Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie na gazie ciąg dalszy.

Featured Replies

Napisano

Może niektórzy pamiętają wątek, ale przypomne:

Stilo 1.6 sekwencja OMVL. Przy puszczeniu pedału gazu poniżej 2000 rpm (czyli już po wyłączeniu cut-offa) jest szarpnięcie ze strony sielnika.

Bujam się z tym z pół roku już, w sumie się przyzwyczaiłem - wystarczy sprzęgło wcisnąć ;>

W między czasie desperacko wymieniłem całą listwę wtryskową a potem kompa gazowego. Bez zmian (jeżdzę dalej na starych). Sprawdzałem cewki, świece. Może w między czasie ktoś miał coś podobnego, bo głupieje już. Serwisy gazowe nie mają pojęcia co to jest zlosnik.gif

Napisano

Czyli, jak dobrze rozumiem, w tym samochodzie cut-off nie aktywuje się poniżej 2000 RPM? hmm.gif

Jakieś czasy wtrysku wtedy są?

Napisano
  • Autor

Cut off jest powyzej 2k rpm, czasy wtrysku są zgodne z prawidłami - tzn czasy wtrysku benzyny na benzynie i benzyny na gazie sa takie same. Co do milisekund to nie pamietam, ale pewnie z 4ms.

Napisano

Ale poniżej tych 2000 obr/min czasy pewnie będą krótsze niż na biegu jałowym i tu może być pies pogrzebany.

Napisano
  • Autor

No pewnie tak, ale ustawiałem już na wiele sposobów, kalibrowałem milion razy itp. I zawsze to samo.

Napisano

> Stilo 1.6 sekwencja OMVL. Przy puszczeniu pedału gazu poniżej 2000

> rpm (czyli już po wyłączeniu cut-offa) jest szarpnięcie ze

> strony sielnika.

A sprawdzałeś moze o pokazuje wtedy sonda ? Za bogto, za ubogo... moze jakiś przebieg ?

Napisano

> No normalnie oscyluje, tak jak powinna chyba.

Nie wiem, jak w tej instalacji robi się czasy wtrysku na gazie, ale może jest możliwość wydłużenia czasów wtrysku gazu dla czasów wtrysku krótszych niż na biegu jałowym?

Na moje oko w tej sytuacji robi się bardziej ubogo niż byłoby na benzynie i stąd szarpanie.

Napisano
  • Autor

Ja mam chyba za małe pojęcie, chętnie bym komuś zapłacił. Ale niema gdzie pojechać.

Napisano

> Ja mam chyba za małe pojęcie, chętnie bym komuś zapłacił. Ale niema

> gdzie pojechać.

No OMVL specjalnie popularny raczej nie jest.

A masz program konfiguracyjny do tej instalacji?

Napisano

> Mam, mam nawet z mapami.

No to chyba da się zrobić ewentualną korekcję tylko dla wspomnianych przeze mnie czasów?

Napisano

> No normalnie oscyluje, tak jak powinna chyba.

hmm.gif Szarpanie spowodowane jest tym, że nie dochodzi do zapłonu mieszanki chociaz powinno. Przyczyny głowne mogą byc dwie:

1. Skład mieszanki wychodzi poza zakres palności. To by było widać na wykresie pracy sondy bo np. sonda wskazywała by na chwilowe zubozenie mieszanki w czasie szarpania. Sugeruje podłaczenie do sondy testera i sprawdzanie w czasie szarpania podczas jazdy co ona pokazuje.

2. Nie dochodzi do zapłonu z innych przyczyn, np. brak iskry, problem za recyrkulacją spalin itp.

Na marginesie. Krewny ma nieco podobny problem w Oplu. Podobno wykluczyli u niego problemy natury elektrycznej i sledztwo skierowało się na problemy mechaniczne - wieszanie sie zawor-u/ów. Mnie się to wydaje mało prawdopodne, ale sprawa jest rozwojowa.

Napisano
  • Autor

Pewnie sie da zrobić, może jeszcze spróbuję pokombinować.

Napisano

Jak patrzyłem na program konfiguracyjny OMVL, to to, o czym pisałem, powinno dać się zrobić bez większego problemu - Mapa 3D.

Napisano
  • Autor

Tylko że ja niewiele na ten temat wiem :/ W mapach wole nie grzebać zabardzo. Najchetniej dałbym komuś zarobić, tylko żeby to zrobił.

Ewentualnie powiedz mi mniej więcej co i o ile poprzestawiać ;>

Napisano

> Tylko że ja niewiele na ten temat wiem :/ W mapach wole nie grzebać

> zabardzo. Najchetniej dałbym komuś zarobić, tylko żeby to

> zrobił.

> Ewentualnie powiedz mi mniej więcej co i o ile poprzestawiać ;

Chodzi o zwiększenie mnożnika dla czasów krótszych niż bieg luzem i RPM, o jakiej pisałeś. Powiedzmy, ze o jakieś 15% obecnej wartości. W razie czego do starej zawsze możesz wrócić.

Gdybyś dał jakiś zrzut mapy, to może byłoby łatwiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.