Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny zamek w 1.4S

Featured Replies

Napisano

Czy kazdy centralny zamek w Brava'ch ma zdalne wl/wy ? Chodzi mi o to ze do swojego Fiata mam tylko JEDEN w dodatku dorabiany kluczyk. Widzialem na Ebay oryginalny niebieski kluczyk z wbudowanym pilocikiem. Gosci pisal ze taki kluczyk mozna "latwo" przeprogramowac tak aby dzialal z kazdym Brava.

Czy to prawda ? Czy moge sobie dokupic taki kluczyk i go przeprogramowac ?

Nie mam rowniez czerwonego kluczyka. Z tego co czytalem jest on dosc potrzebny. Co bez niego NIE BEDE mogl zrobic ?

Napisano

> Czy kazdy centralny zamek w Brava'ch ma zdalne wl/wy ? Chodzi mi o to

> ze do swojego Fiata mam tylko JEDEN w dodatku dorabiany kluczyk.

> Widzialem na Ebay oryginalny niebieski kluczyk z wbudowanym

> pilocikiem. Gosci pisal ze taki kluczyk mozna "latwo"

> przeprogramowac tak aby dzialal z kazdym Brava.

> Czy to prawda ? Czy moge sobie dokupic taki kluczyk i go

> przeprogramowac ?

> Nie mam rowniez czerwonego kluczyka. Z tego co czytalem jest on dosc

> potrzebny. Co bez niego NIE BEDE mogl zrobic ?

Można dorobić drugi klucz i go zaprogramować na podstawie tylko tego co masz i będzie działał - centralka immobilisera go prawidłowo rozpozna , jednak wersji z dodatkowym przyciskiem do sterowania alarmem/centralnym nie widziałem nigdzie po za książką od fiata .

U nas mozna to zrobić u machera od dorabiania kluczyków np. w jakimś Realu .

Poszukaj w archiwum, było sporo n/t temat .

Napisano

Z tego co wiem to ten kluczyk można wprogramować do wersji z imo i z fabrycznym alarmem który wtedy steruje centralnym.

Może wzorem innych marek FIAT zrobił sam central na pilota w kluczyku (peugeot, opel, vw, ford) ale chyba nie w naszych modelach.

Tak na marginesie gdzieś widziałem kluczyk fiata niebieski zrobiony prawie identycznie jak kluczki do vw - rozkładany. Nie przyjżałem się dokładnie ale chętnie sprawił bym sobie coś takiego. Może ktoś coś takiego widział i wie gdzie można kupić surówke?

Napisano

> Tak na marginesie gdzieś widziałem kluczyk fiata niebieski zrobiony

> prawie identycznie jak kluczki do vw - rozkładany. Nie

> przyjżałem się dokładnie ale chętnie sprawił bym sobie coś

> takiego. Może ktoś coś takiego widział i wie gdzie można kupić

> surówke?

Fiat daje taki kluczyk do modeli obecnie sprzedawanych, napewno stilo bo taki mam. Jest w nim oczywiscie pilot sterowania centralnym.

Napisano

> Z tego co wiem to ten kluczyk można wprogramować do wersji z imo i z

> fabrycznym alarmem który wtedy steruje centralnym.

> Może wzorem innych marek FIAT zrobił sam central na pilota w kluczyku

> (peugeot, opel, vw, ford) ale chyba nie w naszych modelach.

> Tak na marginesie gdzieś widziałem kluczyk fiata niebieski zrobiony

> prawie identycznie jak kluczki do vw - rozkładany. Nie

> przyjżałem się dokładnie ale chętnie sprawił bym sobie coś

> takiego. Może ktoś coś takiego widział i wie gdzie można kupić

> surówke?

na szrocie niedaleko mnie jest brava która ma kluczyk z wbudowanym pilotem,fajna sprawa w megance tak miałem.no ale z takim przyciskiem nie otworze se klapy z pilota bo nie ma wolnego kanału...

