Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bliskie spotkanie III go stopnia z sarenką ...

Featured Replies

Napisano

no i stało sie ... było ciemno... wracałem z rodziną z cmentarza , gdy nagle przed maskę wyskoczyło mi coś dużego szarego z białym ogonem na tyłku.... kontra w lewo i prawie ulga gdy nagle coś drugiego szarego... tyle że mniejszego... brzdęk szkła łomot... i stoję po jakiś 30 metrach... ryku dziecka w foteliku długo nie zapomne .... ryku... bo to nie był płacz.... stanąłem przed maską ... prawa lampa do wymiany... przedni zderzak poszeeedł... w pi...du ... maska do klepamia i błotnik prawy też zarobił... poszedłem te trzydzieści metrów w ciemność i stanąłem nad rowem nad zwierzęciem które dogorywało... i na ch.. ci to było ? zapytałem go bardziej retorycznie niż żebm liczył na odpowiedź... zazwoniłem na policję niech - dobija bydlę ... przyjechali ... spisali.. pokiwali głowami powiedzieli że koła łowieckie ani lasy państwowe nie są ubezpieczone od takich wypadków... i tyle... przynajmniej miałem wymówkę dla dziecka że to panowie policjanci przyjechali po sarenkę i zaraz zawiozą ją do szpitala.... dobrze że chłodnica nie ucierpiała... włożyłem palec... od blachy zostało jakieś 0.5 cm do żeberek... uff... a potem po chwili oblało mnie potem kiedy uświadomiłem sobie że to pierwsze bydle było ze trzy razy większe... pewnie to była matka tej sarny co ją trafiłem... i że mogłobyć o wiele , wiele gorzej ....

ale do rzeczy teraz pytanie właściwe... czy komuś kiedyś zdarzyło się kupić lampę do BBM bez silniczka regulacji wysokości oświetlenia ( np na Allegro ) i przekładać go z tej do wyrzucenia do tej nowo zakupionej - bo ja siedzę teraz i tak patrzę i nie bardzo wiem jak się zabrać za demontaż owego silniczka a drugie pytanie tyczy się malowania zderzaka i tego jaki podkład pod lakier będzie najlepszy czyli taki od którego farba po miesiącu nie odlezie.... pozdrawiam... i z góry dziękuje za rady...

Napisano

wspolczuje... jakies dwa tygodnie temu mialem "okazje" dzibnac taaka sarenke ale byla jedna tylko wiec jedna katra wystarczyla...

Napisano

no jak na dzien dobry to faktycznie nieciekawie...

Napisano

Wspolczuje. Silniczki lamp zdejmujesz przekrecajac je o 90*. 0 problemow przy adaptacji nowej lampy. Proponuje zmiane na soczewki ok.gif

Napisano

Współczuje wiem jaki to ból!

Mnie też podobne zdarzenie dopadło tylko mam mniejsze szkody bo pies był nie za duży, ale pękł mi zderzak i teraz się zastanawiam, czy kupic uzywańca czy go kleić?

Napisano

Witaj!

Jak wyjdziesz z szoku to uzupełnij profil

miesiąc temu też miałem podobny przypadek ale skutki lżejsze.

Przy prędkosci 50 km/h w swiatłach zobaczyłem sarenkę wyskakująca z arośli .Po hamulcach i sarenka dotknąwszy zderzaka oddaliła się w podskokach.

Moje straty złamana podkładka pod tablicą i wgięta tabliczka, zderzak nieruszony

Napisano

Wyrazy współczucia.

Ciesz się że skończyło się to tylko w taki sposób.Kilka lat temu miałem podobną sytuacje. Jechałem sobie z Poznania do Wronek favoritką.Prędkość coś koło 100 długie załączone.W odległości ok. 20-30 m przed autkiem na drogę wyskakuje sarenka (sarenka??? to jakieś bydle było) i oczywiście zamiast przebiec przez drogę staneła w świetle reflektorów.Delikatnie na hamulec kontra na lewo już podobnie jak Ty robie uff a tu sarenka wychodząc ze snopa światła chyba się wkońcu zdecydowała przejść na drugą stronę i wskoczyła mi na maske.Miałem poprostu wrażenie że prawa strona auta została zatrzymana praktycznie natychmiastowo.Skodzinka zrobiła 2 albo 3 bączki i staneła.Na całe szczęście żę nic innego nie jechało po pewnie zostrał bym zmieciony i nikt ze mną nie jechał bo sarna dosłownie usiadła sobie na siedzeniu pasażera. Gdyby był pasażer obok kierowcy to sobie poprostu tego nie wyobrażam. Najgorsze jednak było dla mnie to przerażenie tej sarny, gdyż ona jakoś tak wskoczyła żę zawineła się na prawym słupku wpadła troszkę do środka ale jej głowa w momencie uderzenia znalazła się tuż przed moimi oczami.Do tego jeszcze ten widok jak już wyszedłem z auta jak próbowała się pozbierać. Poprostu niegdy nie zapomne tych oczu i jej prób ucieczki.

