Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodne powietrze

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.Mam kolejny problem z moją asterką.Mianowicie gdy silnik ma około 90 stopni temperatury to z nawiewów leci ciepłe powietrze.Jednak gdy temperatura skoczy do prawie 100 stopni zaczyna lecieć chłodne.Taki stan trwa aż do włączenia wentylatora.Po spadku temperatury z powrotem zaczyna lecieć ciepłe powietrze.Co może powodować taki stan?Dodam jeszcze że na wskaźniku temperatura bardzo mi skacze-od 90 do 100 stopni i silnik bardzo szybko się nagrzewa.

Napisano

Jesli byla niedawna ingerencja w ukald chlodzenia zwiazana z pozbyciem sie plynu z ukladu, to proponowalbym najpierw odpowietrzyc uklad. jesli to nie pomoze, sprawdzic uklad na okolicznosc uszkodzenia UPG (czyli macanie wezy -czy twarde lub miekkie, badanie zmyslem powonienia oparow ze zbiornika wyrownawczego-jesli zapach jest adekwatnu do zapachu spalin lub benzyny, to nalezy rozwazyc uszkodzenie UPG). Po wykonaniu powyzsych czynnosci napisz o wynikach. Nalzey rowniez brac pod uwage usterke termostatu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie było żadnej ingerencji w układ.A węże są miękkie.Sprawdzałem bo myślałem o uszczelce pod głowicą.Płyn ma też normalny zamach.

Napisano

Proponuje wymienic termostat, tylko nie na Wahlera, bo sie zrazilem.

Pozdrawiam

Napisano

> Proponuje wymienic termostat, tylko nie na Wahlera, bo sie zrazilem.

> Pozdrawiam

nie mogę zrozumiec jaki jest związek skutkowo-przyczynowy pomiędzy padniętym termostatem a tym, że raz wieje ciepłym a raz zimnym szczególnie gdy wskaźnik temp. pokazuje 100 st.??

Nie mysl , że czepiam się tylko poprostu jestem ciekaw...

Napisano

> Witam wszystkich.Mam kolejny problem z moją asterką.Mianowicie gdy

> silnik ma około 90 stopni temperatury to z nawiewów leci ciepłe

> powietrze.Jednak gdy temperatura skoczy do prawie 100 stopni

> zaczyna lecieć chłodne.Taki stan trwa aż do włączenia

> wentylatora...

Jasne jest dla mnie, że UPG nie ma żadnego związku z brakiem grzania przez układ ogrzewania. Jeśli włącza się wentylator, to jasne jest, że zarówno w małym, jak i w dużym obwodzie płyn jest prawie wrzący.

IMO są możliwe dwa powody:

1. zamulona nagrzewnica

2. uszkodzone sterowanie klapek powietrza płynącego przez nagrzewnicę.

Napisano
  • Autor

Nagrzewnica chyba nie powinna być zamulona bo do temperatury 90 stopni ogrzewanie działa.Problem pojawia sie powyżej 90 stopni

Napisano

Przerzucilismy juz tyle dziwnych przypadkow, gdzie padniete UPG zapowietrzalo uklad chlodzenia ( i tym samym brak ogrzewania) lub odwrotnie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przerzucilismy juz tyle dziwnych przypadkow, gdzie padniete UPG

> zapowietrzalo uklad chlodzenia ( i tym samym brak ogrzewania)

> lub odwrotnie...

> Pozdrawiam

UPG??czyli co masz konkretnie na myśli?Jeśli to głupie pytanie to przepraszam ale dopiero zapoznaję się tym forum

Napisano

> UPG??czyli co masz konkretnie na myśli?Jeśli to głupie pytanie to

> przepraszam ale dopiero zapoznaję się tym forum

Usterka UPG w Twoim przypadku to mozliwosc ekstremalna, proponuje jak wyzej podmienic termostat (prose do wykonania). Ale najpierw sprobuj przedmuchac nagrzewnice sprezonym powietrzem, jak sugeruje kolega Graf. Jesli bedzie drozna, podmien termostat. Zacznij od rozwiazan najprostszych.

Pozdrawiam

Napisano

> UPG??czyli co masz konkretnie na myśli?

Uszczelka Pod Głowicą... grinser006.gif

Napisano

> Przerzucilismy juz tyle dziwnych przypadkow, gdzie padniete UPG

> zapowietrzalo uklad chlodzenia ( i tym samym brak ogrzewania)

> lub odwrotnie...

> Pozdrawiam

ok.gif

Napisano

> proponuje jak

> wyzej podmienic termostat

a ja dalej prosze o wytłumaczenie co ma termostat do opisanych objawów, bo odkąd napisałeś o nim to cały czas myslę i nic nie moge wymysleć jaki to ma związek... sciana.gif

Napisano

> a ja dalej prosze o wytłumaczenie co ma termostat do opisanych

> objawów, bo odkąd napisałeś o nim to cały czas myslę i nic nie

> moge wymysleć jaki to ma związek...

