Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zima - poślizg - uderzenie w kraweżnik - skutki !!

Featured Replies

Napisano

Jadąc do pracy 2 dni temu wpadlem sobie w mały poślizg ( oczywiscie drogi zasypane ) Punto uderzylo przednim lewym kolem w krawęznik. Nie byla to może duża prędkość ale niestety cos sie przestawilo w zawieszeniu...kierownica jest teraz przekręcona nieznacznie w prawo jak jade prosto.Jak trzymam kierownice prosto ściaga samochod w lewo dość mocno.CO SIE przestawilo ...jak sadzicie? Na co zwrocic uwage ?

Napisano

<.......................>

mogło się sporo rzeczy stać frown.gif także sądzę podjechac do mechanika i niech zobaczy , będziesz wiedział wszystko , bo tak to jest takie gdybanie smile.gif pozdrawiam Fatal

Napisano

pierwsze co pojechałbym do warsztatu, który zbieżność robi i zawieszeniami się zajmuje. Jak im wjedziesz na kanał to sprawdzą co się stało mechanicznie i zarazem sprawdzą parametry zbieżności. Myślę, że da to pełen obraz ewentualnych zniszczeń.

Wszystko zależy od tego jaka to prędkość była, jak wysoki był krawężnik, jak na niego najechałeś, czy koła były zablokowane, jaki masz balon na zimówce itp itd. Dużo czynników się składa na uszkodzenia.

Ja np. jakiś czas temu wskoczyłem na krawężnik praktycznie na wprost czyli jadąc prostopadle do niego, koła miałem proste i nie były zblokowane, hamulec puściłem przed samym krawężnikiem. Nic się nie stało. Prędkość jakieś 5-10 km/h wink.gif

Napisano
  • Autor

<....................................>

U mnie koła były skręcone w prawo...czyli uderzyłem lewym kołem bokiem...predkosc niewiellka moze 15 km/h...hamulce puszczone

Napisano

Włosi wpadli na genialny pomysł montowania wahaczy żeliwnych

żeliwo albo pęknie albo nic... ciezko go wygiąć

mogl poleciec albo McPherson albo gorsza wersja, "miękkie" - blaszane mocowanie wahacza

na początek zejdz to auta i włóz palce między błotnik a koło i między przedni zderzak a koło

sprawdź czy ilosc palcy sie zgadza

Napisano

> U mnie koła były skręcone w prawo...czyli uderzyłem lewym kołem

> bokiem...predkosc niewiellka moze 15 km/h...hamulce puszczone

czyli ewidentnie usterka do sprawdzenia na warsztacie, bo faktycznie mogło coś strzelić oslabiony.gif

Napisano

Jeśli serio to było 10-15 km/h i zawias był sprawny, to pewnie końcówki drążków wywaliło.

Nie demonizowałbym mcpersonów etc., bez przesady 10-15 km to nie prędkość kosmiczna.....

Napisano
  • Autor

> Jeśli serio to było 10-15 km/h i zawias był sprawny, to pewnie

> końcówki drążków wywaliło.

> Nie demonizowałbym mcpersonów etc., bez przesady 10-15 km to nie

> prędkość kosmiczna.....

Jutro będę badał pacjenta punto...napisze co wybadałem smile.gif zresztą i tak miałem oglądać zwieszenie bo za 1,5 miesiąca mam przegląd grinser006.gif

a propo drązków kierowniczych to samemu da się je wymienić i czy coś specjalnego trzeba do tego??

Napisano

miałem podobny przypadek ale przy większej prędkości, u mnie wygięło amorek

Napisano

> a propo drązków kierowniczych to samemu da się je wymienić i czy coś

> specjalnego trzeba do tego??

wymienić da się samemu i nie trzeba do tego nawet kanału, bardzo wskazany ściągacz do końcówek, jednak zbieżność to ci muszą ustawić w wyspecjalizowanym zakładzie, chyba że ci się uda nie przestawić przy wymianie- jednak kontrola zbieżności i tak obowiązkowo.

pozdro

Napisano

>CO SIE przestawilo

może lekko ruszyło gumowe tuleje na wahaczu , trzeba obejrzeć czy nie sa zerwane , ustawić zbieżność i pewnie będzie ok.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdzilem dzis Puncioka wink.gif i wnioski sa nastepujace :

- Uszkodzony przegub - strzelanie przy maksymalnie skreconych kolach

- Wygięta felga

Zabieram się za wymiane przeguba wkrotce. nigdy tego nie robilem ale zawsze musi być ten pierwszy raz smile.gif

Napisano

<................................>

kiedys jak zarylem ostro w kraweznik to felga krzywa i amor skrzywil sie , drazki byly cale , bez zdjecia kola i zrobienia foto to jednak wrozenie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.