Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie Prawo o ruchu drogowym na drochach wewnętrznych?

Featured Replies

Napisano

Wyczytałem gdzieś, że na takich drogach obowiązują jedynie fundamentalne przepisy ruchu drogowego, ale nie było sprecyzowane które konkrenie, czy ktoś wie? Czy można po takich drogach jeździć bez świateł, zapiętych pasów itp? Czy aby na pewno można parkować gdzie popadnie? Nigdy nie widziałem, żeby na moim osiedlu ktoś dostał mandat za złe parkowanie a ludzie parkują wszędzie gdzie się tylko da - na ulicach, trawnikach, chodnikach prawie uniemożliwiając jakikolwiek ruch. A w Wiadomościach ostatnio nawet mówili, że można po takich drogach jeździć rowerem po "paru piwkach" i nic nam nie grozi czy też piesi mogą chodzić po środku drogi i zawsze mają pierwszeństwo. Aż mi się w to nie chce wierzyć...

Napisano

> Wyczytałem gdzieś, że na takich drogach obowiązują jedynie

> fundamentalne przepisy ruchu drogowego,

I tak i nie.

Prawo o ruchu drogowym.

Art. 1.

1.Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.

2.Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu

Teraz pytanie co i Kto widzi w interpretacji punktu 2 !?

Trochę wyjasnienia

http://www.hotelarze.pl/hot/drogi-wewnetrzne.php

I tu

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/452DB802

Napisano

> Czy aby na pewno można parkować gdzie popadnie?

> Nigdy nie widziałem, żeby na moim osiedlu ktoś

> dostał mandat za złe parkowanie a ludzie parkują wszędzie

> gdzie się tylko da - na ulicach, trawnikach,

> chodnikach prawie uniemożliwiając jakikolwiek ruch.

No i tak jest, podobnie na parkingach przed marketami.

Na szczęście niedługi już się to skończy

Jak podaje dzisiejsza Gazeta Prawna - przepisy kodeksu drogowego zostaną rozszerzone także na drogi wewnętrzne przewiduje przyjęty wczoraj przez rząd projekt nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym, który przygotowało Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. Nowe propozycje sprawią, że policja i straż miejska będą mogły karać mandatami kierowców, którzy zbyt szybko jeżdżą po osiedlach czy parkują, nie zważając na znaki drogowe. Pod supermarketami zostaną ukarani ci kierowcy, którzy blokują miejsca przeznaczone dla niepełnosprawnych. Jednak w takiej sytuacji nie tylko zapłacą 500 zł mandatu. Policja lub straż miejska będą mogły zlecić również odholowanie takiego pojazdu na parking depozytowy.

Najważniejsze zmiany

283391213-163509.jpg

post-707-14352506387797_thumb.jpg

Napisano

> Jak podaje dzisiejsza Gazeta Prawna - przepisy kodeksu drogowego

> zostaną rozszerzone także na drogi wewnętrzne przewiduje

Może z tego wyjść kolejny bubel. Co ustawodawcy do tego jakie zasady ruchu wprowadzę na moim własnym terenie ? Czy u siebie pod domem będę musiał namalować pasy oznaczające miejsca parkingowe ? I jak źle zaparkuję to mnie policja ukarze ?

Projektodawca pomieszał pewne sfery i próba ustawowego wprowadzenia zasad prawa o RD na terenie prywatnym jest ograniczeniem prawa własności. Wprowadzenie czegoś takiego oznaczałoby, że nie ma możliwości wykorzystania np. toru do jazdy z prędkościami powyżej 130 km/h, a żeby tor mógł taką jazdę umożliwiać musiałby spełniać wymogi autostrady.

Jeśli teren jest mój prywatny i droga jest prywatna to wara państwu od niego, niech nie pcha swoich brudnych złodziejskich łap do mojej kieszeni.

Napisano

> Może z tego wyjść kolejny bubel. Co ustawodawcy do tego jakie zasady

> ruchu wprowadzę na moim własnym terenie ? Czy u siebie pod domem

> będę musiał namalować pasy oznaczające miejsca parkingowe ? I

> jak źle zaparkuję to mnie policja ukarze ? [...]

IMO ma chodzić o drogi wewnętrzne, parkingi itp ale publicznie dostępne. Na parking pod marketem czy drogę osiedlową (mimo że teren prywatny) każdy może wjechać. Do Ciebie czy do mnie na podwórko już nie każdy więc możemy sobie na własnych podwórkach robić co chcemy o ile nie zagraża to bezpośrednio czyjemuś bezpieczeństwu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.