Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem radia czy instalacji antenowej?

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni coś mi radyjo niedomaga. Po odpaleniu zachowuje się tak jakby grało bez anteny. Jak przełączę na CD i radio pochodzi jakiś czas to po ponownym załączeniu tunera juz działa prawidłowo. Wygląda tak jakby tuner musiał się rozgrzać aby działał prawidłowo. Dzieje się tak od ostatnich mrozów.

Napisano

Spróbuj zmasować radio może pomoże.

Ja też miałem podobne problemy, po pociągnięciu masy do radia elegancko mi wyszukuje stacje no i nie ma takich zakłuceń.

Napisano

A może zimne luty...

Zimny lut charakteryzuje sie tym, ze urządzenie jakiś czas pracuje nieprawidłowo, do czasu, aż sie podgrzeje. Na skutek rożnej rozszerzalności lutu i nóżki elementu powstaje przerwa i układ zaczyna poprawnie pracować. Po wyłączeniu, gdy wszystko ostygnie, lut zaciska sie na nóżce i przy ponownym włączeniu ponownie pracuje niepoprawnie przez jakiś czas. I tak w kolko. Ponieważ podczas kolejnych cykli przerwa poszerza sie, to w pewnym momencie traci styk na stale.

Gdy wykryje sie taki zły lut odpowiednio wcześnie, to wystarczy go przelutować, aby usunąć usterkę. Niestety często tez następuje iskrzenie na takim lucie i może to uszkodzić elementy, wiec później juz nawet ponowne poprawne przelutowanie styku nie pomże.

Napisano

> Quote:

> A może zimne luty...

> A jak takowy lut zlokalizować?

dotykać i sprawdzać czy jest bardzo zimny... brawo.gif

Napisano

> Quote:

> A może zimne luty...

> A jak takowy lut zlokalizować?

Google prawdę Ci powie.

Napisano
  • Autor

Quote:

dotykać i sprawdzać czy jest bardzo zimny...

A jak zimne? Mierzyć termometrem czy na macajewa? zlosnik.gif

A tak na serio to te forum jest aby sobie pomagać a nie kpić z użytkowników nono.gif

Gdyby każdy z nas był specjalistą w każdej dziedzinie to takie fora by były niepotrzebne.

Napisano

Moim zdaniem zimy lut na oko możesz poznać po tym ze jest matowy. No i jak sie dobrze przyglądnąć to nie trzyma się płytki drukowanej. Łatwiej to sprawdzić na zasadzie mirnika wydającego pisk przy zwarciu (nie wiem jak to nazwać). Najlepiej jak masz lutownice i kazdego podejzanego luta poprawić na nowo.

Koledzy poprawią jak coś źle napisałem.

Napisano

Zimny lut to nazwa potoczna. Charakteryzuje się on tym, że wygląda matowo w porównaniu do prawidłowych lutów i wokół nóżki rysuje się pęknięcie które powoduje brak kontaktu. Nie ma dobrej metody zlokalizowania takich lutów. Po prostu czasami są nie widoczne lub je przeoczymy. Najprostszą metodą jest wziąć lutownicę i poprawiać wszystkie podejrzane luty nakładając świeżą cynę na istniejącą. Czasami lut który był długo nieprawidłowy uwidoczni się podczas poprawiania, cyna nie będzie się chwytać nóżki.

Ups spóźniłem się zlosnik.gif

Napisano

> A tak na serio to te forum jest aby sobie pomagać a nie kpić z

> użytkowników

nie chciałem z nikogo kpić, poprostu zrobiłem mały OT bo tak mi się skojarzyło i mnie rozmieszyło i napisałem...

jeżeli poczułeś się urażony to sorki, nie było to moim celem 20.GIF

Pomimo iż jest to kącik techniczny to czasem troche humoru i tu powinno się pojawic wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pomimo iż jest to kącik techniczny to czasem troche humoru i tu

> powinno się pojawic

Też jestem tego zdania dlatego też pytałem się o technikę pomiaru "zimności" lutu zlosnik.gif

Ale kontynuując temat wychodzi na to ,że w weekend czeka mnie zabawa w "lutowacza"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.