Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatory

Featured Replies

Napisano

Co zyskam a co stracę? Mam w standardzie alternator 55A i akumulator 32 Ah. (Uno 1.0 na wtrysku). Docelowo będzie tam akumulator 50Ah + dodatkowe odbiorniki prądu (halogeny, centralny i elektryczne szyby). Co będzie jeżeli założę alternator 45A (Uno 1.0 gaźnik)? Czy może założyć alternator 65A (uno 1.4 wtrysk) ?

Czy zauważę różnicę w ładowaniu? Czy 65A będzie bardziej obciążał silnik a 45 mniej? hmm.gif

Napisano

> Mam w standardzie alternator 55A i akumulator

> 32 Ah. (Uno 1.0 na wtrysku). Docelowo będzie tam akumulator 50Ah

> + dodatkowe odbiorniki prądu (halogeny, centralny i elektryczne

> szyby). Co będzie jeżeli założę alternator 45A (Uno 1.0 gaźnik)?

> Czy może założyć alternator 65A (uno 1.4 wtrysk) ?

> Czy zauważę różnicę w ładowaniu?

Co chcesz osiągnąć dokładająć odbiorników prądu i zmiejszająć altka jednocześnie?

toz to nie ma najmniejszego sensu...

Co prawda central i szyby tożadne obciażenie dla altka, ale halogeny już troszkę prądu wysysają.

> Czy 65A będzie bardziej obciążał silnik a 45 mniej?

Nie sądzę abyś to jakoś odczuł, ale tak.

Napisano

> bo powiedzmy że mam 45A nówkę za darmo a 55A i 65 A musiałbym

> regenerować

Skoro masz go za darmo, to możesz spróbować, być może podoła (o ile halogeny będziesz używał zgodnie z prawem (a więc od swięta hehe.gif).

Ale ogólnie- im większy altek tym lepiej.

Napisano
  • Autor

halogeny używam gdy jest mgła i gdy jadę nocą przez jakieś zadupia gdzie nie ma ruchu grinser006.gif

tak też myślę że na próbę można go założyć hmm.gif

Napisano

> halogeny używam gdy jest mgła i gdy jadę nocą przez jakieś zadupia

> gdzie nie ma ruchu

> tak też myślę że na próbę można go założyć

Jeśłi się okaże, że aq będzie notorycznie trzymał napięcie poniżej 12,5V, tzn że altek jednak za słaby.

Ale jeśli asz go mieć za darmo, to testuj, nic się nie zepsuje;)

Napisano

> Co zyskam a co stracę? Mam w standardzie alternator 55A i akumulator

> 32 Ah. (Uno 1.0 na wtrysku). Docelowo będzie tam akumulator 50Ah

> + dodatkowe odbiorniki prądu (halogeny, centralny i elektryczne

> szyby). Co będzie jeżeli założę alternator 45A (Uno 1.0 gaźnik)?

> Czy może założyć alternator 65A (uno 1.4 wtrysk) ?

Myślę, że spokojnie wystarczy Ci alternator 45A. Z resztą dalej wspominasz, że masz go za darmo, więc na próbę możesz zamontować. Dostęp do alternatora w Uno jest na tyle dobry, że wymiana zajmuje niewiele czasu.

Ja miałem Uno w wersji gaźnikowej i nawet jak włączyłem cały dostępny na pokładzie samochodu sprzęt elektryczny, to na wolnych obrotach nie miałem deficytu prądu i napięcie na klemach akumulatora było wyższe niż 14 V. Z tym, że halogenów przeciwmgłowych nie miałem grinser006.gif.

> Czy zauważę różnicę w ładowaniu? Czy 65A będzie bardziej obciążał

> silnik a 45 mniej?

Przy maksymalnym obciążeniu alternatora na pewno będzie różnica w obciążeniu silnika między 65A a 45A, ale raczej tego nie odczujesz w osiągach.. Różnicy w ładowaniu nie będzie pod warunkiem, że prąd pobierany przez wszystkie odbiorniki będzie mniejszy od prądu generowanego przez alternator.

Podsumowując: na moje oko alternator 45A w zupełności wystarczy, a jak jakimś cudem będzie inaczej, to zawsze możesz zamontować większy.

Z resztą ile razy w roku korzysta się z halogenów do tego łącznie z szybą ogrzewaną, wentylatorem podmuchu na max. i światłami przeciwmgielnymi z tyłu?

Napisano

Moim zdaniem zaloz najwiekszy jaki sie da. Nie zadzkodzi.

Obciazenie silnika bedzie zaleznie nie od alternatora a od obziazenia instalacji.

Jak alternator bedzie za maly to rozladujesz akumulator. Ktory i tak bedzies zmusial naladowac. Alternatorem albo prostownikiem.

Ja w astrze wymienilem alternator 70A na 150A od Sintry. Wielkie bydle smile.gif Plus podwoilem przekroje kabli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.