Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

butla pod samochodem?

Featured Replies

Napisano

witam.

przegladam czasem ogloszenia i ostatnio trafilem na mitsubishi space runnera z instalacja lpg

w opisie sprzedajacy napisal ze butla jest pod samochodem czyli w miejscu kola zapasowego

czy jest to legalne? jesli tak czy montaz w ten sposob rozni sie od "normalnego" ? czy butla jest taka sama?

generalnie jak to wyglada od strony techniczno prawnej?

dzieki za zaspokojenie ciekawosci

Napisano

>butla jest pod samochodem czyli w miejscu kola zapasowego

> czy jest to legalne?

jak najbardziej legalne, miałem opla combo z 2004r i butla była montowana w identyczny sposób

>jesli tak czy montaz w ten sposob rozni sie od

> "normalnego" ? czy butla jest taka sama?

butla jest inna, specjalna do zawieszenia pod autem

> generalnie jak to wyglada od strony techniczno prawnej?

tak jak z normalna butlą

Napisano

Ja widziałem butlę zamontowaną pod X3. Była dosyć spora i i w terenie przy ostrych wzniesieniach mogła zawadzać-była najniższym elementem, zaraz pod zderzakiem. Gazownik mówił, że jest bardzo wytrzymała i spokojnie utrzyma ciężar auta.

Napisano

Koledzy a powiedzcie czy do butli pod autem stosuje się inne wielozawory gdzieś wyczytałem o zaworach 30 stopni i 0 stopni

Napisano

> Koledzy a powiedzcie czy do butli pod autem stosuje się inne

> wielozawory gdzieś wyczytałem o zaworach 30 stopni i 0 stopni

Dokładnie 0.

Sam zawór jest taki sam tylko pływak pod innym kątem.

Gniazdo wielozaworu jest wspawane w dolnej części butli i całkowicie poziomo ( dlatego 0 stopni ).

Mam w swoim samochodzie ( Renault Espace ) wyrzucony zbiornik benzyny a w jego miejsce >toroid < 47L. Do benzyny dorobiony 30l zamontowany przed tylną osią.

Butla gazowa jest o 1cm niższa niż była benzynowa, tak że jest przestrzeń pod autem 1cm większa.

Zrobiłem to po to aby nie przenosić koła zapasowego do środka ( jest pod spodem samochodu ). Gaziarz zamontował bez problemu. Na przeglądach podziwiali pomysłowość i nikt się nie czepiał.

Napisano

> ... Mam w swoim samochodzie ( Renault Espace ) wyrzucony zbiornik benzyny a w jego miejsce Butla gazowa jest o 1cm niższa niż była benzynowa, tak że jest przestrzeń pod autem 1cm większa.

> Zrobiłem to po to aby nie przenosić koła zapasowego do środka ( jest pod spodem samochodu ). Gaziarz zamontował bez problemu.

> Na przeglądach podziwiali pomysłowość i nikt się nie czepiał.

Normalnie mnie powaliło - nie myślałem, że w jakimkolwiek autku da się tak zrobić, a tu proszę - jedynie słuszne rozwiązanie ...

Napisano

> Normalnie mnie powaliło - nie myślałem, że w jakimkolwiek autku da

> się tak zrobić, a tu proszę - jedynie słuszne rozwiązanie ...

Jeśli ktoś nie wierzy mogę wrzucić fotki ( jeśli się da ). Robiłem je kiedyś aby wrzucić na forum ESPACE i jeszcze chyba są w komputerze.

Napisano

> Jeśli ktoś nie wierzy mogę wrzucić fotki ( jeśli się da ). Robiłem je kiedyś aby wrzucić na forum ESPACE i jeszcze chyba są w komputerze.

Wierzę że masz tak zrobione, tylko po prostu nie mogłem uwierzyć, że ktoś taki pomysł zrealizował ...

Napisano

A ten zbiornik 30L na benzynę to z czego użyty?

Napisano

A to wolno taki zbiornik mieć? Przechodzi badania techniczne? Dziwne. hmm.gif

Napisano

W maju będzie 4 lata jak tak jeżdżę i co rok jest przegląd.

Prawdopodobnie gdybym trafił na jakiegoś < oszołoma > to miałbym problem ale jak na razie jest Ok.

Tak na marginesie - to ten mój jest na pewno bezpieczniejszy i w dużo bezpieczniejszym miejscu niż oryginalny > plastikowy i z boku zaraz za prawym progiem <. ( Jak zobaczysz gdzieś jakiegoś ESPACE II to obejrzyj ).

No ale wiadomo zatwierdzony ( atestowany ).

Napisano

> Z niczego

> Konkretnie z blachy 1,2mm. Wykonany przeze mnie i kolegę blacharza

> samochodowego.

Wiem że we Frotkach podobne patenty były realizowane mniejszy zbiornik wkładali od trabanta.

PZDR VEN

Napisano

> Od > trampka dwusówa < byłby super. pasowałby że hej ale nie

> znalazłem w tym czasie więc dorobiłem.

No widzisz, jakby zaczęli się diagności czepiać to zawsze masz alternatywę użycia zbiornika dopuszczonego do użytku.

PZDR VEN

Napisano

Mam butlę pod autem w miejscu koła w dwóch dodgach caravanach - nie było dotychczas żadnych problemów.

W starszym jest przed tylnym zderzakiem w miejscu koła - obyło sie bezproblemowo, bo był duzy zapas miejsca.

W nowszym z siedzeniami chowanymi w podłogę jest strasznie krucho z miejscem pod autem (5 siedzeń sie miesci pod podłogą) - w miejscu koła zapasowego tj. pod podłogą pomiedzy siedzeniem kierowcy i pasazera, jest zbiornik o nietypowych wymiarach - dosyć duża średnica (65 cm) i niewielka wysokość (18 cm - tyle co dojazdówka + osłony) i pojemności 46 litrów. Normalnie nie ma problemów - jak jest obładowany, to trzeba nieco wolniej przejeżdzać przez wysokie progi , żeby za bardzo nie bujało bo można przytrzeć.

Napisano

Oczywiście że niema problemu. Mnie się wydaje ze >takie problemy to wymyślają teoretycy którzy się tam czegoś naczytali albo gazownicy którym się nie chce >pokombinować< i montują jak najprościej aby się jak najmniej namęczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.