Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwizdanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu (mniej więcej od początku tej zimy) zauważyłem coś dziwnego. W momencie gdy mam powyżej ok 2000 rpm i wcisnę lekko sprzęgło i gdy np próbuje zmienić bieg na wyższy to coś mi gwizda. Siła gwizdania jest proporcjonalna ilości wciśnietego sprzęgła i obrotów silnika. Gdy na luzie docisnę mu 2000 - 3000 to gwizdu nie ma. Tylko gdy wciskam sprzęgło... Co to może oznaczać? Sprzęgło mówi papa?

Aha, przeważnie dzieje się to na zimnym silniku oraz na ciepłym zaraz po rozgrzaniu go. Można powiedzieć że np pierwsze 20 min jazdy. Zaznaczam, że dźwięk to gwizd ja by pod maską siedział jakiś chińczyk z gwizdkiem.

Napisano

Łożysko wyciskowe nie chce się kręcić na zimno(suche, gęsty smar) - raczej do wymiany

Napisano

Tak jak Kolega napisal.

W takim przypadku najlepiej wymienic kompletne sprzeglo, bo rozbieranie tego ustrojstwa tylko do wymiany lozyska sie nie oplaca, zwlaszczam ze sprzeglo pewnie juz swoje przejechalo.

Napisano

jeśli bardzo pisk Ci nie przeszkadza to nic nie rób aż padnie całkiem, w poprzednim samochodzie 6 lat jeździłem z walniętym łożyskiem oporowym i oprócz piszczenia na zimnym, w zimę, nie miałem innych skutków ubocznych...

Napisano
  • Autor

> Łożysko wyciskowe nie chce się kręcić na zimno(suche, gęsty smar) -

> raczej do wymiany

jakie mogą być koszty wymiany??

Napisano

> jakie mogą być koszty wymiany??

kompletne sprzeglo to okolo 300 - 400.

Wymiana to jakies drugie tyle.

Chyba, ze zdecydujesz na sprzeglo Sachs (najlepsze) to ponad 500. Ale do pudelek Sachsa wkladaja tez tarcze Valeo, wiec nie wiem czy warto.

Przedsiewziecie dla samej wymiany lozyska jest nieoplacalne, dlatego pisalem o wymianie calosci. Mnie osobiscie cena robocizny jaka mi zawolali w serwisie rozwalila wiec zdecydowalem sie na samodzielna naprawe, karkolomne ale wykonalne.

Napisano
  • Autor

dzięki, a jakie są objawy jak padnie całkiem sprzęgło? Zostanie na biegu na którym będzie? Da rade dojechać pod dom/warszatt??

Napisano

> dzięki, a jakie są objawy jak padnie całkiem sprzęgło? Zostanie na

> biegu na którym będzie? Da rade dojechać pod dom/warszatt??

Raczej nie beda to objawy takie jak przy zerwaniu linki sprzegla, czyli brak biegow i nie tak "natychmiastowe". Moze natomiast pojawic sie problem z wysprzeglaniem, utrudniona zmiana biegow, zgrzyty (zwlaszcza 1 i wsteczny), szarpanie podczas ruszania. Do warsztatu sie dojedzie.

Napisano
  • Autor

> Raczej nie beda to objawy takie jak przy zerwaniu linki sprzegla,

> czyli brak biegow i nie tak "natychmiastowe". Moze natomiast

> pojawic sie problem z wysprzeglaniem, utrudniona zmiana biegow,

> zgrzyty (zwlaszcza 1 i wsteczny), szarpanie podczas ruszania. Do

> warsztatu sie dojedzie.

tyle dobrze. Na zimnym czasami jak puszcze sprzęgło gdy samochód jest na luzie to mi tak "chrapie" sprzęgło. Wcisnę i puszczę i przestaje. Biegi wchodzą chyba idealnie, nie ma różnicy który wrzucam. Czasami na wyłączonym silniku nie mogę wstecznego wrzucić.

Napisano

> Czasami na wyłączonym silniku nie mogę wstecznego

> wrzucić.

wrzuc wtedy inny bieg np. 3, a potem jeszcze raz wsteczny, powinien wejsc. Mozesz probowac na "dwa nacisniecia sprzegla", jak w starych skrzyniach bez synchronizacji.

Napisano

Popuść i znów wciśnij sprzęgło, lub tak jak kolega radzi inny bieg. Zimno, gęsty olej, koła muszą się obrócić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.