Tak jest z diagnozami na odleglosc....nie ra mielismy przypadki, ze temperatura na wskazniku, nomen omen prawidlowa, a ogrzewania brak i plyn sie nie gotuje. Nie raz trafialo sie, ze po wymianie termostatu, wszystko wracalo do normy ogrzewanie bylo, nie raz trafialo sie, ze w/w warunkach nadal bylo to samo...i badz tu madry....

Dlatego tez proponuje na sam poczatek sprobowac odpowietrzyc uklad chlodzenia, jesli nie pomoze, podmienic termostat, jesli nie pomoze, przedmuchac nagrzewnice, jesli nie pomoze, sprawdzic na obecnosc CO2 w ukladzie chlodzenia. Zaczynamy od opcji najtanszej, mozliwej do wykonania w warunkach garazowych.

Pozdrawiam

Napisano

> Tak jest z diagnozami na odleglosc....nie ra mielismy przypadki, ze

> temperatura na wskazniku, nomen omen prawidlowa, a ogrzewania

> brak i plyn sie nie gotuje. Nie raz trafialo sie, ze po wymianie

> termostatu, wszystko wracalo do normy ogrzewanie bylo, nie raz

> trafialo sie, ze w/w warunkach nadal bylo to samo...i badz tu

> madry....

> Dlatego tez proponuje na sam poczatek sprobowac odpowietrzyc uklad

> chlodzenia, jesli nie pomoze, podmienic termostat, jesli nie

> pomoze, przedmuchac nagrzewnice, jesli nie pomoze, sprawdzic na

> obecnosc CO2 w ukladzie chlodzenia. Zaczynamy od opcji

> najtanszej, mozliwej do wykonania w warunkach garazowych.

> Pozdrawiam

tak też podejrzewałem, że diagnoza opiera się na zasadzie eliminacji poszczególnych mozliwych "awarii" ale wolałem sie upewnić, bo może coś nowego dowiedziałbym się w tym temacie...

wiedzy nigdy za dużo... wink.gif

Napisano

> tak też podejrzewałem, że diagnoza opiera się na zasadzie eliminacji

> poszczególnych mozliwych "awarii"

Tylko ze w takich przypadkach nalezy robic to jak najmniejszym nakladem kosztow (w tym przypadku bedzie to koszt termostatu) we wlasnym zakresie, jesli wyczerpiemy zakres diagnostyki we wlasnym garazu, nalezy poszukac innych opcji. Istotna jest poprawna diagnoza (bo mozna elementy wymieniac i wymieniac...), co na odleglosc nie zawsze jest mozliwe. Mielismy do czynienia z szeroka gama przypadkow, jak w/w, ale zawsze staralismy sie dojsc do prawdy, nieraz nieoczywistej, jak najmniejszym kosztem obcaizajacym klienta.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie informacje.Powiedzcie mi jeszcze jak odpowietrzyć układ.Myślałem do tej pory że on sam się odpowietrza poprzez korek w zbiorniczku wyrównawczym

Napisano

> Dzięki za wszystkie informacje.Powiedzcie mi jeszcze jak odpowietrzyć

> układ.Myślałem do tej pory że on sam się odpowietrza poprzez

> korek w zbiorniczku wyrównawczym

w 1,8 z tego co kojarze odpowietrza sie sam przy nagrzewaniu poprzez korek...

podobnie jak u mnie...

Napisano

> bo sam się odpowietrza i korek nie ma z tym nic wspólnego

a niby którędy powietrze ucieka z układu??

Napisano

Nadmienie rowniez, iz korek zbiornika wyrownawczego powinien byc sprawny....

Pozdrawiam

Napisano

> a niby którędy powietrze ucieka z układu??

w small block'ach odkręcasz czujnik temp. na zegary żeby powietrze uciekło...

w big block'ach nie odkręcasz niczego i układ się odpowietrza... idea.gifzlosnik.gif

Napisano

> w big block'ach nie odkręcasz niczego i układ się odpowietrza...

ale którędy?? wink.gif

Napisano

> w small block'ach odkręcasz czujnik temp. na zegary żeby powietrze uciekło...

Ja u siebie nie odkręcam czujnika. Leję zbiorniczek pod korek, odpalam silnik i czekam, często pompując świńskim ogonem. W zasadzie już podczas pierwszej minuty uzupełniam poziom płynu (póki zimny silnik). Kiedy termostat się otworzy i płyn się wymieni, zakręcam zbiorniczek i czekam aż włączy się wiatrak, co jakiś czas pompując ogonem. Po wyłączeniu wiatraka gaszę silnik i gotowe. Czekam aż ostygnie i ewentualnie ustalam poziom płynu.

Pozdroofka

Napisano

> tędy, którędy wlewasz płyn...

wiesz, nie każdemu może przyjśc do głowy , że płyn wlewa do zbironiczka wyrównawczego więc nie jest to odpowiedź dokładna... hahaha.gif

Napisano

> Ja u siebie nie odkręcam czujnika. Leję zbiorniczek pod korek,

> odpalam silnik i czekam, często pompując świńskim ogonem. W

> zasadzie już podczas pierwszej minuty uzupełniam poziom płynu

> (póki zimny silnik). Kiedy termostat się otworzy i płyn się

> wymieni, zakręcam zbiorniczek i czekam aż włączy się wiatrak, co

> jakiś czas pompując ogonem. Po wyłączeniu wiatraka gaszę silnik

> i gotowe. Czekam aż ostygnie i ewentualnie ustalam poziom płynu.

