Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rejestracja cc

Featured Replies

Napisano

witam

patent jest taki że parch stoi 1,5 roku bez przeglądu 1rok bez oc

teraz pod koniec lutego będzie jak przepisałem na matke żeby nie płacić oc (opłacony w urzędzie skarbowym) oczywiście go nie rejestrowała (dostał strzała i stoi)

co zrobić żeby wrócił na drogi a wydział komunikacji sie nie dowalił?

czy teraz zrobić umowe z matki na ojca opłacić w urzędzie zrobić oc przegląd do komunikacji i w droge??

tablice zostały by te same tylko dowód nowy ??

Napisano

> witam

> patent jest taki że parch stoi 1,5 roku bez przeglądu 1rok bez oc

> teraz pod koniec lutego będzie jak przepisałem na matke żeby nie

> płacić oc (opłacony w urzędzie skarbowym) oczywiście go nie

> rejestrowała (dostał strzała i stoi)

> co zrobić żeby wrócił na drogi a wydział komunikacji sie nie dowalił?

> czy teraz zrobić umowe z matki na ojca opłacić w urzędzie zrobić oc

> przegląd do komunikacji i w droge??

> tablice zostały by te same tylko dowód nowy ??

wg mnie i tak bedziesz musial nadplacic OC bo musi byc ciaglosc. Do momentu zanim przepisales Ciebie beda "scigac" za OC potem twoja Matke. Przegladu byc nie musi poprostu przy przegladzie placisz 198 zl za powypadkowe i masz wazne na okres roku jak kazdy. W WK tylko oddajesz papier z przegladu i dodatkowy druk dostepny z WK z danymi pojazdu o wydanie dowodu rejestracyjnego.

EDIT:

Jak chcesz odebrac DR jak nie masz OC ktore trzeba okazac przy rejestracji ? Kolo sie zamyka trzeba nadplacic OC bo nie odzyskasz DR

Napisano
  • Autor

ale ja nie straciłem dowodu rejestracyjnego

żeby nie płacic drugiej raty przepisałem samochód

stoi rok bez oc i przerejestrowania

jakbym chciał go zezłomować to musze opłacic brakujące oc i wyjazd na żyletki tylko z umową kupna przez mate

lecz mam w nim wbity gaz nowe serce wnętrze i lakier czekają w gotowości tylko własnie niewiem jak to załatwić w wydziale komunikacji

czy da rade zrobić tak że składam cc robie umowe kupna przez ojca on wykupuje oc na te tablice rejestracyjne i robe przegląd a na koncu do wydziału żeby przerobili właściciela w dowodzie

bo niechce żeby nagle sie okazało że wydział zakwestionuje umowe kupna przez ojca a matce dowalą kary za nieprzerejestrowanie i niewykupienie oc bo to wkońcu rok jak nic nie jest robione

Napisano

Sprzedales samochod bez OC. Niby jak twoja Matka mialby go zarejestrowac w WK ? bez OC nie da rady. Wiec Ty/Ona misi opacic zalegle.

Przepisujac na Ojca nic nie zyskujesz bo on tez nie ma OC i jak ma zarejestrowac legalnie auto ?

Wyrejestrowales auto w WK ? jesli tak to czy ubezpieczyciel nie przysylal o zaleglosci splat OC ? jesli wyslales do niego pismo, ze samochod sprzedales to czy do twojej matki nie przyszlo pismo o zaleganiu z OC ?

popoludniu pewnie inni napisza ale wg mnie trzeba oplacic OC bo w takim przypadku jakim opisujesz wiele osob unikalo by zaplaty OC

Napisano
  • Autor

sprzedałem matce z kończącą sie ratą i wtedy sie zrzekła oc kaput nie ma nic rzadnego ubezpieczyciela

teraz chciałbym zrobić taki manewr że matka sprzeda samochód na umowe na ojca i on zaczne płacić oc zrobi sie przegląd i na końcu do wydz komunikacji

chyba że przyjąc inną wersje iśc zapłacić za ten stracony rok oc zrobić przegląd i w wydziale komunikacji zrobić samochód na matke mniej pisania ciągłośc zachowana

Napisano

> sprzedałem matce z kończącą sie ratą i wtedy sie zrzekła oc kaput nie

> ma nic rzadnego ubezpieczyciela

> teraz chciałbym zrobić taki manewr że matka sprzeda samochód na umowe

> na ojca i on zaczne płacić oc zrobi sie przegląd i na końcu do

> wydz komunikacji

> chyba że przyjąc inną wersje iśc zapłacić za ten stracony rok oc

> zrobić przegląd i w wydziale komunikacji zrobić samochód na

> matke mniej pisania ciągłośc zachowana

Ale po co? Dopoki nikt sie nie upomina o zalegle oc, to siedz cicho i sie nie chwal. Idz do jakiegos agenta, wymysl sobie jakas date kiedy konczy Ci sie OC, i powiedz ze chcesz ubezpieczyc. Musisz miec tylko dowod rejestracyjny z waznym przegladem. Nie musisz byc nawet wlascicielem auta, ktore chcesz ubezpieczyc.

