Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x18xe - strzela w kolektor ssący

Featured Replies

Napisano

Kolega ma kłopot w astrze z silnikiem x18xe - ogólnie jeździ na gazie ale problem występuje na benzynie. Po odpaleniu strzela w kolektor ssący, ja osobiście czegoś takiego nigdy nie słyszałem.

Pierwsza sprawdzona rzecz to kompresja ale jest ok. Błędy pokazały uwaloną przepływkę (wszystkie druty pozrywane pewnie od wystrzału gazu więc mnie to nie dziwi). Nie wiedzieć czemu nie świecił się check, jak rozebrałem licznik to żarówka niby ok a nie świeciła (ciekawe czemu, pobieżne oględziny gazowni wskazują na brak emulacji sondy więc ktoś pewnie w ten sposób usprawnił instalację).

Z błędów wyszedł i błąd czujnika wałka rozrządu ale niestety wymiana nic nie pomogła (rozrząd oczywiście ustawiony dobrze).

Czy może to być wina czujnika wału?

Jak można sprawdzić ten czujnik? Jakie powinien mieć opory na pinach? Problem jest taki, że to w sumie niezbyt popularny silnik więc nie ma od kogo pożyczyć czujnika w celu sprawdzenia.

Skoro to simtec to pewnie od motronica czy multeca pasował nie będzie a może się mylę?

Napisano

Czujnik wałka pasuje tez od X20XEV, popularnego w omegach. To w sumie ten sam silnik.

Czek pewnie przecięty przez gaziarzy - jezlei by był sprawny to powinien się zapalać po przekręceniu kluczyka, przed odpaleniem.

Jeżeli czujnik wałka jest padnięty to jest limit obrotów (odcięcie paliwa) do 3500 gdzieś mniejwięcej. Będzie ten limit tylko na benzynie, na gazie będzie ok. Może to przerywanie na odcięciu mylisz ze strzałami w kolektor ?

Inna sprawa to fatalna jakość tych czujników sprzedawanych jako części zamienne. Tylko siemens albo hella i pełno podróek tego jest. Jeżeli kosztuje poniżej 200 PLN to podróbka na bank.

A w tym silniku II gen. nie będzie działać idealnie. To wybredny silnik. Dlatego mam sekwencję wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czujnik wałka pasuje tez od X20XEV, popularnego w omegach. To w sumie

> ten sam silnik.

> Czek pewnie przecięty przez gaziarzy - jezlei by był sprawny to

> powinien się zapalać po przekręceniu kluczyka, przed odpaleniem.

> Jeżeli czujnik wałka jest padnięty to jest limit obrotów (odcięcie

> paliwa) do 3500 gdzieś mniejwięcej. Będzie ten limit tylko na

> benzynie, na gazie będzie ok. Może to przerywanie na odcięciu

> mylisz ze strzałami w kolektor ?

> Inna sprawa to fatalna jakość tych czujników sprzedawanych jako

> części zamienne. Tylko siemens albo hella i pełno podróek tego

> jest. Jeżeli kosztuje poniżej 200 PLN to podróbka na bank.

> A w tym silniku II gen. nie będzie działać idealnie. To wybredny

> silnik. Dlatego mam sekwencję

Kurcze zdecydowanie strzały to nie odcięcie, zresztą na takie obroty jest problem wkręcić wink.gif

Czy to wcześniejsze odcięcie jest zarówno przy padniętym czujniku wałka jak i wału? Tak czy siak stojąc przy samochodzie ciężko jest nie zamknąć oczu przy strzale tak głośno daje. W ogóle ta instalacja gazowa mi się nie podoba - robili jacyś druciarze na bank. Zastanawia mnie fakt, że do aparatu zapłonowego we wtyczce są tylko trzy piny wykorzystane - czy to normalne (zaraz będę wertował schematy)?

Sprawdzałem też opory cewki zgodnie z tym co jest w autodacie i tu też coś dziwnego ponieważ pomiędzy pinami wszędzie pokazuje opór 0.6ohm a już nie pamiętam na których ale tych co podają bodajże wartość 7400ohm też jest 0.6.

Tak czy siak przydałby się właśnie drugi samochód z silnikiem, z którego można by przepiąć czujnik wału i aparat bo kupowanie wszystkiego po kolei jest trochę bez sensu.

P.S.

Sprawdziłem schemat i faktycznie tylko trzy piny do cewki zapłonowej są wykorzystane.

Napisano

> Kurcze zdecydowanie strzały to nie odcięcie, zresztą na takie obroty

> jest problem wkręcić

Hm.. A na gazie też strzela ?

> Czy to wcześniejsze odcięcie jest zarówno przy padniętym czujniku

> wałka jak i wału?

Tak, przy obu jest odcięcie. Aby silnik w ogóle chodził potrzebny jest conajmniej jeden czujnik sprawny.

> Zastanawia mnie fakt, że do aparatu zapłonowego we wtyczce

> są tylko trzy piny wykorzystane - czy to normalne (zaraz będę

> wertował schematy)?

Tak, w do cewki dochodzą 3 pzewody: +12 po stacyjce i dwa kluczowane do masy.

> Sprawdzałem też opory cewki zgodnie z tym co jest w autodacie i tu

> też coś dziwnego ponieważ pomiędzy pinami wszędzie pokazuje opór

> 0.6ohm a już nie pamiętam na których ale tych co podają bodajże

> wartość 7400ohm też jest 0.6.

W tej cewce między wszystkimi pinami będzie niska rezystancja. Wyższa będzie pomiędzy tymi gdzie WN wychodzi.

> Tak czy siak przydałby się właśnie drugi samochód z silnikiem, z

> którego można by przepiąć czujnik wału i aparat bo kupowanie

> wszystkiego po kolei jest trochę bez sensu.