> Pozdroofka

a ja tylko włączam silnik i siedzę i popijam zimne piwko niczym się zagrzeje silnik... yay.gif

Napisano

> Ja u siebie nie odkręcam czujnika.

czytałem już o tym... zlosnik.gif

swego czasu sam tak zalewałem u siebie układ ok.gif

Napisano

> czytałem już o tym...

> swego czasu sam tak zalewałem u siebie układ

A czy odkręcanie czujnika temp. Nie jest łatwiejszą i szybszą metodą??

Jedyny problem jaki może nas spotkać przy odkręcaniu to ukręcenie czujnika, ale z tym też łatwo się uporać.

PZDR VEN

Napisano

> Nie jest łatwiejszą i szybszą

> metodą??

Dlaczego łatwiejszą? Trzeba mieć klucz, to raz. Dwa, że nie zawsze da się wykręcić czujnik nie ukręcając go. Trzy (dla mnie najwazniejsze) otworem po czujniku zawsze leje się płyn a ja nie lubię syfu wink.gif. Po czwarte, najwyższym punktem układu jest zbiorniczek, a nie czujnik.

Zastanawiam się też, dlaczego miałoby być to szybsze...

A tak prawdę mówiąc, to myślę, że to wykręcenie czujnika czy odkręcanie zbiorniczka to i tak psu na budę, bo układ i bez tego się odpowietrzy smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Faktycznie racjonalne argumenty podałeś.

Zawsze jak wymieniałem płyn chłodzący, odkręcałem ten czujnik - nigdy nie miałem problemu z odkręceniem, tylko słyszałem że bywają z tym problemy. Klucz zawsze się u mnie znajdzie (nawet regulowany podejdzie), z tym syfem to bez przesady to nie olej - poza tym powód aby silnik umyć teraz 14 w lidlu bedzie oferta z kosmetykami do auta i bedzie rewelacyjny środek do mycia silnikow zeby.GIF

A tak wracając do metody - odkręcania czujnika zdaje się jest polecane przez Etzolda, zawsze jak odpowietrzałem to właśnie w ten sposób bez specjalnego nagrzewania itd... po prostu jechałem w drogę.

PZDR VEN

Napisano

> nigdy nie miałem problemu z odkręceniem

A to dlatego, bo:

> Zawsze jak wymieniałem płyn chłodzący, odkręcałem ten czujnik

wink.gif

> teraz 14 w lidlu bedzie oferta z kosmetykami do auta i bedzie rewelacyjny środek do mycia

> silnikow

Zainteresuj się też pianką do mysia szyb. Rewelacja. W tej chwili nie mam czasu opisywać dlaczego grinser006.gif

> zawsze jak odpowietrzałem to właśnie w ten sposób bez specjalnego nagrzewania itd...

Bez nagrzewania? Zapomniałeś, że termostat zamknięty? wink.gif

> po prostu jechałem w drogę.

A wtedy odpowietrzało się samo wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bez nagrzewania? Zapomniałeś, że termostat zamknięty?

No bez nagrzewania, tylko poźniej po trasie zastanawiałem się gdzie uciekło mi trochę płynu - dolewałem i jest ok - nie mam problemu żadnego z chłodzeniem.

Napisano

> tylko poźniej po trasie zastanawiałem się gdzie uciekło mi trochę płynu

O to to... smile.gif Toż mówię, że te nasze metody odpowietrzania to tylko tak dla "spokojności sumienia" wink.gif I tak by się samo odpowietrzyło.

> dolewałem i jest ok

O widzisz... A jak odpowietrzasz przez zbiorniczek, to nie musisz dolewać po trasie, bo procedurę odpowietrzania kończysz dolaniem płynu 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Toż mówię, że te nasze metody odpowietrzania to tylko tak

> dla "spokojności sumienia" I tak by się samo odpowietrzyło.

Dobrze, że jednak mam ten nawyk zaglądania pod maskę co jakieś 2 - 3 tysiące kilometrów, aby sprawdzić stan płynów - no ale następną wymianę płynu chłodzącego i odpowietrzenie przeprowadzę właśnie w opisany sposób - wtedy się okaże czy aby napewno nie ucieka mi gdzieś płyn. Dzięki wielkie i pozdrawiam VEN

Napisano

> 2 - 3 tysiące kilometrów,

ja też zaglądam co 2-3

dni wink.gif

jakis taki nawyk mi pozostał...

Napisano
  • Autor

Panowie dzisiaj właśnie zmierzyłem kompresje.Waha się od 11,5 do 13 więc wychodzi na to że problem z ogrzewanie i szybkim nagrzewaniem silnika nie jest związany z UPG.Co myślicie o walniętej pompie wody?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.