Napisano

> Czy kazdy centralny zamek w Brava'ch ma zdalne wl/wy ? Chodzi mi o to

> ze do swojego Fiata mam tylko JEDEN w dodatku dorabiany kluczyk.

> Widzialem na Ebay oryginalny niebieski kluczyk z wbudowanym

> pilocikiem. Gosci pisal ze taki kluczyk mozna "latwo"

> przeprogramowac tak aby dzialal z kazdym Brava.

> Czy to prawda ? Czy moge sobie dokupic taki kluczyk i go

> przeprogramowac ?

Witam

W komplecie powinny być 2 kluczyki "niebieskie" i jeden czerwony (master) do stacyjki + 2 kluczyki do blokady skrzyni biegów + karta z kodem. Skoro masz tylko jeden kluczyk i na dodatek dorabiany to już trochę podejrzane... hmm.gif

Poprzednim właścicielom nie zależy by zachować sobie kluczyki na pamiątkę, a zagubienie 5 kluczyków, karty Code, i nieoryginalny kluczyk to już nadmierny zbieg okoliczności. passed_out.gif

Z pytania wynika że nie masz także instrukcji użytkowania. To też raczej niepokojące.

Ja ma ww. komplet. Ponadto w mojej brawce jest założony dodatkowy autoalarm f-my xxx z pilotem radiowym obsługującym m.in. centralny zamek. Oryginalnie w S-kach chyba nie było opcji zdalnego sterowania autoalarmem a w kluczykach znajdują się jedynie immobilisery - elektronika auta identyfikuje kluczyk tak więc nie wystarczy dorobić nowy ale trzeba nauczyć samochód jakimi kluczykami się poslugujemy. Bez tego nawet jak kluczyk pasuje to nie uda się odpalić auta.

Proponuję zajżeć na nasz śmietnik i poszukać info:

26-08-2004 - programowanie_kluczykow_bbm.gif (instrukcja jak zaprogramować fabryczny kluczyk)

Napisano

Najlpierw zobacz czy wogole masz IMO bo jeśli nie masz tylko jeden kluczyk to może ktoś coś kombinował wcześniej ze stacyjką (słyszałem że padają) albo ze sterownikiem i poprostu pozbyl sie IMO zeby nie miec problemów w przyszłości.

Zeby sprawdzić czy masz IMO to możesz na egzaminerze albo dorobić zwykły kluczyk bez IMO i spróbować odpalić. Nie wiem co będzie tańsze ale chyba dorobienie kluczyka. Zresztą jak nie masz IMO to nie zaświeci Ci kontrolka przy przekręceniu.

Ale to i tak niewiele Ci da bo jak nie masz fabrycznego alarmu to raczej na 99% nic Ci taki kluczyk nie da.

Napisano
  • Autor

IMO zostal u mnie "wyciety" na bank. Kluczyk ktory mam to zwykly kawalek metalu bez zadnej elektroniki itp. Samochod zostal zarekwirowany poprzedniemu wlascicielowi, bez kluczykow, papierow itp. Firma ktora przejela pojazd musiala go uruchomic we wlasnym zakresie. Maja tam speca ktory potrafi dorobic kluczyk do zamka i tak wlasnie zrobili. Dzieki temu otrzymalem jeden kluczyk. Nie wiem czy IMO usuneli, czy moze go nigdy nie byla.

Tak czy siak podejrzen co do pochodzenia auta nie mam, dokladnie wiem co sie z nim dzialo i skad pochodzi.

Do czego dokladnie sluzy ten czerwony master key ? Czego bez niego nie bede mogl zrobic ?

..aha dodam tylko, ze w aucie nie widac aby cos bylo grzebane, poza kolumna kierownicy. Widac ze ktos zdejmowal oslone kolumny i przy okazji uszkodzil chyba lacznik do poduszki powietrznej bo kontrolka sie swieci. Gdzie oryginalnie znajduje sie ten IMO ?