Jakies kombinacje alpejskie tutaj uprawiasz, a w dodatku wciagasz w to Matke i Ojca. Bez sensu. Nie ma zadnej kary za brak przerejestrowania auta na siebie po zakupie. Inaczej bylbym pierwszym, albo jednym z pierwszych, ktorym by to przyklepali. Jesli te wszystkie umowy kupna-sprzedazy pokazywales tylko w ubezpieczalni, to mozesz je rownie dobrze porwac i wyrzucic, bo nie ma to zadnego przelozenia na wydzial komunikacji. Oni sobie tych papierow nie przekazuja. Jesli koniecznie chcesz miec auto na Matke to zrob jedna umowe, gdzie jej to sprzedajesz, i tyle. Ogolnie takie machloje tutaj uprawiasz, ze nie moge wyjsc z podziwu i zastanawiam sie nad sensem takiego dzialania, oprocz unikniecia placenia OC za rozbite, stojace auto.

Napisano

Strasznie to zagmatwanie opisałeś. Moim zdaniem powinno to wyglądać tak : Sprzedałeś auto, idziesz do ubezpieczyciela z umową sprzedaży i polisą i pokazujesz te dokumenty.Oni robią kopie tych dokumentów,kwitują zgłoszenie i jesteś wolny.Auto wisi na twojej matce. Wtedy Ona powinna wystąpić do ubezpieczyciela ( twojego "byłego") z wypowiedzeniem umowy i informacją,że oc będzie zawarte w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. I w tym momencie samochód znika z akt ubezpieczyciela.Taki manewr możesz zrobić jak chcesz zostawić sobie szrota na części i nie płacić oc. Ale żeby ponownie go ubezpieczyć,trzeba zapłacić zaległe oc,żeby była ciągłość. Nawet jak spiszesz umowę z Kowalskim, to on obowiązany będzie zapłacić oc w dniu spisania umowy, a ciebie ścigną za zaległe ubezpieczenie+ odsetki .Mają na to 5 lat cfaniaczek.gif

Napisano

> Ale żeby ponownie go ubezpieczyć,trzeba zapłacić zaległe

> oc,żeby była ciągłość. Nawet jak spiszesz umowę z Kowalskim, to

> on obowiązany będzie zapłacić oc w dniu spisania umowy, a ciebie

> ścigną za zaległe ubezpieczenie+ odsetki. Mają na to 5 lat.

To prawda, ale moze sie Chlopakowi uda, i nie dojda. Idzie sobie do dowolnego ubezpieczyciela z umowa i dowodem, oraz waznym przegladem, gdzie kupuje nowe OC nie chwalac sie tym, ze poprzednie skonczylo sie X czasu temu. Wszystko. Moze nie dojda.

Ogolnie to prawo mamy poj...ne, zeby nie mozna bylo wyrejestrowac auta na czas wyjazdu/naprawy/nieuzywania, a zeby trzeba bylo caly czas placic OC. W krajach Europy, do ktorej pretendujemy, takie rozwiazania sa dozwolone i praktykowane. Ludzie sobie wyrejestrowuja auta, nawet jak na wakacje jada, ze wzgledu na wysokie ceny OC.

Napisano

prawo mamy poj...ne,(...) W krajach Europy, do ktorej pretendujemy,

> takie rozwiazania sa dozwolone i praktykowane.

Łącznie z rejestracją anglików.Dopiero Trybunał Europejski nakaże zmianę prawa na takie które pozwala na rejestrację samochodów z kierownicą z prawej strony, a przy okazji Polska zapłaci (a dokładniej my wszyscy) odszkodowania tym,którym odmówiono rejestracji anglików oslabiony.gif

Napisano

> prawo mamy poj...ne,(...) W krajach Europy, do ktorej pretendujemy,

> Łącznie z rejestracją anglików.Dopiero Trybunał Europejski nakaże

> zmianę prawa na takie które pozwala na rejestrację samochodów z

> kierownicą z prawej strony, a przy okazji Polska zapłaci (a

> dokładniej my wszyscy) odszkodowania tym,którym odmówiono

> rejestracji anglików

To, ze my wszyscy jako obywatele tego kraju placimy za bledy urzednikow, to niestety norma, a najlepsze jest to, ze nikt nie wyciaga konsekwencji wobec winnych w takich przypadkach. Ksiazke by mozna napisac na ten temat.

