Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio II -czy warte uwagi???

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Zamierzam zmienić wóz i jednym z typów jest Clio II, proszę o "wyświetlenie" mi szczegółów o tym modelu- na co zwrócić uwagę, jakie koszty części zam. , silniki godne uwagi itd. itp.

Z góry DZIĘKI !

Napisano

ja glownie o silnikach:

1. jak ma malo palic - 1.2 8v lub 16v lub 1.5dci

2. jak ma jakos jechac 1.4/16v lub 1.6 8v lub 16V albo 1.5dci co najmniej 82KM

3. jak ma szybciej jechac - sport 2.0

w zestawieniu "pominalem" popularne 1.4 8v ktore uwazam za pcje posrednia miedzy 1 a 2

ceny czesci sa rozne, eksploatacyjne sa normalne, inne juz gorzej (w szczegolnosci do wyzszych wersji wyposazenia - potrafia miec np. inne zawieszenie i juz jest drozej). Po F13 mozesz przezyc szok ale w porownaniu do nowych aut to i tak wzglednie tanio jest.

za to nie ma tragedii w spalaniu. W przeciwienstwie do clio1 ktore nawet 1.1 i 1.2 palily jak smoki, w clio2 nawet 1.6/8V uchodzace za paliwozerne miescilo sie w 8.5L/100 w miescie pod warunkiem dosc spokojnej jazdy.

Napisano

> Witajcie. Zamierzam zmienić wóz i jednym z typów jest Clio II, proszę

> o "wyświetlenie" mi szczegółów o tym modelu- na co zwrócić

> uwagę, jakie koszty części zam. , silniki godne uwagi itd. itp.

> Z góry DZIĘKI !

kolega powyzej pominał 1,4 8v - w mojej opini jeden z najlepszych silnów do tego modelu (jesli rozwazasz c2ph1) pali w grancach normy 5,5 - 6,2 w trasie, miasto 6,5 - 8 zależy od nogi i od pogody (wartości mierzone na moim), przyspieszenie w normie, ale bez turbo rakiety w górach radził sobie praktycznie bez strat mocy (swietna elastyka), czesci w normie (wymiana tarcz + klocków + szczek 320 zł z robotą), termostat 80 zł z robotą, czujnik polozenia walu 0 zł robota własna (czyszczenie), kompletna półoś (miałem podejżenie uszkodzenia przegubu - jak się okazało błedne - stuk dochodził z opony) 300 zł z robotą

Tez się bałem francuza kupując clio ale po 2,5 roku jezdzenia jestem bardzo zadowolony, radzi sobie nawet przy -19 st

Napisano

Polecam 1.2 16V. Przy 75 koniach rakieta to nie jest ale konstrukcja sprawdzona i trwała. Mam ten silnik w moim Clio 1 ph 3 tylko 8 zaworowy. Mam go 2 lata [(auto ma 14)ma 200 tyś. km] awarii silnikowych brak, oleju nie bierze. Mam zamiar kupić II 1.4 98 koni, z tego co wiem są tam częste problemy z cewkami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witajcie. Zamierzam zmienić wóz i jednym z typów jest Clio II, proszę

> o "wyświetlenie" mi szczegółów o tym modelu- na co zwrócić

> uwagę, jakie koszty części zam. , silniki godne uwagi itd. itp.

> Z góry DZIĘKI !

To więc tak. Posiadam Clio II z 1999 r. Z silnikiem 1.4 bodajże w wersji 75KM. Przebieg 119500. Ja go używam od ok półtora roku. Jest to wóz który jest w domu od nowości(odkupiłem go od mamy - szkoda mi go bylo jak chciała się go pozbyc). Osobiście zrobiłem nim ponad 20000. Co robiłem przez ten czas ? hmmm chyba nic. Wymieniłem żarówkę, opony na nowe i olej ale to w każdym innym wozie bym robił... Vo mam robić? Czeka mnie wymiana tylnych amorków. Cena- 200 zl za komplet (gazowo-olejowe, sam wymienie). - W serwisie ok 250 zł (gazowe) i 150 wymiana. Muszę jeszcze "podciągnąć" ręczny bo kiepsko trzyma.

Zalety:

-Mały

-w miarę zwinny

-Dość szybki (osobiście jechalem najwięcej ok 150, ale ojciec twierdzi, że na katowickiej ponad 180 leciał i szczerze powiem że jest to na pewno możliwe i teraz)

-spalanie hmmm 7-9 l- (wawa). czy to zaleta? Na dzisiejsze czasy raczej nie bardzo ale jak na samochód który ma 11 lat to dość mało.

-Bardzo wygodny

Wady:

-Niskie zawieszenie - latwo zostawić tłumik na drodze, tym bardziej jezeli mieszkasz na wsi i możesz dojeżdżać do domu wertepami ...

-jak masz pieska który bedzie czasem jeżdzil - taka rada, koniecznie kocyk lub coś innego, nie można sie sierści pozbyć...

-bardzo delikatna przednia listwa pod zderzakiem, łatwo ją urwać np w zaspie...

-To chyba wszystko.

Na koniec powiem że w polowie lutego wybieram się w góry. Mam do wyboru Clio II 99r. lub Yaris'a 04r. Chyba pojade tym pierwszym.

Na koniec jeszcze fotka pojego pojazdu smile.gif

Trudno powiedzieć ze ma 11 lat...(zdjecie lipiec 2009.)

Clio II 1999

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.