierownicy powietrza (rozdzielajacej nawiew na prawy i lewy) sa w kazdej nagrzewnicy od Astry F lub Vectry A (ta sama konstrukcja), niezaleznie od tego, czy nawiew byl fabryczny, czy nie. W rozwiazaniu oryginalnym (nawiew na nogi pasazerow z tylu) kanal nawiewu w nagrzewnicy byl przyslaniany ruchoma klapa sterowana ciegnem sztywnym, zsynchronizowanym z odpowiednimi pozycjami nawiewu -kanal byl otwierany lub zamykany.

Powyzsze zapotrzebowanie na czesci potwierdzam. Montowalem u siebie takie nawiewy przy okazji montazu klimy (tam nawiew wystepuje, nagrzewnica przystosowana fabrycznie) i podczas operacji dostosowania nagrzewnicy od AF do VA (z nagrzewnicy od VA musialem wyjac klapke i ciegno, w nagrzewnicy od AF - bez nawiewu-wyciac otwor, wstawic klapke i ciegno). Jako dawce czesci polecam, oprocz AF powyzej wersji GL, ale i VA powyzej GL (choc reguly nie ma).

Dostrzegam zalety tego rozwiazania: lepsza wentylacja kabiny (szybciej odparowuja szyby z tylu) oraz rownomirne nagrzewanie sie wnetrza (co prawda spod foteli dmucha bardzo lekko, ale jednak czuc).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No to pozostaje zaopatrzyć się w części i jak się garaż ogrzeje brać do roboty. Tylko nie wiem, co najpierw, bo w planach jest jeszcze dołożenie wspomagania smile.gif

Dzięki za podpowiedzi 20.GIF

Napisano

> No to pozostaje zaopatrzyć się w części i jak się garaż ogrzeje brać

> do roboty.

Mam to u siebie, oryginalnie było. Ale jakoś nie zuaważam działania tego patentu: z tyłu zimą jest zimno w nogi a latem gorąco (pomimo klimy)

Napisano

> Mam to u siebie, oryginalnie było. Ale jakoś nie zuaważam działania

> tego patentu: z tyłu zimą jest zimno w nogi a latem gorąco

> (pomimo klimy)

ja grzanie poprzez nadmuch na nogi odczuwam dopiero jak sie silnik rozgrzeje i nadmuch dam na maxa...

Napisano

> Mam to u siebie, oryginalnie było. Ale jakoś nie zuaważam działania

> tego patentu: z tyłu zimą jest zimno w nogi a latem gorąco

> (pomimo klimy)

Miałem to w F-ce i podobnie teraz w Astrze H działanie jest moi zdaniem kiepskie , jedynie kiedy nadmuch skierujemy tylko na nogi to coś czuć.

Napisano

> Miałem to w F-ce i podobnie teraz w Astrze H działanie jest moi

> zdaniem kiepskie , jedynie kiedy nadmuch skierujemy tylko na

> nogi to coś czuć.

Tutaj zapewne kłania się nauka. Możliwe, że wentylator jest za słaby, lub miejsce podłączenia tego całego tunelu ogrzewania na tył do głównego rozdzielacza jest nietrafione i źle przemyślane - słaba wydajność. Można próbować dać mniejsze średnice tych kanałów/tuneli idących na tył, wtedy powinno lepiej dmuchać - ta sama ilość powietrza w mniejszym przewodzie da nam większą prędkość. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.