Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko - Piasta | Problem

Featured Replies

Napisano

Witam,

koledzy mam problem, a raczej wątpliwości. Od pewnego czasu (miesiąc) z auta wydobywa mi się dziwny dźwięk (zazwyczaj jak jadę powyżej 120 km/h ale przy 50 też niekiedy się pojawia) jakby piszczenie ale stłumione (takie wycie) po czym znikało. Problem zaczął się dokładnie z nastaniem mrozów i to .. na postoju. Więc pomyślałem pasek klinowy.

Parę dni temu pojechałem do mechanika, zabrałem go na przejażdżkę nie zdążyłem mu jeszcze powiedzieć dokładnie co się dzieje, a już usłyszałem, że mam uszkodzone łożysko ("czuje to w nogach") - mówię, że na postoju też tak było.. nadal się upierał, piszczy łożysko. Usłyszałem, że koszt łożyska 240 zł. Zostawiłem auto do przeglądu, kazałem łożyska nie wymieniać tylko sprawdzić czy na pewno.. po oględzinach mechanik stwierdził, że spryskał mi pasek z alternatora czymś tam i nie powinno piszczeć <hmmm> (rzeczywiści nie piszczy - choć raz tak minimalnie usłyszałem)

.......ale łożysko jest tak rozjechane, że jest do wymiany razem z piastą...

Pytanie czy piszczenie to na 100% alternator ... i jak poznać, że mam uszkodzone łożysko/piastę ??

Ja nie czuję żadnych drgań!! nic.. auto jeździ jak jeździło..

Jeżeli to pomocne to Stilo 3D 1.4 rocznik 08.2005.

Jaka jest wasza opinia? ktoś ściemnia czy ja się czepiam ?

Nie jestem mechanikiem ale coś mi nie pasuje.. :/

Napisano

A jaki przebieg ?

Prawdopodobnie to pasek ale moze to byc tez konczaca sie ktoras rolka napedza przez pasek...

Napisano
  • Autor

> A jaki przebieg ?

> Prawdopodobnie to pasek ale moze to byc tez konczaca sie ktoras rolka

> napedza przez pasek...

Przejechane mam około 92 000. Raczej nie szaleje smile.gif

A jak poznać, że uszkodzone jest łożysko ??

Napisano

Robiony byl juz rozrzad ? Robi sie co 5 lat lub okolo 70-80tys km (zalezy od silnika , w jtd wczesniej niz pozniej)

Napisano
  • Autor

> Robiony byl juz rozrzad ? Robi sie co 5 lat lub okolo 70-80tys km

> (zalezy od silnika , w jtd wczesniej niz pozniej)

Rozrząd wymieniany w maju przy ok. 80 000 tyś.

Napisano

piasta już była przeze mnie opisana, miałem przyjemność w 2008 zaliczyć w trasie pad piasty tylnej w prawym kole, akustyka sugerowała prawy przód lub tył.dodam że małżonka siedząca nad tym kołem wogóle nic nie zauważyła, żadnych zmian w głośności.

przypominał dzwięk bardziej to co słychać z opony toczącej sie po ciepłym asfalcie , ja to opisuję jako "miałczenie" a nie charakterystyczne wycie lub buczenie padnietego łożyska, wybwbweszona piasta nie wykazywała jakichkolwiek śladów zużycia, brak luzów, łożysko ciut tylko "chaczyło" przy obracaniu palcem, nic nadzwyczajnego.

efekty akustyczne zaczynały się wyrażnie słyszeć przy 50 km/h i dalej narastała ich głośność, piasta się nie grzała.

Napisano

w tym tyg odebrałem auto od mechanika. Zaczęło się od delikatnego szurania podczas jazdy, przy czym z dnia na dzień zaczęło tak szurać jakbym ciągnął kawał żelastwa za sobą. Przy okazji wywalało mi błąd ABS-EBS Failure.

Przyczyną okazało się rozleciałe łożysko, które pociągnęło za sobą piastę i czujnik ABS.

Generalnie w większości przypadków jeśli łożysko jest już do wymiany to słuchać delikatne szuranie podczas jazdy bez względu czy na luzie czy na biegu. Poza tym po podniesieniu autka czuć "inne" szuranie danego zepsutego łożyka podczas kręcenia kołem - ale do tego trzeba mieć doświadczenie i słyszeć. Poza tym mogą pojawiać się luzy pionowe lub poziome samego koła - do stwierdzenie przy podniesionym autku.

Swoją drogą 90tyś to dość mało jak na łożysko... Jeśli nie masz teraz, po tej wizycie u mechanika nie masz już żadnych objawów to ja bym nic tam nie ruszał. Chyba, że słyszysz coś jw.

pzdr...

/kustosz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.