Jak wysiadłem z auta nogi miałem jak z gumy. Na drugi dzień do roboty pojechałem autobusem, przegapiłem swój przystanek a ubrany byłem na cebulke bo było mi zimno (skóra, golf, polar, a to był weekend majowy).Czy przeżyła nie wiem bo po kilku próbach wstała kuśtykając i zwiałą na pole jak później gliny przyjechały szperaczem szukali ale nic nie było widać.

Autko wyglądało masakrycznie,Prawy błotnik, prawa część maski prawe przednie drzwi z lusterkiem (luterko w sumie po oderwaniu zrobiło w drzwiach najwięcej szkód), szyba w pajęczynkę, popękany plastik na podsufitówce, wgnieciony dach do wnętrza auta z przesunięciem i jakieś 10-15 cm.

pozdrówka

Napisano

> Wyrazy współczucia.

> Ciesz się że skończyło się to tylko w taki sposób.

Tak miałem szczęście bo szosa biegła przez las mocnymi zakrętasami i nie dało się szybciej jechać, niż 50

Napisano

znam to i ja, głupie zwierze zawsze włazi w reflektory. Sarna pojawiła się na drodze 50 m przed maską, 110-120 km/h, hamowanie z próbą ominięcia zakończyło się bliższym spotkaniem. Na szczęście AR hamulce ma dobre i pękł tylko zderzak, atrapa i zbity reflektor przeciwmgłowy od sarniego kopyta. Do tej pory mam też odbite rogi na masce w mojej AR zlosnik.gif ... chyba to był jednak jeleń hmm.gif

Napisano

No to miałem wiekszego farta - w sobotę 22 października zabiłem sarnę w Tychach - moja Brava wyszła prawie bez szwanku - rysa na przednim lewym błotniku... Męczyła się prawie pół godziny - zanim przyjechał piajany leśnik ściągnięty przez policję to już zdechła...

Napisano

Sarna to nic.Wobrazcie sobie ze moj koles w niedziele w nocy jadac do poznania VW Transporter T4 chcial zabic atakujaca go ose w kabinie.Wynikiem czego zlapal prawy, kolem pobocze, odbil w lewo, widzac ze leci na slup po drogiej stronie drgi odbij znowu w prawo po czym bus stracil rownowage i podbil sie do gory przekrecajac sie w powietrzu i iderzajac lewym przednim slupkiem o asfalt po czym sunal chwile na boku i znowu po podbiciu przewrocil sie na dach i znowu zpowrotem na kola zatrzymujaca sie na kolach w przeciwnym kierunku jazdy niz jechal.Jemu samemu nic sie stalo chociaz nie mial pasow.Dodam ze bus byl caly zaladowany!

Takze jak widzicie nawet mala osa moze zabic.

Pozdro!

Napisano

> zlapal prawy, kolem pobocze, odbil w

> lewo, widzac ze leci na slup po drogiej stronie drgi odbij znowu

> w prawo po czym bus stracil rownowage i podbil sie do gory

> przekrecajac sie w powietrzu i iderzajac lewym przednim slupkiem

> o asfalt po czym sunal chwile na boku i znowu po podbiciu

> przewrocil sie na dach i znowu zpowrotem na kola zatrzymujaca

> sie na kolach w przeciwnym kierunku jazdy niz jechal.

icon_eek.gif

> Jemu samemu

> nic sie stalo chociaz nie mial pasow.Dodam ze bus byl caly

> zaladowany!

icon_eek.gif

> Takze jak widzicie nawet mala osa moze zabic.

> Pozdro!

icon_eek.gif

Napisano

a osa przezyla wypadek??

co do spotkania z sarna to wspolczuje frown.gif wujek mial to i cala maska ,zderzaki, lampy i chlodnica poszly sie je....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.