Napisano

> Do czego dokladnie sluzy ten czerwony master key ? Czego bez niego

> nie bede mogl zrobic ?

Służy do dwóch rzeczy więcej niż normalny:

1. Za jego pomocą można awaryjnie uruchomić autko - jak padnie IMO (potrzeba jeszcze karte z kodami)

2. Programowanie nowch kluczyków (wprogramowywanie nowych kluczy do IMO) wtedy gdy np. zgubisz kluczyk i kupisz w fiacie nowy.

Jeśli potrzebujesz dorobić kluczyk to w warsztatach mają czytniki kodów i są w stanie zrobić Ci clona Twojego obecnego kluczyka z tym samym kodem. Wtedy nie trzeba go wprogramowywać.

Przy stacyjce od jej górnej części powinien iść kabelek w materiałowej osłonce - to jest to co idzie do centralki IMO - zobacz czy go masz i czy wogóle gdzieś idzie czy może został sam kabel. Centralka powinna być obok bezpieczników.

Jeżeli jej nie masz co całe opisy IMO możesz śmiało wyrzucić.

Napisano

jednak wersji z dodatkowym przyciskiem do

> sterowania alarmem/centralnym nie widziałem nigdzie po za

> książką od fiata .

napewno sa takie piloty bo ja mam

post-43630-1435246586587_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Służy do dwóch rzeczy więcej niż normalny:

> 1. Za jego pomocą można awaryjnie uruchomić autko - jak padnie IMO

> (potrzeba jeszcze karte z kodami)

> 2. Programowanie nowch kluczyków (wprogramowywanie nowych kluczy do

> IMO) wtedy gdy np. zgubisz kluczyk i kupisz w fiacie nowy.

> Jeśli potrzebujesz dorobić kluczyk to w warsztatach mają czytniki

> kodów i są w stanie zrobić Ci clona Twojego obecnego kluczyka z

> tym samym kodem. Wtedy nie trzeba go wprogramowywać.

> Przy stacyjce od jej górnej części powinien iść kabelek w

> materiałowej osłonce - to jest to co idzie do centralki IMO -

> zobacz czy go masz i czy wogóle gdzieś idzie czy może został sam

> kabel. Centralka powinna być obok bezpieczników.

> Jeżeli jej nie masz co całe opisy IMO możesz śmiało wyrzucić.

Czyli jesli nie mam IMO to czerwony kluczyk nie jest mi tak na prawde potrzebne ? Czytelem gdzies kiedys, ze przy pomocy tego czerwonego kluczyka + odpowiednia kombinacja czynnosci mozna zresetowac ustawienia ECU na domyslne. Czy to prawda ?

Napisano

> jednak wersji z dodatkowym przyciskiem do

> napewno sa takie piloty bo ja mam

Całkiem fajny i praktyczny .

Sterujesz nim centralnym czy też ma dodatkowy boczny przycisk do alarmu ?

Napisano

> Całkiem fajny i praktyczny .

> Sterujesz nim centralnym czy też ma dodatkowy boczny przycisk do

> alarmu ?

przycisk jest do alarmu i centralnego, czyli wciskam auto sie zamyka alarm sie wlacza

Napisano

> Czyli jesli nie mam IMO to czerwony kluczyk nie jest mi tak na prawde

> potrzebne ? Czytelem gdzies kiedys, ze przy pomocy tego

> czerwonego kluczyka + odpowiednia kombinacja czynnosci mozna

> zresetowac ustawienia ECU na domyslne. Czy to prawda ?

Nie wiem błędy resetuje się (przynajmniej w 1.4) przez zdjecie klemy. Nie wiem czy w tym modelu komputer ma mapy wtryskow itp. bo tego sie raczej klema nie da zresetowac.

Jesli nie masz imo to takie resetowanie powinno sie dac zrobic tez zwyklym kluczykiem (o ile cos takiego faktycznie istanieje) bo czerwony ząbki ma chyba tak samo tylko inny kod wysyła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.