Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie spalanie Lacetii 2,0 TCDI

Featured Replies

Napisano

Witam , od niedawna jestem właścicielem Lacetii 2,0 Diesel TCDI 121 konny. Auto ma przebieg 12 kkm . Niepokoi mnie wysokie spalanie na poziomie 9 litrów. Auto jezdzi codzienie 60% trasa i 40% małe miasto bez stania w korkach, jezdzone delikatnie. Czy te auta tak palą?? Czy cos moze jest nie tak z tym aute??Żadne kontrolki sie nie zapalaja , auto ma moc , jedzie sie bardzo przyjemnie tylko to ''ogromne"spalanie. Wczesniej miałem Leona FR 2,0 TFSI benzyna i tam mi to auto srednio spalało okolo 11 litrów przy mocy ponad 270 koni.

Napisano

Mój Lacetti diesel w mieście spala ok. 8-9L, ale trasy krótkie po 10km, ciężka noga i wynik jest, jaki jest. W trasie przy dynamicznej jeździe spala ok. 6,3l przy prawie pełnym załadowaniu. Na samym początku mój lacek spalał jeszcze więcej, ale to wynikało z tego, że jeżdżę również fiatem stilo w dieslu i tam inaczej zgrane są prędkości do obrotów silnika. Lacek jest cichszy, ciągnie od samego dołu i jak miałem wrażenie, że mam lekko ponad 2 tys. obrotów okazywało się, że mam ponad 3 tys. obrotów. Potem nauczyłem się kręcić lacka i spalanie spadło. Z ciekawości zobacz czy to nie to. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mój Lacetti diesel w mieście spala ok. 8-9L, ale trasy krótkie po

> 10km, ciężka noga i wynik jest, jaki jest. W trasie przy

> dynamicznej jeździe spala ok. 6,3l przy prawie pełnym

> załadowaniu. Na samym początku mój lacek spalał jeszcze więcej,

> ale to wynikało z tego, że jeżdżę również fiatem stilo w dieslu

> i tam inaczej zgrane są prędkości do obrotów silnika. Lacek jest

> cichszy, ciągnie od samego dołu i jak miałem wrażenie, że mam

> lekko ponad 2 tys. obrotów okazywało się, że mam ponad 3 tys.

> obrotów. Potem nauczyłem się kręcić lacka i spalanie spadło. Z

> ciekawości zobacz czy to nie to.

Dla mnie te 10 litrów to jakas paranoja, auto tak jak wspomnialem jezdzone raczej delikatnie , nie ciagniemy obrotomierza do czerwonego pola, staram sie zmieniac biegi na zimnym silniku przed osiagnieciem 2,5 tys obr a po rozgrzaniu nie przekraczam 3 tys.Na zbiorniku przejechałem 520 kilometrów i strzałka juz na czerwonym polu. Kiedys jezdzilem toledo 1,9 tdi 150 koni i tam spalanie bylo sporo nizsze,na zbiorniku 55 l robilem spokojnie 800 km.

Napisano

Spalanie duze ale i osiagi dobre. Trzeba wlaczyc tryb jazdy w kapeluszu jak to nic nie zmieni to do ASO.

Napisano

> Mój Lacetti diesel w mieście spala ok. 8-9L, ale trasy krótkie po

> 10km, ciężka noga i wynik jest, jaki jest. W trasie przy

> dynamicznej jeździe spala ok. 6,3l przy prawie pełnym

> załadowaniu. Na samym początku mój lacek spalał jeszcze więcej,

> ale to wynikało z tego, że jeżdżę również fiatem stilo w dieslu

> i tam inaczej zgrane są prędkości do obrotów silnika. Lacek jest

> cichszy, ciągnie od samego dołu i jak miałem wrażenie, że mam

> lekko ponad 2 tys. obrotów okazywało się, że mam ponad 3 tys.

> obrotów. Potem nauczyłem się kręcić lacka i spalanie spadło. Z

> ciekawości zobacz czy to nie to.

Ja odkąd swoją benzyną zacząłem jeździć nawet ponizej 2000 obr., spalanie spadło poniżej 8 litrów w mieście. Mimo, że gdy trzeba, kręcę silnik czasem powyżej 5000 obr.

Napisano

Ja walczylem z ASO, gdyz spalanie 7,5 l/100km bylo minimum jakie udawalo mi sie zdobyc.

Obecnie mam wyniki nawet 5.9 l/100km

Teraz niestety musisz czekac do wiosny, gdyz nic nie udowodnisz, ja za ostatni tydzien mam wyniki 8,08 l/100km.

Poszukaj moich maili na ten temat. Lacetti diesel ma wade fabryczna polegajaca na zasniedzialych iglach z wtryskiwaczy i przelewaja. Jak sie ociepli odezwij sie to ci pomoge co gadac.

Napisano
  • Autor

> Ja walczylem z ASO, gdyz spalanie 7,5 l/100km bylo minimum jakie

> udawalo mi sie zdobyc.

