Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopoty z instalacją LPG(auto gaśnie na luzie)

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów.

Piszę z prośbą o poradę. Kilka dni temu postanowiłem dokonać gruntownej renowacji instalacji LPG w mojej astrze 1.6 8V X16SZR. Instalka posiada reduktor Lovato, pozostałe części instalacji są równiez tej firmy. Pognałem więc do zakładu w którym LPG było montowane i opisałem dolegliwości autka czyli wysokie spalanie LPG, słabe osiągi na gazie i falowanie obrotów. Panowie stwierdzili, że trzeba zregenerować reduktor wymienić filterek i ustawić instalacje. Wymienione zostały membrany w reduktorze na orginalne firmy Lovato. Przejechałem się po zabiegach i stwierdziłem, że coś jest nie halo ponieważ auto gaśnie po zrzuceniu na luz. Początkowo nie dało się wogóle ujechać na gazie. Ustawienia instalacji zmieniali 3 albo 4 razy i nic się nie poprawiało. W końcu zdemontowali mikser, coś pokombinowali(niestety nie wiem dokładnie co) i ustawili instalkę jeszcze raz. W tej chwili jest lepiej tylko, że problem nie zniknął całkowicie. Silnik gaśnie gdy z biegu zrzucam na luz, nie dzieje się tak za każdym razem ale problem co jakiś czas występuje. Obroty spadają bardzo nisko aż w końcu silnik gaśnie. Dodam, że przed wizytą u gazownika takiego problemu nie miałem. Wymieniłem silnik krokowy oraz świecie i nie przyniosło to rezultatu. Problem występuje tylko podczas jazdy na LPG

Proszę o wskazanie co mogę jeszcze sprawdzić albo gdzie mam szukać przyczyny bo gazownik walczył 2 dni i nic nie wskurał. Może ktoś z was miał podobne przejścia i wie jak sobie z tym poradzić. Pozdrawiam i z góry Dziekuje

Napisano

Podstawowe pytanie. Czy dzieje się tak tylko w ruchu pojazdu czy także na postoju.

Napisano
  • Autor

Problem występuje podczas jazdy.

Napisano

> Problem występuje podczas jazdy.

Na pierwszy rzut oka to wydaje się, że po zdjęciu nogi z gazu ma na wolnych obrotach za mało gazu w stosunku do ilości zasysanego powietrza czyli zbyt ubogą mieszankę.

Sprawdź szczelność dolotu, czy wszystkie wężyki są prawidłowo pozakładane i czy nie są gdzieś uszkodzone.

Napisano

Jeżeli nie da się wyregulować trzeba skompensować ciśnienie na membranie II stopnia. Tu masz wątek o tym. Szukaj też w historii pod tematami kompensacja

Napisano

Wymiana krokowca i świec nie ma nic do gaśnięcia na LPG.

Mam taki silnik jak ty i niestety dopiero sam po lekturze wielu forum doprowadziłem do porządku.

1. Sprawdź czy masz założoną do obudowy filtra powietrza taką rurkę od strony przodu auta - jeżeli tak zdejmij ją bo jak nie masz kompensacji to będzie na luzie gasł.

2. Zmień gazownika bo to idealny silnik do zagazowania instalacją 2 generacji

3. Zakup interfejs do LPG i spróbuj sam pobawić się w regulację - nie jest to jakoś super trudne.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie da się wyregulować trzeba skompensować ciśnienie na

> membranie II stopnia.

Przejrzałem temat kompensacji i muszę sprawdzić dokładnie w aucie ale wydaje mi się, że mam jakąś rurkę podłączoną do przewodu powietrza jednak ona chyba nie prowadzi do reduktora...

>1. Sprawdź czy masz założoną do obudowy filtra powietrza taką rurkę od strony przodu auta - jeżeli tak zdejmij ją bo jak nie masz kompensacji to będzie na luzie gasł

Wyciągnęłem ten orginalny łącznik obudowy filtra powietrza z rurą przy grilu i skierowałem koncowkę ku górze tak żeby powietrze nie wpadało bezpośrednio do niego teraz sprawdzę czy się poprawi to chyba najłatwiejsza czynność...

Swoją drogą to tak można jeździć???

Napisano

"Wyciągnęłem ten orginalny łącznik obudowy filtra powietrza z rurą przy grilu i skierowałem koncowkę ku górze tak żeby powietrze nie wpadało bezpośrednio do niego teraz sprawdzę czy się poprawi to chyba najłatwiejsza czynność...

Swoją drogą to tak można jeździć??? ".

