Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przeguby wewnetrzne

Featured Replies

Napisano

witam. ostatnio rozleciał mi się przegub. w ostatnich chwilach jego żywotu podczas "jazdy na biegu" bardzo telepało autem. po wciśnięciu sprzęgła przestawało trząść. dzisiaj rozebrałem i wyciągnąłem przeguby. przeglądając później internet natrafiłem na taki artykuł:

Quote:

W większości przypadków zużycie przegubów wewnętrznych objawia się mocnymi drganiami przenoszonymi na cały pojazd. Drgania nasilają się podczas przyspieszania i praktycznie całkowicie zanikają podczas jazdy na "luzie". Niekiedy powodem tych drgań jest zbyt mała ilość smaru w przegubie, więc naprawę można rozpocząć od uzupełnienia smaru, nawet jeśli nie widać wycieków. Gdy to nie pomoże nie pozostaje nic innego jak wymiana przegubu na nowy.

czy możne mieć to coś wspólnego z moim przypadkiem? czy to po prostu zbieg okoliczności, że tak telepało autem jak było opisane w tym artykule, bo przegub zew się rozlatywał?

ewentualnie jak sprawdzić stan tych przegubów.

pytam bo mam rozebrane auto i nie chce drugi raz robić tego samego. z góry dzięki. pozdro

Napisano

> pytam bo mam rozebrane auto i nie chce drugi raz robić tego samego. z

> góry dzięki. pozdro

Nie bardzo kumam - jak już masz rozebrane przeguby to widzisz co i jak z nimi

A ja tam też miałem tak że telepało i to była różnicówka

Napisano
  • Autor

dzisiaj skonczylem robic prawa strone. na prawej osi rozlecial sie przegub zewnetrzy. po zlozeniu prawej strony odpalilem samochod i wrzucilem jedynke. prawa strona sie krecila a lewa stala w miejscu. wieczorem biore sie za rozkrecanie lewej strony.

jak mnie holowali to zauwazylem ze licznik mi jakos dziwnie chodzi. czy to moze miec cos wspolnego z ta półośka?

Napisano

> jak mnie holowali to zauwazylem ze licznik mi jakos dziwnie chodzi.

To sugeruje mechanizm różnicowy, bo plastikowy wałek sondy prędkościomierza jest napędzany wieńcem różnicówki.

I jak się mechanizm różnicowy sypie, to w pierwszej kolejności "zjada" wałek sondy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.