Co do angoli, to ja nie wiem, czy to dobrze czy to zle. Wiadomo, ze jestesmy jednym z biedniejszych krajow w UE, a Angole sa tansze od normalnych, wiec podejrzewam, ze skutek bedzie taki, ze za kilka lat bedzie 50% angoli na ulicach. Nie mowie juz o tym jaki wplyw bedzie to mialo na bezpieczenstwo jazdy, skoro sa ludzie, ktorzy nie potrafia sobie poradzic siedzac za kierownica po normalnej stronie.

Napisano

Bez zagłębiania się w kolegów wypracowania, opisze Swój przypadek:

kupiłem auto bez przeglądu i OC!!

Aby nie mieć problemów tego samego dnia załatwiłem OC i przegląd!!

Jest to dość ważne aby nie mieć problemów.

Wcześniejszy właściciel od 3 lat nie ma z tym problemów.

OT. ostatnio czytałem nawet artykuł że firmy ubezpieczeniowe nie mogą się uporać z tym zjawiskiem bo ludzie nie wypowiadają umów itd.

Napisano

> sprzedałem matce z kończącą sie ratą i wtedy sie zrzekła oc kaput nie

> ma nic rzadnego ubezpieczyciela

> teraz chciałbym zrobić taki manewr że matka sprzeda samochód na umowe

> na ojca i on zaczne płacić oc zrobi sie przegląd i na końcu do

> wydz komunikacji

> chyba że przyjąc inną wersje iśc zapłacić za ten stracony rok oc

> zrobić przegląd i w wydziale komunikacji zrobić samochód na

> matke mniej pisania ciągłośc zachowana

Auto zarejestrowane musi być ubezpieczone, takie mamy prawo, niestety.

Kiedyś w momencie rezygnowania z usług danego ubezpieczyciela trzeba było się pochwalić, że masz już zawartą umowę z innym. Teraz tego nie sprawdzają, wypowiadasz umowę i sam musisz zadbać o ciągłość OC.

Nad ciągłością OC "czuwa" podobno Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, który w razie stwierdzenie nieciągłości (W. Komunikacji może, czy ma obowiązek zgłosić takie historie), będzie ścigać, a jak już zacznie to koszty są spore, jeśli dobrze rozumiem to co piszą na stronie UFG, to jest to ok. 2000zł.

Podobno przechodzą historię, że na umowie pisze się, że "auto bez OC" i wtedy trzeba zawrzeć umowę z ubezpieczycielem od daty podpisania umowy. Ścigać moga wtedy "tylko" osobę która nie dopełniła obowiązku posiadania ważnego OC, w Twoim przypadku mamusie.

Najprościej i podejrzewam najtaniej, będzie iść do ubezpieczyciela i zapłacić za ten rok co był, tak żeby ciągłość była.

Napisano
  • Autor

byłem w ubezpieczalni i jest lekka sraczka bo w stecz nie moe zapłacić bo napisana została rezygnacja i nie ma komu zapłacić tej zaległości jeżeli zacznie od dzis płacic oc to tę lukę z dużym prawdopodobieństwem wykryje fundusz gwarancyjny i jest kibel

powiedziała mi żebym sporządził umowe na następną osobe i ona wtedy wykupi na te tablice oc przeglądzik i w droge

Napisano

> byłem w ubezpieczalni i jest lekka sraczka

Sam sobie odpowiedziałeś,że to nie takie hop siup jest cfaniaczek.gif

Napisano

> byłem w ubezpieczalni i jest lekka sraczka bo w stecz nie moe

> zapłacić bo napisana została rezygnacja i nie ma komu zapłacić

> tej zaległości jeżeli zacznie od dzis płacic oc to tę lukę z

> dużym prawdopodobieństwem wykryje fundusz gwarancyjny i jest

> kibel

> powiedziała mi żebym sporządził umowe na następną osobe i ona wtedy

> wykupi na te tablice oc przeglądzik i w droge

To sie trzeba bylo w ogole nie chwalic tak jak Ci mowilem. Isc i kupic po prostu nowe OC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.