Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z gasnącym silnikiem Megane 1.6e

Featured Replies

Napisano

Witam, mam następujący problem, podczas jazdy gaśnie mi silnik. Np jade około 100km/h i nagle obrotomierz spada do 0 i samochód przestaje reagowac na naciśnięcie pedału gazu, gdy już tak zgaśnie niedaje się uruchomic lub ewentualnie zapala na pare sekund. Gdy odstoi jakies 20 minut odpala jak gdyby nigdy nic, i usterka pojawia sie znów za jakiś czas. Cóż to może byc? Kontrolka usterki silnika nie świeci, pompa paliwa podczas prób uruchomienia pompuje.

Napisano

na 99% pompka paliwa. U mnie mogłem przejechać 10 km i było ok a za chwilę schodził z obrotów i gasł. Zaraz potem odpalał i było ok. Po jakimś czasie to samo. Przy agonii gasł co chwilę.Co z tego że pompuje jak nie daje dostatecznego ciśnienia. Radzę wymienić na nówkę oryginał bądź używkę. Zamienniki sobie daruj.

Napisano

U mnie było identycznie, tylko że w pandzie. Okazało się, że to walnięty czujnik położenia wału. Gasł i za chwilę odpalał ponownie. Jak mu się dało znowu gazu to z powrotem gasł.

Napisano
  • Autor

Pompka niesądze bo była wymieniana na nówke Boscha miesiąc temu. Chyba, że nowa jest felerna.

Napisano

a filtr paliwa? Czy nie jest zapchany bądź zamarzła woda w nim?

co do pompy paliwa to mechanik od razu mi powiedział, że te samochody są bardzo wrażliwe na ciśnienie paliwa i radził kupić albo nowy drogi oryginał albo dobrą używkę. ewentualnie możesz posprawdzać styki w kostkach i ten czujnik położenia wału przeczyścić. może rzeczywiście gdzieś coś nie styka przy tej wilgoci i mrozie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

W sumie jak teraz tak myśle to może faktycznie coś z tą pompą nie tak bo słychac ją, że tak piszczy, no nic, to jutro zaatakuje silniczek krokowy, czujnik położenia wału, i podjade tam gdzie wymieniali mi pompe.

Napisano

wiesz może pompa jest ok ale jak będzie zawalony ten filtr paliwa to nie może przepchnąć. Nie wiem gdzie w Megane ale w Scenicu filtr jest przy baku przy progu i może nikt go nie wymieniał.

p.s. u mnie stara pompka też podawała paliwo na odkręconym wężu ale samochód gasł. Po wymianie gaśnięcie ustąpiło. A prawie wszystko u mnie było sprawdzane i kilku mechaników rozłożyło ręce niewiem.gif

Napisano

> wiesz może pompa jest ok ale jak będzie zawalony ten filtr paliwa to

> nie może przepchnąć. Nie wiem gdzie w Megane ale w Scenicu filtr

> jest przy baku przy progu i może nikt go nie wymieniał.

> p.s. u mnie stara pompka też podawała paliwo na odkręconym wężu ale

> samochód gasł. Po wymianie gaśnięcie ustąpiło. A prawie wszystko

> u mnie było sprawdzane i kilku mechaników rozłożyło ręce

W mieganie tez jest pod spodem przed prawym kołem .Wymiana w 5 minut i spokój masz wink.gif Co do tego problemu to nie wiem .Dodam że przez 7 lat troche syf wylatywał z niego....

Napisano
  • Autor

U mnie już wszystko jasne, czujnik położenia wału + pompa paliwa niedaje odpowiedniego ciśnienia tongue.gif

Napisano

> U mnie już wszystko jasne, czujnik położenia wału + pompa paliwa

> niedaje odpowiedniego ciśnienia

Daj znać ile płaciłeś.

Napisano
  • Autor

Czujnik położenia wału orginał Renault 75zł, pompa na gwarancji, ale poprzednio za nowy wkład Boscha płacilem około 350zł. Wymiana czujnika 20zł.

Napisano

> Czujnik położenia wału orginał Renault 75zł, pompa na gwarancji, ale

> poprzednio za nowy wkład Boscha płacilem około 350zł. Wymiana

> czujnika 20zł.

Masz znajomego co ma megane po lifcie? Szukam kogoś kto ma wykaz bezpieczników pod kierownicą. brakuje mi jednego bezpiecznika ,bo wpadł mi i niby pokazana jest szyba od połowy czarna niewiem co to znaczy .Ale elektryczne mi chodza.Na 99% jest żółty.

Napisano

W załączniku masz taki na szybko zrobiony skan instrukcji poliftingowej na temat bezpieczników. Jakby nie był czytelny to daj maila to wyśle w większej rozdzielczości.

post-32786-14352506172186_thumb.jpg

Napisano

> W załączniku masz taki na szybko zrobiony skan instrukcji

> poliftingowej na temat bezpieczników. Jakby nie był czytelny to

> daj maila to wyśle w większej rozdzielczości.

Wychodzi mi na otwierany dach hmm.gif jak ja szybra nie mam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.