Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahania temperatury

Featured Replies

Napisano

Wskazówka od temperatury "kiwa się" raz jest w pionie, znaczy OK, po czym za chwile opada, o całą kreskę i po chwili wraca. Co to może być?

Wcześniej rozładował mi się akumulator i od tej pory pojawiła się ta opcja. Temperatura wew. auta jest ok, znaczy ciepło. Nie ma znaczenia czy mam włączoną dmuchawę czy nie, wskazówka i tak się kiwa.

Uszczelka pod głowicę, również chyba nie. Nie mam "oczek" w wyrównawczym.

Co to może być?

Może być trochę mało paraflu, znaczy jest trochę nad min, ale nadal w normie.

Termostat się zawiesił/zepsuł ale mam ciepło w samochodzie hmm.gif

Czy możliwe, że przez rozładowany akumulator, wskaźniki "zgłupiały" i stąd ta akcja?

Ale aku mam 12 + kawałek V, altek ok, bo jest 14 coś tam V.

Czy jednak pewnik i zepsuł się termostat i może ktoś wie ile to kosztuje do 1.4 ?

Dzięki 20.GIF

Napisano

Ja ostatnio wymianiałem podczas przegladu (ale w 1.2),

oryginałw ASO coś koło 70 zł, myśle, że do 1.4 moze być podobny jak nie ten sam zlosnik.gif

no i wskazówka mi "stoi" zlosnik.gif

Napisano

> Termostat się zawiesił/zepsuł ale mam ciepło w samochodzie

Raczej złapał duże 'opory' i ma większą bezwładność

> Czy możliwe, że przez rozładowany akumulator, wskaźniki "zgłupiały" i stąd ta akcja?

wg mnie, nie

> Czy jednak pewnik i zepsuł się termostat i może ktoś wie ile to kosztuje do 1.4 ?

Zależy jak bardzo chcesz oszczędzić - ja znalazłem oryginalny za 28zł + własnoręczna wymiana

Napisano

Miałem identyczną przypadłość wskaźnik od temperatury opadał o jedna kreskę i wracał. Wymieniłem termostat własnoręcznie podobnie jak kolega zapłaciłem za niego 28 zł+wysyłka. Cała wymiana termostatu to to jakieś 10-15 min jest bardzo prosta. Ja przy okazji wymieniłem jeszcze cały płyn chłodniczy i teraz wskazówka stoi pionowo cały czas.

pozdrawiam

Napisano

> Miałem identyczną przypadłość wskaźnik od temperatury opadał o jedna

> kreskę i wracał. Wymieniłem termostat własnoręcznie podobnie jak

> kolega zapłaciłem za niego 28 zł+wysyłka. Ja przy

> okazji wymieniłem jeszcze cały płyn chłodniczy i teraz wskazówka

> stoi pionowo cały czas.

Dokladnie tak jest. Tak samo mialem, zakupilem na alledrogo oryginalny termostat, wymienilem i wskazowka nie drgnie jak juz dojdzie do polowy skali.

Tak wiec masz do zrobienia, jedyna i sluszna rzecz - wymiane termostatu. Zauwazylem ze po tym zabiegu silnik sie znacznie szybciej rozgrzewa i zuzycie paliwa w miescie spadlo mi znacznie. Bylo okolo 8,2l/100km a teraz nie chce byc wiecej niz 7,-7,4l/100km

Napisano

Wymienialiście cały termostat czy tylko ten wkład ? (zestaw naprawczy)

Napisano

> Wymienialiście cały termostat czy tylko ten wkład ? (zestaw

> naprawczy)

Kupilem na allegro za 29 caly termostat "ricambi orginali" fabrcznie zapakowany(złozona obudowa + termostat). Do niego dokupilem uszczelke w sklepie bo w zestawie nie wystepuje. Ona jest metalowa i jak ostroznie sciagniesz stary, to moze jej nie uszkodzisz. Ale ze wzgledu na koszt (5PLN) lepiej ja wymienic.

Sam wklad jako oryginalny nie wystepuje bez korpusu.

Polecam oryginlany bo wymiana rozwiazuje problem.

Wymiana jest prosta, okolo 30minut. Jak juz wszystko zmontujesz to odkrec odpowietrznik na chlodnicy, sciagnij wezyk odpowietrzajacy ze zbiornika wyrownawczego, nagrzewnice ustaw na max grzanie i pomalutku wlewaj plyn. Pomalu oznacza ze wlewaj cienkim strumykiem aby sie uklad nie przytkal i niezapowietrzyl. Jak plyn wyleci z chlodnicy przez odpowietrznik to zakrec do oporu i lej dalej. Nagrzewnica sie fajnie odpowietrzy przez zdjety i podniesiony do gory wezyk odpowietrzajacy zbiornika wyrownawczego. Jak dolejesz do MAX. odpal silnik, nagrzej i sprawdz czy wszystko grzeje. U mnie wszystko zadzialalo do strzalu.

Powodzenia!

Pozdrawiam!

Napisano

W tej cenie to widzę tylko zestawy naprawcze. Możesz mi podesłać linka na priw. Dzięki

Napisano

> W tej cenie to widzę tylko zestawy naprawcze. Możesz mi podesłać

> linka na priw. Dzięki

Na allegro nie ma już tych termostatów, ale ten który kupiłem wyglądał dokładnie TAK. Ten termostat pasuje chyba tylko do silników 1.2 i 1.4 w stilo.

Napisano

> Wymiana jest prosta,.......<

Witam,

Jaką ilość płynu trzeba przygotować do tej operacji ?

Napisano

> Witam,

> Jaką ilość płynu trzeba przygotować do tej operacji ?

Chyba zadna. Ja caly plyn spuscilem do czystego pojemnika i ponownie nim zalalem uklad:)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ktoś może wie, gdzie są odpowietrzniki w 1.4 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.