Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 300 a instalacja turbo

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Bo troche juz poczytalem i teraz rodza sie watpliwosci. Kolega wklada osprzet turbo do Cinquecento sportinga 1.1 i pewnych nie znanych mi wzgledow chce to wszystko wysterowac na gazie przy uzyciu staga 300. Czy wogule warto inwestowac w tego Staga ? Poniewaz kolega chce tego uzyc poniewaz posiada juz sekwencje z tym sterownikiem golfie vr6 i jest bardzo zadowolony.

Interesuje go np. taki zestaw: klik .

I do tego jesli dobrze rozumiem: czerwone valteki, reduktor trzeba zmienic pod turbo prawda (moc ok 150KM) no i poniej odpowiednie dysze. Czy taki zestaw sie nada czy trzeba czego innego szukac. Chodzi glownie, aby kolega mogl to wlasnorecznie ustawiac a jest juz w tym obeznany na podstawie swojego auta i dlatego chce zaaplikowac taki gas.

Napisano

Rozumiem, że cienias jest MPI?

Ktoś tu wspomianał o takim zestawie jeźdźącym, więc pewnie się da.

Czerwony Valtek przy fiatowskim MPI nie dędzie dobry, bo to chyba full-group jest.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że cienias jest MPI?

> Ktoś tu wspomianał o takim zestawie jeźdźącym, więc pewnie się da.

> Czerwony Valtek przy fiatowskim MPI nie dędzie dobry, bo to chyba

> full-group jest.

no ale fiatowskie MPI 1.2 MPI 75KM leje wszystkimi wtryskiwaczami rowno

Napisano

Czyli full-group. Więc na pewno nie czerwony Valtek. To pierwsza sprawa.

A Wy to chcecie z jednopunkta wysterowywać?

Napisano
  • Autor

> Czyli full-group. Więc na pewno nie czerwony Valtek. To pierwsza

> sprawa.

> A Wy to chcecie z jednopunkta wysterowywać?

nie, seryjnie jest wielopunktowy wtrysk i tak samo bysmy chcieli zrobic przy gazie. W taki razie jaka listwe zastosowac ??

Napisano

> nie, seryjnie jest wielopunktowy wtrysk i tak samo bysmy chcieli

> zrobic przy gazie.

Wydawało mi się po prostu że CC 1.1 miał jednopunkta. hmm.gif

Z drugiej strony nowsze 1.1 we fiatach (np. Seicento), to pełna sekwencja. Na pewno nie full-group

W taki razie jaka listwe zastosowac ??

Możesz żółte Valteki smile.gif, a jak chcesz coś ambitniejszego, to radziłbym poczekać na opinie kogoś bardziej obeznanego z tematem.

Napisano
  • Autor

> Wydawało mi się po prostu że CC 1.1 miał jednopunkta.

> Z drugiej strony nowsze 1.1 we fiatach (np. Seicento), to pełna

> sekwencja. Na pewno nie full-group

> W taki razie jaka listwe zastosowac ??

> Możesz żółte Valteki , a jak chcesz coś ambitniejszego, to radziłbym

> poczekać na opinie kogoś bardziej obeznanego z tematem.

silnik z punto 1.2 MPI 75KM, wszystkie wtryski leja rowno.

Z tego co czytam zolte valteki szybko padaja lub cos, dobrze czytalem??

Napisano

> silnik z punto 1.2 MPI 75KM, wszystkie wtryski leja rowno.

Piszesz w pierwszym poście o CC Sporting 1.1, dlatego mam wątpliwości, co jest grane.

> Z tego co czytam zolte valteki szybko padaja lub cos, dobrze

> czytalem??

Tak, ale jak masz wtrysk full-group, albo tzw.półsekwencję, to czerwone (3Ohm) się nie nadają. Może ewentualnie szare 2 Ohm. Nie wiem, czy nie zastępują nimi żółtych, które miały 1 Ohm cewki.

Napisano
  • Autor

> Piszesz w pierwszym poście o CC Sporting 1.1, dlatego mam

> wątpliwości, co jest grane.

> Tak, ale jak masz wtrysk full-group, albo tzw.półsekwencję, to

> czerwone (3Ohm) się nie nadają. Może ewentualnie szare 2 Ohm.

> Nie wiem, czy nie zastępują nimi żółtych, które miały 1 Ohm

> cewki.

literowka. Czyli bedzie szukac szarych valtekow i cos moze uda sie wystroic. teraz inne pytanie. Dysze, jak poprawnie doprac srednice ?? Metoda prob i bledow czy jest jakis wzor na to ??

Napisano

> literowka. Czyli bedzie szukac szarych valtekow i cos moze uda sie

> wystroic. teraz inne pytanie. Dysze, jak poprawnie doprac

> srednice ?? Metoda prob i bledow czy jest jakis wzor na to ??