> Obecnie mam wyniki nawet 5.9 l/100km

> Teraz niestety musisz czekac do wiosny, gdyz nic nie udowodnisz, ja

> za ostatni tydzien mam wyniki 8,08 l/100km.

> Poszukaj moich maili na ten temat. Lacetti diesel ma wade fabryczna

> polegajaca na zasniedzialych iglach z wtryskiwaczy i przelewaja.

> Jak sie ociepli odezwij sie to ci pomoge co gadac.

No to mnie nie pocieszyles. A możesz mi napisać gdzie mam szukać Twoich maili??

Napisano

No dobra jeszcze raz.

Niestety w tych temperaturach ten test nie przejdzie, musi być temperatura przybliżona do warunków zgodnych z norma, czyli chyba kolo 21 stopni.

Rozgrzewasz auto do normalnej temperatury, czyli około 90 stopni i podjeżdżasz na stacje i lejesz do pełna do wybicia pistoletu. Potem bez żadnych szaleństw, czyli rozpędzanie maks 2200 obr-1 i jazda po miarę płaskiej drodze, najlepiej autostrada bez żadnych przyspieszeń z prędkością maksymalna 90 km/h bez klimy radia itp jedziesz 50-80 km, potem zawracasz ta sama droga do tej samej stacji do tego samego dystrybutora i lejesz do wybicia pistoletu. Wskazanie na dystrybutorze podaje ci spalanie na tym odcinku. Wynik zmierzony powinien być bliski średniemu spalania podanego przez producenta z błędem +/- 0,5 litra. Jeśli wynik będzie znacznie większy to można rozpocząć procedurę reklamacji. (u mnie było to 7,06 l/100km) W moim przypadku dołączyłem pismo o usunięcie usterki lub rozwiązuje umowę zakupu pojazdu jako niezgodny z oferta i dołączyłem do tego reklamówkę z cennika. Obecnie możesz zgłosić tylko dla samego faktu i zacznij przez ten okres prowadzić notatki z każdego zakupu paliwa i wyliczeń średniej i przebiegu podczas którego tankowano, staraj się kupować na jednej stacji i zawsze do pełna jednym określonym sposobem. Ja to robię do wybicia, potem 5 sekund i jeszcze raz do wybicia. Omijaj dystrybutory dla TIR, gdyż one ze względu na swoją wydajność inaczej napełniają zbiorniki osobówek.

BTW. Wz do zlecenia ktore podpisywałem była na kwote 12000 zł netto palacz.gif

Napisano

Epica diesel - tylko, że 150 koni i dużo cięższa.

Spalanie katalogowe po mieście - 7,5 litra. Realne bez szaleństw po zakorkowanej Łodzi - 8,5. Jakoś nie widzę szans na reklamację.

Napisano

> Jakoś nie widzę szans na reklamację.

Ja bym zaczekał do ustania mrozów bo teraz to pomiar jest z kosmosu. Beta na trasie pali mi ok. 6 bo zdąży się nagrzać. W mieście przy ostatnich mrozach było nawet 14L/100km icon_eek.gif

Napisano

> Epica diesel - tylko, że 150 koni i dużo cięższa.

> Spalanie katalogowe po mieście - 7,5 litra. Realne bez szaleństw po

> zakorkowanej Łodzi - 8,5. Jakoś nie widzę szans na reklamację.

W takim przypadku to się reklamacji nie składa. Ja mowie o przypadku gdzie podają średnie 5,6 z info ze na trasie ma byc 4,7 a ty na trasie nie jesteś w stanie zejść poniżej 7 litrów. Ja mam 40km do pracy trasa i z powrotem znowu 40 km ta sama trasa. I jadąc 70 na godzinę miałem wyniki 7-8 litrów, teraz po reklamacji mam spalanie 6,0 - 6,8 tyle ze jadę z prędkościami 100-130 km/h na tej samej trasie

Napisano

> Witam , od niedawna jestem właścicielem Lacetii 2,0 Diesel TCDI 121

> konny. Auto ma przebieg 12 kkm . Niepokoi mnie wysokie spalanie

> na poziomie 9 litrów.

Też mam diesla 2,0 i przyznam, że osiągnięcie spalania rzędu 9 - 9,5 l/100 km w miescie jest jak najbardziej możliwe. Ja mam ciężką nogę. Mam taki styl jazdy, że z pod świateł daję buta a potem hebel i oczekiwanie na następnym skrzyżowaniu na zielone i przyzwyczaiłem się że spalanie na poziomie 8,5-9 l/100 to norma. Ale jeżeli jeździsz delikatnie i spala ci samochód 9/100 to jedź do serwisu. Mi udało się w mieście przy spokojnej jeździe w kapeluszu (raz celem eksperymentu się do tego zmusiłem sick.gif ) osiągnołem spalanie na poziomie 7,5l/100. W trasie z klimą przy jeździe powyżej 120km/h pali na poziomie 7,5/8 l/100. Jazdy w trasie z prędkością 90km/h nie próbowałem, bo by mnie chyba "krew zalała" lub "szlag trafił" jak kto woli hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.