Podczas jazdy na gazie powietrze powinno być swobodnie zasysane, a nie wdmuchiwane. Gdybyś jeździł tylko na benzynie, to im więcej powietrza, tym lepiej, natomiast na gazie wdmuchiwanie powietrza powoduje zbyt ubogą mieszankę i silnik gaśnie smile.gif Skierowałeś dolot powietrza ku gorze i to powinno poprawić jazdę. Jak nie, to zrób to co pisali wcześniej koledzy smile.gif

Napisano
  • Autor

Panowie mam jeszcze dodatkowe pytanie związane z czujnikiem Halla. W jednym z wątków dotyczących podobnych problemów jak moje polecano sprawdzenie i ewentualnie oczyszczenie styków podłączenia gniazda czujnika Halla. Mnie się wydaje, że przyczyna klopotów leżąca w tym czujniku mogłaby być prawdopodobna gdyby kłopoty z gaśnięciem wystepowały zarówno podczas jazdy na gazie jak i na bęzynie. Czy może się mylę?? Swoją drogą to w którym miejscu szukać pod maską czujnika Halla??

Napisano

> Panowie mam jeszcze dodatkowe pytanie związane z czujnikiem Halla. W

> jednym z wątków dotyczących podobnych problemów jak moje

> polecano sprawdzenie i ewentualnie oczyszczenie styków

> podłączenia gniazda czujnika Halla. Mnie się wydaje, że

> przyczyna klopotów leżąca w tym czujniku mogłaby być

> prawdopodobna gdyby kłopoty z gaśnięciem wystepowały zarówno

> podczas jazdy na gazie jak i na bęzynie. Czy może się mylę??

> Swoją drogą to w którym miejscu szukać pod maską czujnika

> Halla??

Z tego co mi wiadomo w naszym silniku nie ma takiego czujnika bo jest DIS nono.gif

Napisano

> Wyciągnęłem ten orginalny łącznik obudowy filtra powietrza z rurą

> przy grilu i skierowałem koncowkę ku górze tak żeby powietrze

> nie wpadało bezpośrednio do niego teraz sprawdzę czy się poprawi

> to chyba najłatwiejsza czynność...

> Swoją drogą to tak można jeździć???

Można. Będzie troszkę słabszy bo będzie ciągnął gorące powietrze spod maski (problem głównie letniej pory), mniejsza będzie zdolność napełniania cylindrów przy większych prędkościach i otwartej przepustnicy (słabsze wyprzedzanie i Vmax).

Napisano

> Z tego co mi wiadomo w naszym silniku nie ma takiego czujnika bo jest

> DIS

hmm.gif nie ma czujnika wałka rozrządu? Co ma do tego fakt obecności DISa?

Napisano

> Mnie się wydaje, że

> przyczyna klopotów leżąca w tym czujniku mogłaby być

> prawdopodobna gdyby kłopoty z gaśnięciem wystepowały zarówno

> podczas jazdy na gazie jak i na bęzynie. Czy może się mylę??

nie mylisz się

> Swoją drogą to w którym miejscu szukać pod maską czujnika

> Halla??

temat na ten kącik

Napisano

> Wymiana krokowca i świec nie ma nic do gaśnięcia na LPG.

Ja miałem podobny objaw - gasł na luzie tylko na LPG i obroty lekko falowały.

Sama wymiana świec niewiele pomogła więc zdecydowałem się na wymianę fajek na cewkach i jak ręką odjął zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wyciągnęłem ten orginalny łącznik obudowy filtra powietrza z rurą

> przy grilu i skierowałem koncowkę ku górze tak żeby powietrze

> nie wpadało bezpośrednio do niego teraz sprawdzę czy się poprawi

Mam już odpowiedź. Niestety powyższy zabieg nie pomógł. Zrobiłem dziś trasę około 100 km. Niby na początku było ok ale kiedy silnik się porządnie rozgrzał to właściwie każde zrzucenie na luz skutkowało gaśnięciem silnika oczywiście podczas jazdy na LPG. Gdy przełączyłem na benzynkę to problem znikł.Tak siobie właśnie myśle, że to nie jest wina powietrza... Przed wizytą u gazownika i regeneracją reduktora nie miałem takiego problemu a łącznik między obudową filtra powietrza a rurą przy grilu był cały czas założony fabrycznie...

Może powyższe podsunie komuś jakieś rozwiązanie...?

Napisano

Podłączenie laptopa i looknięcie na pracę sondy i krokowca.

Napisano

> nie ma czujnika wałka rozrządu? Co ma do tego fakt obecności DISa?

Z tego co mi wiadomo czujnika Halla niema.

Jest jedynie czujnik położenia wału - chyba indukcyjny - na kole pasowym czy jak się to tam nazywa.

Czujnik halla był w modelach z aparatem zapłonowym w postaci kopółki, a w naszych silnikach jest zapłon elektroniczny DIS.

Co do gaśnięcia autka to jak w/w zabieg nie pomógł wniosek jest jeden - nieprawidłowo ustawiona instalacja LPG.

Trzeba jak kolega wspomniał laptop, program, interfejs i diagnostykę zrobić.

