Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prąd rozruchu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam astrę F benzyna. Proszę powiedzieć jaki jest prąd pobierany przez rozrusznik w trakcie odpalania silnika.

Napisano

> Witam.

> Mam astrę F benzyna. Proszę powiedzieć jaki jest prąd pobierany przez

> rozrusznik w trakcie odpalania silnika.

Będę szczelał zlosnik.gif do 200A

Ale to wszystko zależy od typu rozrusznika i jego stanu technicznego, od oporów stawianych przez silnik i skrzynię biegów (gęstość oleju) itd.

Trzeba pomierzyć np. amperomierzem szczękowym i mniej-więcej będzie wiadomo wink.gif

Napisano

> Będę szczelał do 200A

Co do oporów stawianych przez silnik, to są one dużo większe przy nagrzanym silniku niż przy zimnym. Skąd to wiem? A no miałem kiedyś bryczkę z korbą, a bynajmniej nie było to przed wojną, kręcenie na zimnym było dość łatwe, ale już na gorącym znacznie trudniejsze, a i często odbijała korba utrudniając mi np. ustawienie wyprzedzenia zapłonu. Prąd rozrusznika mierzyłem po małej (własnej) renowacji od tamtego autka i wyszło mi 30A na luzie, tj. poza silnikiem.

Co do faktycznego prądu do pracy rozrusznika, to w momencie włączenia, gdy jeszcze nie zakręcił silnikiem, płynie prąd zwarcia, nawet 2-3x wyższy niż przy właściwym kręceniu. Prąd rozruchu można oszacować dysponując czułym woltomierzem. Wpinasz się między kołek aku a dowolną klemę. Zawsze jest tam śladowa rezystancja. Włączasz np. światła mijania co razem z postojowymi daje koło 10A (ja mam H4) i mierzysz spadek napięcia - rzędu kilku mV. Następnie to samo mierzysz już tylko przy rozruchu. Powinno wyjść, po obliczeniach na Excelu albo suwaku, gdzieś 100-200A, zależnie od warunków które podałeś.

Pozdrawiam

Napisano

> Będę szczelał do 200A

A ja nie.

106A - zmierzony miernikiem cegowym prad rozruchu podczas krecenia rozrusznikiem. Temperatura + 10 stopni, silnik zimny. Do pomiaru odlaczono wtryskiwacz zeby przypadkiem silnik nie odpalil.

Prad startowy rozrusznika prawdopodobnie dochodzi do 400A.

te 106A to prad calego wciagany z akumulatora a wiec rozrusznik, pompa, zaplon, cala reszta. Usredniony prad samego rozrusznika w stanie ustalonym powinien byc w okolicach 85-90A. Zadziwiajaco malo. Jak bardzo chcesz wiedziec dokladnie moge jutro zmierzyc raz jeszcze, tylko teraz jest zimniej. To wyjdzie wiecej.

Silnik X16SZR z kompresja taka jak w nowym silniku. Akumulator 74Ah nowy. Rozrusznik Valeo z przekladnia planetarna.

To akurat wazne bo rozruszniki z magnesami trwalymi i przekladniami maja wieksza sprawnosci a zatem zjadaja mniej pradu.

Napisano
  • Autor

DZIEKI.

oDPOWIEDŹ MNIE SATYSFAKCJONUJE

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.