Ano. Ale jeżeli na gazie nie strzela to cewke i WN można wykluczyć.

Napisano
  • Autor

> Hm.. A na gazie też strzela ?

> Tak, przy obu jest odcięcie. Aby silnik w ogóle chodził potrzebny

> jest conajmniej jeden czujnik sprawny.

> Tak, w do cewki dochodzą 3 pzewody: +12 po stacyjce i dwa kluczowane

> do masy.

> W tej cewce między wszystkimi pinami będzie niska rezystancja. Wyższa

> będzie pomiędzy tymi gdzie WN wychodzi.

> Ano. Ale jeżeli na gazie nie strzela to cewke i WN można wykluczyć.

Ciężko powiedzieć czy na gazie to samo bo ani przerzucić ani odpalić się nie da bo gaśnie. Z wypiętym czujnikiem położenia wału w ogóle nie odpali niestety. Bez czujnika wałka odpala ale strzela dalej no i oczywiście nie da się go utrzymać na wolnych bo gaśnie.

Nie masz przypadkiem opisu z tisa jak sprawdzić czujnik wału? Bo cholera jakoś tego z autodaty nie do końca rozumiem heh.

Kurcze

Napisano

> Ciężko powiedzieć czy na gazie to samo bo ani przerzucić ani odpalić

> się nie da bo gaśnie. Z wypiętym czujnikiem położenia wału w

> ogóle nie odpali niestety. Bez czujnika wałka odpala ale strzela

> dalej no i oczywiście nie da się go utrzymać na wolnych bo

> gaśnie.

> Nie masz przypadkiem opisu z tisa jak sprawdzić czujnik wału? Bo

> cholera jakoś tego z autodaty nie do końca rozumiem heh.

> Kurcze

Skoro masz padnięty czujnik wałka a silnika pali to czujnik od wału raczej sprawny.

Najpierw czujnik wałka trzeba wstawic dobry.

Spróbuj go z gazu odpalic

Napisano
  • Autor

> Skoro masz padnięty czujnik wałka a silnika pali to czujnik od wału

> raczej sprawny.

> Najpierw czujnik wałka trzeba wstawic dobry.

> Spróbuj go z gazu odpalic

Wałka już jest zmieniony ale to nic nie dało niestety frown.gif

Napisano

> Wałka już jest zmieniony ale to nic nie dało niestety

Bo szmelcowny był.

Ewentualnie jest szansa że rozrząd przestawiony!

Napisano

Zakręć butlę LPG i najpierw skoncentruj się na usunięciu usterki na benzynie. Sprawdź czy nie ma uszkodzenia w dolocie. Tzn. czy strzał nie wyrwał jakiejś rurki podciśnienia, lub w inny sposób nie powstała nieszczelność.

Taki duży strzał nie powstanie z powietrza. Dlatego wspomniałem o butli. Zamknięcie zaworu wykluczy zasilanie dwoma paliwami naraz.

O reszcie wspomniał kol. bartek_j.

Napisano
  • Autor

> Zakręć butlę LPG i najpierw skoncentruj się na usunięciu usterki na

> benzynie. Sprawdź czy nie ma uszkodzenia w dolocie. Tzn. czy

> strzał nie wyrwał jakiejś rurki podciśnienia, lub w inny sposób

> nie powstała nieszczelność.

> Taki duży strzał nie powstanie z powietrza. Dlatego wspomniałem o

> butli. Zamknięcie zaworu wykluczy zasilanie dwoma paliwami

> naraz.

> O reszcie wspomniał kol. bartek_j.

Problem chyba rozwiązany i nie uwierzycie ale wyrwało dziurę w kolektorze ssącym jak drzwi od stodoły yikes.gif

Podejrzewam, że to zasługa klapki antystrzałowej, nie poszło w dolot to sobie znalazło najsłabsze ogniwo na kolektorze. Zachciało się właścicielowi oszczędzać na instalacji gazowej to teraz się przekona (przepływka uwalona, czujnik wałka też dawał błędy no i kolektor - ciekawe czy coś jeszcze nie poszło).

Napisano

Czyli jednak powstała nieszczelność wink.gif.

Masz możliwość wrzucenia tu fotki tego uszkodzenia?

Napisano

(przepływka uwalona, czujnik wałka też dawał błędy no i

> kolektor - ciekawe czy coś jeszcze nie poszło).

ło jak dobrze ze mam sekwencje............ wpołczuje włascicielowi. no ale tzreba było nie oszczedzac na instalce.. pozdrawiam i gratuluje rozwiazania problemu ok.gif

Napisano

Wcale sie nie dziwie dezintegracji kolektora dolotowego po strzale. Pomimo ze jest wykonany z aluminium, to grubosc scianek jest naprawde niewielka i nie ma prawa wytrzymac mocniejszej eksplozji. I pisac tyle razy, ze do takich silnikow tylko sekwencja...Ech.

pozdrawiam

Napisano

Miałem kiedys podobny problem, kupiłem kolektor na allegro i z wymianą kosztował mnie 250 zł (czyli za różnice miedzy sekwencją a II-gen mogę sobie jeszcze zrobić trzy takie wymiany).

Dziwne ze się nie zorientowales że jest dziura, w moim przypadku silnik pracował tak głośno że myślałem że urwało mi wydech.

Napisano
  • Autor

> Czyli jednak powstała nieszczelność .

> Masz możliwość wrzucenia tu fotki tego uszkodzenia?

Zrobiłem fotę, wrzucę tylko zostawiłem telefon w samochodzie. Praktycznie cały bok kolektora wyrwało.

Ja tam z x18xe do czynienia nie miałem a silnika wcale nie było słychać tylko mega głośne detonacje wink.gif

Fotka w załączniku.

post-35985-14352506626182_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.