Napisano

> Z tego co mi wiadomo czujnika Halla niema.

> Jest jedynie czujnik położenia wału - chyba indukcyjny - na kole

> pasowym czy jak się to tam nazywa.

> Czujnik halla był w modelach z aparatem zapłonowym w postaci kopółki,

> a w naszych silnikach jest zapłon elektroniczny DIS.

Ja też mam zapłon sterowany elektronicznie i mam dwa czujniki - hallotronowy położenia wałka i indukcyjny położenia wału. Mam też "tzw." DIS bo jest to zintegrowany moduł cewki zapłonowej (bez elektroniki wewnątrz, czyli nie do końca DIS ale tak popularnie zwany) sterowany bezpośrednio z ECM.

Napisano

Przeglądnąłem schemat pod ten silnik i masz rację. Nie widzę tam hallotronowego czujnika położenia wałka rozrządu (camshaft). Jest tylko czujnik położenia wału(crankshaft).

Napisano
  • Autor

Na piatek 15.01 jestem umówiony na wizytę u gazownika i ma się tematem zająć.Do tego czasu muszę jeździć przez cały czas na benzynie bo na gazie się poprostu nie da...

Napisano
  • Autor

Samochód spędził dziś prawie cały dzień w warsztacie. Specjalista od autogazu wymontował stary reduktor i rozłożył w drobny mak. Do auta trafił nowy reduktor.Ustawiono instalacje ponownie. Według zapewnien stary reduktor po demontażu i rozłożeniu w opini fachowca nie budził zastrzeżeń. Odbrałem autko z nowym reduktorem i pojeżdziłem trochę aby sprawdzić czy jest poprawa. Nie miałem większych problemów. Samochód nie zgasł ani raz. Nie popadam jednak w hurra optymizm bo tak naprawdę to test będzie na dłuższej trasie w najbliższą niedzielę. Zaobserwowałem jednak, że obroty nie spadają już tak gwałtownie podczas wrzucenia na luz więc być może problem tkwił w samym reduktorze, który nie nadawal się już do regenearcji a do wymiany...

Chociaż nadal nie wiadomo czemu kłopoty nie występowały przed regeneracją...?

Napisano
  • Autor

Po przejechaniu dłuższej trasy nie miałem żadnych problemów z gasnącym silnikiem na wolnych obrotach. Wychodzi na to, że problem tkwił w reduktorze...

Napisano
  • Autor

Kolejny tydzień użytkowania auta i wyglada na to, że problem gasnącego silnika na wolnych obrotach zanikł. Zaobserwowałem za to wyższe spalanie muszę jeszcze pojeździć, żeby temat potwierdzić ale przed wymianą reduktora czyt.wizyta u gazownka na pełnym zbiorniku (30l) przejezdzałem 310-320 km teraz natomiast jakies 260-270 czyli około 50 km mniej. Czy możliwe aby gazownik ustawił wyższą dawkę gazu aby mieć pewność, że auto nie będzie gasło? Czy też poprostu z nowym reduktorem auto będzie więcej palić? Co o tym myślicie?

Napisano

>Czy możliwe

> aby gazownik ustawił wyższą dawkę gazu aby mieć pewność, że auto

> nie będzie gasło?

Możliwe. Ustawił na bogato. Trzeba się podpiąć pod AL700 i zobaczyć czy sonda oscyluje.

Napisano
  • Autor

Poniżej podaje link do zdjecia noewgo reduktora.Czy wskazana śrubka(czerwona strzałka na zdjęciu pierwszym) służy do regulacji? Jeśli tak co za jej pomocą można wyregulować iglicę czy napięcie membran a może jedno i drugie?Pytanie może trywialne ale ważne dla mnie może sam spróbuje znaleźć optymalne ustawienia, bo aktualne spalanie troche mnie trapi.Wkrecajac srubke zmniejszam dawke gazu a wykrecajac zwiekszam?Jak czułe są to ustawienia jeden obrót to dużo czy mało?

0343484bf964c6cbm.jpg

Inny widok reduktora

73d98076b0886e33m.jpg

Napisano

To nie kran do kręcenia. Jeżeli pracujesz na II generacji zdrowiej byłoby podglądnąć parametry pracy sondy lambda gdy chcesz coś kręcić na reduktorze. Mieszankę ustala ostatecznie silniczek krokowy wg wskazań sondy lambda, dlatego najpierw trzeba wiedzieć jak zachowuje się sygnał sondy lambda i jak pracuje silniczek krokowy. Wcześniej już o tym pisałem że trzeba by się podłączyć laptopem i zobaczyć co tam w ogóle jest nawyrabiane. Wg mojej oceny nie mogąc sobie poradzić z poprawnym ustawieniem (a bez kompensacji zapewne było to trudne) gazmen ustawił ci na bogato i cały czas jeździsz na bogatej mieszance, stąd duże spalanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.