Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saab/Opel 2.2 DTI (TID) - Opinie?

Featured Replies

Napisano

Silnik bodajże Opla, montowany też w Saabach np. 9-3 rocznik 2001, a mianowicie 2.2 DTI (TID) o mocy 125km (były też wersje około 116km).

Co możecie mi powiedzieć o trwałości tego silnika? Awaryjności? Typowych usterek? Ma on koło dwumasowe?

No po prostu powiedzcie coś o nim, bo nigdzie niczego nie moge wyczytać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Muszę się przyznać, że na AK nie szukałem zlosnik.gif

A jakoś cała tą wielką wiedzę, można streścić w klku zdaniach?

Napisano

> Muszę się przyznać, że na AK nie szukałem

> A jakoś cała tą wielką wiedzę, można streścić w klku zdaniach?

Sama mechanika silnika jest ok ,czasem padnie napinacz od łańcucha . Reszta jak w większosći innych aut grinser006.gif Najgorzej wygląda ukł .zasilania paliwa : pompa wtryskowa , szczelność układu miedzy pompa a wtryskami waytogo.gif czasem urwie sie swieca żarowa grinser006.gif . w zawieszeniu to chyba najczęściej padaja tylne wahacze poprzeczne ( banany )

Napisano

> Silnik bodajże Opla, montowany też w Saabach np. 9-3 rocznik 2001, a

> mianowicie 2.2 DTI (TID) o mocy 125km (były też wersje około

> 116km).

> Co możecie mi powiedzieć o trwałości tego silnika? Awaryjności?

lepiej kupić z fiatowskim 1,9 multijet 150KM

Napisano

Miałem ten silnik w służbowej Viki i nie byłem zadowolony pod względem osiągów.

Jak na 2.2 125KM osiągi miał kiepskie i kultura pracy była daleka od ideału i jakoś brakowało mi wigoru.

Passat 1.9 TDI 110Km,którym wcześniej jeździłem miał lepsze osiągi i spalanie średnio o 1.5l mniejsze.

Teraz pomykam Avensisem 2.2 D4D 150Km i ten silnik jest rewelacyjny. Jest cichutki, zbiera się o wiele lepiej a spalanie ma na takim samym poziomie co Oplowskie 2.2

Viki przejechałem 100kkm bez usterki.

Napisano

> Silnik bodajże Opla, montowany też w Saabach np. 9-3 rocznik 2001, a

> mianowicie 2.2 DTI (TID) o mocy 125km (były też wersje około

> 116km).

> Co możecie mi powiedzieć o trwałości tego silnika? Awaryjności?

> Typowych usterek? Ma on koło dwumasowe?

> No po prostu powiedzcie coś o nim, bo nigdzie niczego nie moge

> wyczytać

Od około 2 lat użytkuje Vectre z takim silnikiem na co dzień. Co prawda robię śmiesznie małe przebiegi (dużo mniej niż 10 tyś km rocznie), ale sprawuje sie dobrze. Kupiłem ją z uszkodzonym silnikiem (nieświadomie), ale po naprawie silnik nie sprawia żadnych problemów. Dynamika jak dla mnie niezla/wystarcza, spalanie tez w normie. W zasadzie tylko leję paliwo i zmieniam olej oraz filtry.

Planowałem jesienią sprzedac moja Vectrę ze względu na brak uzasadnienia ekonomicznego i aspiracje na posiadanie czegoś bardziej wyjątkowego, ale niestety rynek jest jaki jest sick.gif W związku z tym, że auto sprawuje sie dobrze - pomimo "przejśc" - odkładam sprzedaż na bliżej nieokreśloną przyszłość. zlosnik.gif

Dobrym źródłem informacji są fora (w tym jedno wspomniane przez jednego z kolegów). W temacie Opla i DTI panuje przekonanie o awaryjności pompy wtryskowej, ale wydaje mi się że może to być związane z zaniedbaniami (np. nieusunięte nieszczelności układu zasilania paliwem) - teorii na to jest wiele zlosnik.gif. Podsumowując - zapoznanie się z informacjami na dedykowanych forach jest na pewno dobrym pomysłem. Ja zawszę biorę poprawkę na to, że ludzie u nas częściej piszą o swoich problemach niż o ich braku...

Pozdrawiam,

G.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.