283278241-dysze.JPG

benzyna będzie remapowana czy świnia jakaś?

post-119985-1435250603266_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> benzyna będzie remapowana czy świnia jakaś?

do benzyny bedzie wstawiony jeszcze 5 wtrysk z SPI na maksymalnie skreconym regulatorze, a jesli wtedy bedzie jeszcze zbyt bogato to bedziemy myslec o czyms innym, bo nie ma co sie bawic w re-map jak bedzie na gazie jezdzone

Napisano

> do benzyny bedzie wstawiony jeszcze 5 wtrysk z SPI na maksymalnie

> skreconym regulatorze, a jesli wtedy bedzie jeszcze zbyt bogato

> to bedziemy myslec o czyms innym, bo nie ma co sie bawic w

> re-map jak bedzie na gazie jezdzone

to będzie ciężka sprawa, jak nie będzie remapu to ze stagiem nic nie zrobisz bo stag czyta czasy wtrysku benzyny i na tej podstawie ustala czasy wtrysku lpg. wiem bo sam przerabiałem ten temat. jest kilka możliwości:

-zremapować benzyne i wtedy założyc staga tak jak bozia przykazała (tak jest we wszystkich seryjnie turbionych autach),

-wytroić benę świnią a reszta j.w

-założyć gaz na blosie i beny nie stroić (wiele autek tak śmiga)

-założyc staga ale z dyszami i parownikiem do seryjnej mocy 1.2 a w nadciśnieniu dolewać benzyną (dodatkowe wtryski na dolocie sterowane świnią) w efekcie auto jedzie na 2 paliwach jednocześnie (jeździłem tak swego czasu dla testów i było waytogo.gif)

-wysterować wtryski gazowe bezpośrednio z ecumastera (będę dopiero testował na wiosnę jak to będzie jeździć)

-nie zakładać staga tylko AG Zenit. (podobno ma on możliwość zrobienia mapowania niezależnie od map benzynowych)

z tym zenitem musisz pisać do Felix'a lub sydney_20, oni mieli p2 właśnie na takim sterowniku i benzyne mieli nie wystrojoną i z tego co z nimi korespondowałem było ok.

Napisano

> Czyli full-group. Więc na pewno nie czerwony Valtek. To pierwsza sprawa.

Dlaczego nie ...

Przy stag4-tym jest podobno opcja przerobienia full-group noPb na pełną sekwencję LPG ...

Może warto pójść w ta stronę - wtedy wtryski będą mniej obciążone i można dać nawet czerwone ...

Napisano

Teoretycznie tak, ale w praktyce to podobno nie za bardzo działa.

Z resztą, jak Koledzy tak rzeźbią, to akurat ten element instalacji wypada mieć pewny (w miarę) żeby się nie pogubić. smile.gif

Napisano

> Teoretycznie tak, ale w praktyce to podobno nie za bardzo działa.

Cenna uwaga - trzeba by bardziej dopytać czy i jak to się sprawuje w praktyce, bo polecam bratu takie coś do BX na wielopunkcie, a nie chciałbym go wrzucić na minę ...

> Z resztą, jak Koledzy tak rzeźbią, to akurat ten element instalacji wypada mieć pewny (w miarę) żeby się nie pogubić.

Tak, potem doczytałem jeszcze o 5 wtryskiwaczu - sprawa się komplikuje ...

Warto w takim przypadku mieć komputer lpg sterujący wtryskiwaczami 1-1, a nie tak, że sygnał z pierwszego wtryskiwacza benzyny podawany jest na wszystkie wtryski lpg - tak jest w stag300, ale w stag300plus już chyba nie ...

Napisano

> Cenna uwaga - trzeba by bardziej dopytać czy i jak to się sprawuje w

> praktyce, bo polecam bratu takie coś do BX na wielopunkcie, a

> nie chciałbym go wrzucić na minę ...

Miną to może nie jest, ale panaceum też nie bardzo. Nie zrobi się w ten sposób sekwencji z półsekwencji na przykład. Zauważ, że nie ma identyfikacji cylindrów, więc w zależności od tego jak się to uruchomi wtrysk gazu możesz mieć w położeniu A wału korbowego lub 360 deg później. Raz zawór dolotowy będzie otwarty. Innym razem nie. Może to generować jakieś problemy.

> Tak, potem doczytałem jeszcze o 5 wtryskiwaczu - sprawa się

> komplikuje ...

> Warto w takim przypadku mieć komputer lpg sterujący wtryskiwaczami

> 1-1, a nie tak, że sygnał z pierwszego wtryskiwacza benzyny

> podawany jest na wszystkie wtryski lpg - tak jest w stag300, ale

> w stag300plus już chyba nie ...

Jeśli byłoby to moje auto, to wolałbym jednak wystroić go na benzynie, a dopiero potem ewentualnie babrać się gazem. Takie moje zdanie.

Napisano

> ... Zauważ, że nie ma identyfikacji cylindrów, więc w zależności od tego jak się to uruchomi wtrysk gazu możesz mieć w położeniu A wału korbowego lub 360 deg później ...

Właśnie zastanawiam się czy nie da się tego zrobić dokładnie - podawać impuls z pierwszej cewki, wprowadzić do komputera kolejność zapłonu lub odpowiednio podłączyć kolejność przy kolektorze i wtedy wtrysk będzie przed otwarciem zaworu ...

> Jeśli byłoby to moje auto, to wolałbym jednak wystroić go na benzynie, a dopiero potem ewentualnie babrać się gazem. Takie moje zdanie.

Też polecam najpierw zgranie turbo na benzynie, a potem podłączenie i strojenie lpg.

Najtańsze rozwiązanie jest z BLOSem, ale nie każdy je akceptuje i trzeba to dobrze zrobić ...

Napisano

> Właśnie zastanawiam się czy nie da się tego zrobić dokładnie -

> podawać impuls z pierwszej cewki, wprowadzić do komputera

> kolejność zapłonu lub odpowiednio podłączyć kolejność przy

> kolektorze i wtedy wtrysk będzie przed otwarciem zaworu ...

O ile cewka nie jest typu DIS. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.